Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu na jiném disku  (Přečteno 7859 krát)

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Ubuntu na jiném disku
« kdy: 07 Dubna 2009, 09:51:01 »
Zdravím, jsem naprostý začátečník, linux jsem nikdy neviděla ale tučňáka z obrázku znám :). Mám v PC několik disků a chtěla jsem linux k vůli internetu a windows mám xp home na disku c. Jenže instalovala jsem Ubuntu 8.10 a nedal mi na výběr (aspon podle mne) na který disk ho chci a mám ho na jiném disku než windows a při startu PC mi nedává možnost výběru systému (linux nebo windows). Prostě mi ihned najede windows a linux si můžu pustit akorát z CD. Přitom disk na kterém je linux ve windows jde vidětjen část ze 180GB zůstaly 3 GB. Tak linux nainstalovaný bude určitě. Prosím Vás, jsem naprostý hlupák a potřebuji naod vás pomoc. Ráda bych měla linuxi v PC ale jak je mám spouštět? Co mám dělataby mi vše fungovalo jak má? Prosím... Děkuji l.lenek
Hrabu se tam, kam nemám

Pavel Půlpán

Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #1 kdy: 07 Dubna 2009, 10:01:29 »
Možná by stačila změnit priorita bootování, tak aby počítač prvně sosal disk s Ubuntu. Viz. BIOS.

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #2 kdy: 07 Dubna 2009, 10:10:36 »
Děkuji :), bohužel nejsem tak zdatný člověk v problematice PC a tím by nastal další problém. Jak bych se dostala k windows ve kterém pracuji a musím pracovat,Např. Corel mi pod Linuxem těžko pojede. Šlo by to prosím Vás i jinak? Uvažovala jsem o odinstalaci linuxu (dle návodu na ubuntu.cz) a zkusit to znovu. Jenže když dám při staru instalaci Ubuntu vůbec se do linuxu nedostanu mám pouze černou obrazovku (skrze grafickou kartu zřejmě) a když dám spustit z CD tak najdu sice Systém - Správa - ale už tam není GParted (nástroj pro dělení disků). Tak fakt nevím, co teď. Prosím Vás ještě jednou o pomoc. Děkuji l.lenek :o ??? :'(
Hrabu se tam, kam nemám

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2339
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2009, 10:34:49 »
1. nastavit v BIOSu boot z disku, kde je Ubuntu (lze vždy změnit zpět)
2. jestli v nabídce spouštěče (GRUB) objeví Windows, je vyhráno a stačí zeditovat GRUB tak, aby vyhovoval ještě lépe. Například 10s čekat a potom automaticky spustit Ubuntu...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2009, 10:41:36 »
1. nastavit v BIOSu boot z disku, kde je Ubuntu (lze vždy změnit zpět)
2. jestli v nabídce spouštěče (GRUB) objeví Windows, je vyhráno a stačí zeditovat GRUB tak, aby vyhovoval ještě lépe. Například 10s čekat a potom automaticky spustit Ubuntu...

Nerozumím prosím Vás té 2. V jaké nabídce? Kde ji najdu? Opravdu jsem začátečník, nezlobte se, vaší odpověď nechápu. Můžete mi to prosím Vás říct polopaticky? V jakém systému v jaké složce atd. Děkuji. l.lenek
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2009, 11:16:50 »
Takže trochu více polopaticky:
Vyzkoušejte v biosu všechny disky postupně navolit jako první (tedy ta, aby se z disku bootovalo). Při jedné volbě by vám mělo začít nabíhat Ubuntu, nebo na vás vyskočí tabulka, kde si budete moci vybrat z několika možností (Ubuntu, Memtest a v ideálním případě Windows) - tato tabulka je tzv. zavaděč, zvaný též grub. Tak napište, jak jste s tímto postupem dopadl a poradíme dále.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Neo

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 344
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2009, 11:19:01 »
Grub se automaticky spustí a nabídne na výběr několik řádků (Je to normální bílý text na černém pozadí) kde je na výběr Ubuntu a na konci by mělo být i Windows. Pokud to neznáte tak je to možné lehce přehlédnout, ale normálně se automaticky spouští Ubuntu.
Tady je nějaké chytřejší povídání: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB
Jak jsem čet ten první příspěvek tak problém bude někde v té instalaci. Při instalaci je totiž potřeba zadat kam se to bude instalovat. Tak jestli píšete, že vám to nedalo na výběr tak je něco špatně.
Povedlo se vybrat v Biosu spouštění z toho disku kde je Ubuntu?
Ubuntu 17.04.

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #7 kdy: 07 Dubna 2009, 11:29:35 »
Tak jsem tady.
Boot Device Priority:
1. harddisk 3M a nějaký čísla (windows)
2. dvd ramka
3. floppy
dala jsem zpět na 1. hardisk 3M

Hard Disk Drives
1. hard disk 3M windows OK nabíhají wokna
2. hard disk 4M (na prvním místě nenaběhne Ubuntu) při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key

a zmáčknu klávesu jakoukoli a text se opakuje dál a nic víc.

3. Raid a nějaký čísla (na prvním místě nenaběhne Raid) při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key

a zmáčknu klávesu jakoukoli a text se opakuje dál a nic víc.

Mám ještě něco vyzkoušet? :o
Hrabu se tam, kam nemám

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2009, 11:40:37 »
Nejdříve zkusíme zjistit, co a jak a kam jsi nainstaloval.
Spusť Live CD a z nabídky Aplikace - Příslušenství - spusť program Terminál
Napiš do něj následující příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -la odentruj.
Vypíše ti to pod příkazem nějaký řádky, tak je sem hoď . Tím zjistíme, jak a kde máš linux nainstalovaný.
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 11:43:07 od luisah »

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2009, 11:55:32 »
To run a command as administrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "man sudo_root" for details.

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xe1f5c4b9

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       19457   156288321    7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xe1f5c4b9

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1         392     3148708+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2             393       19457   153139612+   5  Extended
/dev/sdb5             393       18701   147067011   83  Linux
/dev/sdb6           18702       19457     6072538+  82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdc: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x00d200d2

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdc1   *           1        1946    15631213+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdc2            1947       19456   140649075    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sdc5            1947       19456   140649043+   7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdd: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc4d480b1

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdd1               1       24321   195358401    7  HPFS/NTFS
Hrabu se tam, kam nemám

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2009, 12:05:00 »
Citace
2. hard disk 4M (na prvním místě nenaběhne Ubuntu) při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key
Teď jsem si všimnul tohoto: co znamená to "na prvním místě nenaběhne Ubuntu"? Zobrazí se nabídka spustit ubuntu, nebo vůbec nic nenaběhne?

EDIT: Jinak linux máš nainastalovaný v /dev/sdb5
EDIT2: Z live cd běž na zmíněný disk (/dev/sdb) a otevři soubor menu.lst (cesta k souboru /boot/grub/menu.lst) a výpis sem hoď
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 12:11:45 od luisah »

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2009, 12:08:03 »
Citace
2. hard disk 4M (na prvním místě nenaběhne Ubuntu) při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key
Teď jsem si všimnul tohoto: co znamená to "na prvním místě nenaběhne Ubuntu"? Zobrazí se nabídka spustit ubuntu, nebo vůbec nic nenaběhne?

při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key


EDIT: Jinak linux máš nainastalovaný v /dev/sdb5

Jenže nevím co s tím, ani nevím co to  /dev/sdb5 je? A co s tim mám teď udělat? Prosím...
Hrabu se tam, kam nemám

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #12 kdy: 07 Dubna 2009, 12:11:00 »
Citace
2. hard disk 4M (na prvním místě nenaběhne Ubuntu) při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key
Teď jsem si všimnul tohoto: co znamená to "na prvním místě nenaběhne Ubuntu"? Zobrazí se nabídka spustit ubuntu, nebo vůbec nic nenaběhne?

při nabíhaní Pc mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key


EDIT: Jinak linux máš nainastalovaný v /dev/sdb5

Jenže nevím co s tím, ani nevím co to  /dev/sdb5 je? A co s tim mám teď udělat? Prosím...

Ještě jsem dopisoval :) /dev/sdb/ je něco jako ve win disk C atd.
Takže vůbec se ti nezobrazí nabídka výběru operačních systémů? Tak udělej to viz. můj předchozí příspěvek EDIT2

EDIT: Vyzkoušel jsi v BIOSu přepnout na všechny disky? Podle výpisu máš 4 - potřebuješ bootvat z toho 160GB disku
   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1               1         392     3148708+   7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2             393       19457   153139612+   5  Extended
/dev/sdb5             393       18701   147067011   83  Linux
/dev/sdb6           18702       19457     6072538+  82  Linux swap / Solaris
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 12:34:59 od luisah »

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #13 kdy: 07 Dubna 2009, 12:11:51 »
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#            grub-install(8), grub-floppy(8),
#            grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#            and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default      0

## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout      10

## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu

# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue

## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line)  and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#      password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

#
# examples
#
# title      Windows 95/98/NT/2000
# root      (hd0,0)
# makeactive
# chainloader   +1
#
# title      Linux
# root      (hd0,1)
# kernel   /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#

#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST

### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below

## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs

## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
##      kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
##      kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa

## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a

## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
##      alternative=false
# alternative=true

## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false

## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash

## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
##      lockold=true
# lockold=false

## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=

## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0

## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
##      altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single

## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
##      howmany=7
# howmany=all

## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
##      memtest86=false
# memtest86=true

## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false

## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false

## ## End Default Options ##

title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
uuid      37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa quiet splash
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet

title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
uuid      37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa  single
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic

title      Ubuntu 8.10, memtest86+
uuid      37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a
kernel      /boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title      Other operating systems:
root


# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdc1
title      Microsoft Windows XP Home Edition
root      (hd2,0)
savedefault
makeactive
map      (hd0) (hd2)
map      (hd2) (hd0)
chainloader   +1
Hrabu se tam, kam nemám

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #14 kdy: 07 Dubna 2009, 12:19:19 »
Zkus změnit tuto sekci, konkrétně změnit řádky uuid na root (hd1,4) a pak zkusit bootovat - druhý disk, kde je linux
Změnu budeš muset provést jako root,, tedy spusť si terminál a zadej příkaz gksudo nautilus a pak si najeť na zmiňovaný soubor a tam udělej tyto změny -> ulož -> zkus nabootovat.
Kód: [Vybrat]
## ## End Default Options ##

title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root           (hd1,4)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa quiet splash
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet

title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root           (hd1,4)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa  single
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic

title      Ubuntu 8.10, memtest86+
root           (hd1,4)
kernel      /boot/memtest86+.bin
quiet

EDIT: EuGenio: No tak to by bylo možný
V tom případě by měl mít označění (hd0.0)
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 12:30:33 od luisah »

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #15 kdy: 07 Dubna 2009, 12:25:56 »
Tak možná tuším, kde je zakopaný pes. Předpokládám, že instaluješ Ubuntu 8.10 (nebo dokonce 9.04) - pokud ne, tak bude problém jinde.

Ubuntu máš nainstalované na disku /sdb (označení můžeš prozatím ignorovat, to je spíš pro ostatní kolegy-radily), ale nevím proč, od 8.10 cpe instalátor grub tvrdošijdě na disk /sda.  Myslím, (díky tem mapům v menu.lst), že standardně bootuje z disku /sdc (tam se nalézá zavaděč windows). Řešením je tedy nastavit bootování z disku /sda!! Nevím, jak ho kolegovi určit blíže, protože má celkem 3 disky o velikosti 160GB.

P.S: V kompu máš 4 disky (3x160GB + 1x200GB). Proč jsi zkoušel bootovat z RAIDu? To tam máš vytvořený raidový pole? (podle výpisů se mi to nezdá) Z výpisu jsem pochopil, že jsi zkoušel bootovat z disku 3M a4M - co ty další dva? Skoro bych se vsadil, že z jednoho z těch zbylých dvou to půjde.
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 12:29:18 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #16 kdy: 07 Dubna 2009, 12:43:05 »
Opět mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key


Vložit citaci
P.S: V kompu máš 4 disky (3x160GB + 1x200GB). Proč jsi zkoušel bootovat z RAIDu? To tam máš vytvořený raidový pole? (podle výpisů se mi to nezdá) Z výpisu jsem pochopil, že jsi zkoušel bootovat z disku 3M a4M - co ty další dva? Skoro bych se vsadil, že z jednoho z těch zbylých dvou to půjde.

Zkoušela jsem všechny disky které v Biosu jsou, žádný další dva jsem tam nenašla. A proč z Raid? Chtěla jsem vyzkoušet všechno :)

Ještě je v Biosu  - Boot -  jedno nastavení

Removable Drives
1. floppy
2. USB2
3. USB2

Instalace je 8.10
Hrabu se tam, kam nemám

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #17 kdy: 07 Dubna 2009, 13:12:59 »
Opět mi to píše:
Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media inselected Boot device and press a key


Vložit citaci
P.S: V kompu máš 4 disky (3x160GB + 1x200GB). Proč jsi zkoušel bootovat z RAIDu? To tam máš vytvořený raidový pole? (podle výpisů se mi to nezdá) Z výpisu jsem pochopil, že jsi zkoušel bootovat z disku 3M a4M - co ty další dva? Skoro bych se vsadil, že z jednoho z těch zbylých dvou to půjde.

Zkoušela jsem všechny disky které v Biosu jsou, žádný další dva jsem tam nenašla. A proč z Raid? Chtěla jsem vyzkoušet všechno :)

Ještě je v Biosu  - Boot -  jedno nastavení

Removable Drives
1. floppy
2. USB2
3. USB2

Instalace je 8.10


Prosím Vás, nevíte co mám dělat dál?

EDIT: EuGenio: No tak to by bylo možný
V tom případě by měl mít označění (hd0.0)

Mám tedy znovu změnit text?
Hrabu se tam, kam nemám

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #18 kdy: 07 Dubna 2009, 13:21:21 »


EDIT: Blbost, musí tam být (hd1,4) -> viz. /dev/sdb5 -> tedy druhý disk (čtvrtá oblast, popř. hd1,2).
Ty musíš nabootovat správný disk. Když nabootuješ správný disk tak se ti objeví grub, kde si vybereš položku ubuntu, který přesměruje právě na samotný linux, tedy (hd1,4) popř. 2.
Doufám, že to je dobře, radši jsu lehnout, nějak mě to nemyslí - zatracená chřipka.
Jinak tam můžeš dát i to s tím původní uuid a číslíčka. Hlavně správný disk musí nabootovat a uvidět grub - pak už se to popř. dořeší.

« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 13:38:01 od luisah »

Mraky

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 386
    • Zobrazit profil
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #19 kdy: 07 Dubna 2009, 13:44:05 »
já osobně mám, když při startu počítače zmáčknu f11,tak mi naběhne nabídka z kterýho disku má bootovat(ovšem když nezmáčknu nic, tak mi najedenormálně na grub), takže bych se asi podíval do manuálu(nebo to někde při startu možná i píše)jakým tlačítkem se otvíra nabídka boot,pak by ten linux šel asi spustit.ovšem neí to řešení:_(

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #20 kdy: 07 Dubna 2009, 13:52:53 »
tak při  mi to taky nefunguje. Teď dávám opět toto:

## ## End Default Options ##

title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root           (hd1,4)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa quiet splash
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiet

title      Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root           (hd1,4)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=37b06fd1-eff8-49cf-8631-b58bb57c5c7a ro xforcevesa  single
initrd      /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic

title      Ubuntu 8.10, memtest86+
root           (hd1,4)
kernel      /boot/memtest86+.bin
quiet


Tak třeba se umoudří. Fakt v Biosu ty dva disky nevidím. Proč? No, C je rozdělené na dva takže jeden je virtuální. No a pži formátování c a nahrátí windows musím vždycvky pro jeden hard disk doinstalovat ovladač. Jo, a vlastně, Linux je právě na tom disku, ke kterému vždy při novém nahrátí windows musím ten ovladač doinstalovávat.

Třeba Vám tady ta informace pomůže.

Jdu znovu zkoušet. Mrzí mne, že máte chřipku. Snad Vás někdo ze zkušených kolegů linuxáků zaskočí. Prosila bych Vás zkušené o to moc. Děkuji. l.lenek
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #21 kdy: 07 Dubna 2009, 13:57:32 »
Co bych zkusil já (pokud taková možnost existuje) - postupně v BIOSU zakázat vždy všechny disky kromě jednoho - tak by se alespoň zjistilo, kde ten grub opravdu je. (Alternativou je odpojovat disky od napájení). pořád si myslím, že je to tím, že se systém snaží bootovat z disku, kde není grub. (Podle výpisu je zavaděč pouze na discích /sda a /sdc)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #22 kdy: 07 Dubna 2009, 13:59:02 »
tak při  mi to taky nefunguje. Teď dávám opět toto:
...
Úpravy menu.lst jsou naprosto zbytečné pokud nebudeš bootovat z disku, kde je grub.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

l.lenek

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 34
  • takovej šílenec
    • Zobrazit profil
    • Babylonie.cz
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #23 kdy: 07 Dubna 2009, 14:42:47 »
Asi máte pravdu, pět se nic nestalo. Já se z toho picnu. Nebylo by jednodušší nainstalovat ho znovu? Ale jak ho dostanu pryč to fakticky netuším.
Hrabu se tam, kam nemám

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: Ubuntu na jiném disku
« Odpověď #24 kdy: 07 Dubna 2009, 15:06:26 »
Nová instalace nic nevyřeší. Skončí opět tím samým, tj. že ti opět na jeden disk (ten, ze kterého tak nějak nemůžeš nabootovat) uloží grub a budeš tam, kde jsi byl.

Nemůžeš být trošku konkrétnější v tom, co tam máš za disky? Jestli jsou PATA nebo SATA (či nějaké jiné, např. SCSI). Protože podle výpisů tam opravdu máš fyzicky 4 harddisky, některé ještě rozdělené na logické disky (čož ale s tvým problémem nemá co dělat). Jestli opravdu nejdou všechy navolit jako bootovatelné, tak by minimálně o nich měl bios vědět (měli by se ti tam někde zobrazit).

EDIT: Nemáš v BIOSu náhodou takovouhle (nebo podobnou) stránku?? : ODKAZ

EDIT2: Nebo tohle : ODKAZ
« Poslední změna: 07 Dubna 2009, 15:10:07 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.