Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Microsoft tvrdě útočí na Linux. V rámci kampaně za Windows 7.  (Přečteno 68593 krát)

aloisam

• Host
Re: Microsoft tvrdě útočí na Linux. V rámci kampaně za Windows 7.
« Odpověď #200 kdy: 23 Října 2009, 17:36:15 »
Můžeš, prosím, uvést nějaký právní předpis, který by někomu ukládal povinnost instalovat na každý nový počítač nějaký operační systém nebo snad dokonce Wokna?
uzákoněno to být nemusí, ale protože na tom obchodníci vydělávají, je to normální praxe. A že nemusíš kupovat OEM verzi windows když nechceš? tak to ti vypadne tak 80 procent sestav a noťasů. Nebo můžeš zkusit vrátit licenci, ale čeká tě pěkný boj. Tohle je velký problém a chtělo by to změnu. ;)

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #201 kdy: 23 Října 2009, 19:10:49 »
To že se Windowsy prodávají povinně s HW to byly asi taky dobré obchodní tahy, jak postavit Linuxy bokem. Svedou to na licenci, že je to vzájmu legálnosti, ve skutečnosti chtějí vytlačit konkurenci.

Můžeš, prosím, uvést nějaký právní předpis, který by někomu ukládal povinnost instalovat na každý nový počítač nějaký operační systém nebo snad dokonce Wokna?

Tos špatně pochopil. Já nemluvil o legislativě, ale o licenci Windows. Já mluvím v hádankách, víš? Musíš k té první větě připojit i tu druhou a hledat v tom hlubší smysl.

"že se Windowsy prodávají povinně" - povinnost nějak jednat vzniká na základě norem. Zde se nejedná o to, že mluvíš v hádankách, ale spíš o to, že se nedokážeš vyjadřovat. Pokud tedy spojím první větu, ve které hovoříš o povinnosti nějak konat, s druhou větou o licenci, vyjde z toho slohově a logicky nesmysl. To jenom jako dovětek k tomu tvému "hlubšímu smyslu".

Nemáš povinnost kupovat si sestavu s OEM licencí Windows. Jsou samozřejmě sestavy, kde je OEM verze nedílnou součástí - a je již pouze na tobě, zda takovou sestavu koupíš. Znamená to pro zákazníka určité omezení ve výběru, takovéto omezení ovšem zavinil prodejce, který takovouto nedílnou sestavu nabízí - to není de facto vinou MS. Pokud se s prodejcem nedohodnu, mám vždy možnost odejít a navštívit jiného.

Místo fňukání si založ obchod s výpočetní technikou a nabízej výhradně linuxové sestavy - co ty na to?

aloisam

• Host
« Odpověď #202 kdy: 23 Října 2009, 21:09:21 »
Nemáš povinnost kupovat si sestavu s OEM licencí Windows. Jsou samozřejmě sestavy, kde je OEM verze nedílnou součástí - a je již pouze na tobě, zda takovou sestavu koupíš. Znamená to pro zákazníka určité omezení ve výběru, takovéto omezení ovšem zavinil prodejce, který takovouto nedílnou sestavu nabízí - to není de facto vinou MS. Pokud se s prodejcem nedohodnu, mám vždy možnost odejít a navštívit jiného.

to není pravda, npř spousta noťasů má instalovaný win přímo od výrobce takže můžeš chodit od jednoho prodejce k druhýmu a stejně ti to nepomůže. určité omezení je eufemismus. pokud bych dneska chtěl v obchodě kupovat notebook bez OS ve stejné cenové kategorii jako jsem kupoval v roce 2006, tak je situace ještě horší než byla, výběr prakticky nula. Jen MSI prodává něco za stejnej peníz, ale jinak se bez windows prodávají jen low-endy. a u výrobců je to taky dost smutný, snad jen Fujitsu ti milostivě, za poplatek, dovolí neplatit Microsoftu. (proti poplatku nic je to stovka, ale ani tady to nejde u všech modelů..) jako nevím co bys mně poradil? přejít na windows? platit MS za nic? nebo si vystačit s netbookem? tohle je víc než určité omezení výběru! 

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #203 kdy: 23 Října 2009, 21:41:27 »
4@ juntas1

Tak nějak sleduju tenhle thread a nemůžu se ubránit dojmu,že ne jen Microsoft tvrdě útočí na Linux,ale i zdejší komunita tvrdých ultra ubunťáků na tvou karmu i při nicku juntas50 ???
Tohle lynčování místních userů za minulé prohřešky táhnoucí se v jakémkoli tématu či diskuzi je opravdu blbost :-\
« Poslední změna: 23 Října 2009, 22:14:31 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

col_boggy

• Host
« Odpověď #204 kdy: 23 Října 2009, 22:10:12 »
...
Tohle lynčování místních userů za minulé prohřešky táhnoucí se v jakémkoli tématu či diskuzi je opravdu blbost :-\
Ehm.. Prohřešky minulé? Koukni se na obsah příspěvků všech jeho profilů. Mě (a ostatním 17ti lidem) to přijde dost podobné.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #205 kdy: 23 Října 2009, 22:10:57 »
No promiň airlive,ale ony to nejsou minulé prořešky ale to jak se chová neustále!
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #206 kdy: 23 Října 2009, 22:13:49 »
A neustálé pískání něco vyřeší a usera změní? A nemůže to být třeba i tak,že to pak dělá záměrně?
Rozhodnutí nechávám na vás všech.

EDIT: někdo si na věci zvané karma zakládá a vím o pár userech,kteří přestali na fórum chodit,jelikož se dostali do mínusu a připadali si asi nějak poníženě a to se mi zdá jako špatné řešení obou stran.
« Poslední změna: 23 Října 2009, 22:18:36 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #207 kdy: 23 Října 2009, 22:25:16 »

to není pravda, npř spousta noťasů má instalovaný win přímo od výrobce takže můžeš chodit od jednoho prodejce k druhýmu a stejně ti to nepomůže. určité omezení je eufemismus. pokud bych dneska chtěl v obchodě kupovat notebook bez OS ve stejné cenové kategorii jako jsem kupoval v roce 2006, tak je situace ještě horší než byla, výběr prakticky nula. Jen MSI prodává něco za stejnej peníz, ale jinak se bez windows prodávají jen low-endy. a u výrobců je to taky dost smutný, snad jen Fujitsu ti milostivě, za poplatek, dovolí neplatit Microsoftu. (proti poplatku nic je to stovka, ale ani tady to nejde u všech modelů..) jako nevím co bys mně poradil? přejít na windows? platit MS za nic? nebo si vystačit s netbookem? tohle je víc než určité omezení výběru! 

Tak možná jsem to malinko zlehčil.. ale ani tak bych nepoužil slovo povinnost. V případě notebooků to bude problematičtější. Schválně jsem se koukal na notasy a máš pravdu - do cca 15 tisíc není problém sehnat ntb bez OS.. dál už je to krize. V ceně kolem 20 000 jsou to bez OS značky MSI, HP, DELL. ale vyloženě profinotebooky tam nevidím. U stolních pc je to pro mě jednoduchá věc - sám si vyberu komponenty, hotové sestavy pro sebe neberu, takže se mě nákup licence win netýká.

Nechci se výrobců nějak zastávat - rozhodně v jejich rozhodnutí hraje roli finanční stránka.. na druhou stranu si vzpomínám, když známej sehnal z druhý ruky ntb fujitsu siemens s poškozeným OS - legálně instalovaným přímo od výrobce. V rámci urychlení jsme si řekli, že tam hodíme černou verzi XP (SP2), která ale nebyla shopná při instalaci najít hdd (přitom SP2 už v podstatě SATA nedělá problémy) - no zkrátka známej si sehnali původní instalaci, kde už s hdd potíže nebyly. Není třeba i možnost, že výrobce vytváří ovladače pro specifický HW, které už neuvolní dál? nechává je vyložene pro "své" instalačky? Možná je to blbost.. A možná to i dělá se záměrem, aby si zákazník koupil licenci u něj..

NoWin

• Host
« Odpověď #208 kdy: 23 Října 2009, 22:31:57 »
4@ juntas1

Tak nějak sleduju tenhle thread a nemůžu se ubránit dojmu,že ne jen Microsoft tvrdě útočí na Linux,ale i zdejší komunita tvrdých ultra ubunťáků na tvou karmu i při nicku juntas50 ???
Ne, že bych v tom měl prsty, ale asi prevence musí bejt ;D
A jen tak mimochodem- pokud vím, Ťunťase jeho karma asi nezajímá, jinak by už brečel. Jestli má někdo touhu hodnotit někoho negativně a přitom se po každým hodnocení dočkat hromady vulgárních nadávek, nechť hodnotí Jiříka (další internetová anticelebrita; STU...KRE...TÁHNI DO OPAVY!!!!!!!!!!!KREATURO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) ;D

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #209 kdy: 23 Října 2009, 22:41:15 »
...
Ehm.. Prohřešky minulé? Koukni se na obsah příspěvků všech jeho profilů. Mě (a ostatním 17ti lidem) to přijde dost podobné.

Visteriusi, už v minulé diskuzi jsem si řekl, že na tvé rádoby smířlivé příspěvky nebudu reagovat. Nějak jsem věřil, že přestaneš bombardovat témata, v kterých se vyskytnu a tak nějak to "vyšumí". Tohle už je druhá diskuze, kde se vyložené snažíš odbočovat mimo téma narážkami na moji osobu. Minule jsem tě upozorňoval, že hovoříme o Kubuntu, nyní tě upozorňuji - nadpis diskuze  " Microsoft tvrdě útočí na Linux. V rámci kampaně za Windows 7."

Takže aby bylo jasno:

- Za ten vtípek z dnešního rána se ti omlouvám. Psal jsi, že jsi postarší osoba, takže ok, ještě jednou sorráč.

- Pokud hodláš pokračovat ve stávajícím stylu, můžeme si to vyříkat prostřednictvím soukromých zpráv. Obávám se ale, že při první poslání do háje to uveřejníš někde na diskuzi a budeš požadovat opět BAN.

Tímhle definitivně uzavírám veřejnou diskuzi s tebou - další poznámky prosím adresuj do mé schránky.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #210 kdy: 23 Října 2009, 22:52:17 »
juntasi,vsechny tvoje prispevky jsou ve stylu "neumis se vyjadrovat" "jsi vul" a tak podobne.Navic "snazis se vzbudit flame" me uplne dostalo,pricemz ty jsi tu jediny troll.Nebo treba
Citace

Ještě umím básničku, heč:

Viděl jsem dnes tučňáka,
prásknul ksichtem o vrata,
vykopli jej oknem ven,
zpátky leze komínem..
jasne svedci o tom ze jsi trollil a najednou ze sebe delas andilka,jak vlastne nic neporusujes,nebo tak.Jeezis,to zase bude presunutych prispevku :)
Citace

NoWin

• Host
« Odpověď #211 kdy: 23 Října 2009, 23:06:14 »
juntasi,vsechny tvoje prispevky jsou ve stylu "neumis se vyjadrovat" "jsi vul" a tak podobne.Navic "snazis se vzbudit flame" me uplne dostalo,pricemz ty jsi tu jediny troll.Nebo treba
Citace

Viděl jsem dnes tučňáka,
vykopli jej oknem ven,
zpátky leze komínem..
jasne svedci o tom ze jsi trollil a najednou ze sebe delas andilka,jak vlastne nic neporusujes,nebo tak.Jeezis,to zase bude presunutych prispevku :)

Klid, jeho pubertální výlevy budeme prostě ignorovat, snad to pochopí a začne se chovat jako člověk.
Jen tak pro zajímavost- jako andílek se choval vždycky, neboť i čert je prej anděl, padlej anděl ;D

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #212 kdy: 23 Října 2009, 23:09:36 »
Citace

Viděl jsem dnes tučňáka,
vykopli jej oknem ven,
zpátky leze komínem..

Andílka v žááádném případě :) stěžovali jste si na moje příspěvky, ale na druhou stranu je neustále oživujete, kopírujete, vkládáte do ostatních diskuzí. Nechci kecat, ale konkrétně ty už tuhle básničku vlkádáš podruhý, ne? :D Jestli chceš, vyzvracím ti tady novou, abys z toho mohl další dva týdny přežívat.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #213 kdy: 23 Října 2009, 23:29:09 »
Ne,konkrétně jsem na ní narazil když jsem hledal nějakou pěknou ukázku tvé arogance,při psaní toho postu ;) Já je například neoživuju,ale jak se tu někdo o tobě zmíní,je jasné že to skončí přesunutím,takže se přidám,nechápu jak to že tě tu ještě tolerují,ban už jsi jednou dostal,konstruktivně k threadům nepřispíváš,nevidím důvod proč by jsi tu měl být.Jinak,mě je vcelku jedno co kde vyplodíš,pokud se mně to nějak nedotkne,nebo se mi to vyloženě nezdá :)
Citace

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #214 kdy: 23 Října 2009, 23:32:25 »
Andílka v žááádném případě :) stěžovali jste si na moje příspěvky, ale na druhou stranu je neustále oživujete, kopírujete, vkládáte do ostatních diskuzí. Nechci kecat, ale konkrétně ty už tuhle básničku vlkádáš podruhý, ne? :D Jestli chceš, vyzvracím ti tady novou, abys z toho mohl další dva týdny přežívat.

Covece... Nikoho neurazej, neprovokuj, chovej se normalne, nepis kontroverzne a ostatni se k tobe budou chovat jako k normalnimu slusne diskutujicimu cloveku, zkratka bude to OK... Tim, ze nekomu nadavas, nebo se vysmivas si rozhodne sympatie neziskas.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #215 kdy: 24 Října 2009, 00:03:23 »
... chovej se normalne, nepis kontroverzne ...
no, o junatsovi si nemyslim nic hezkeho, ale tohle je skoro, jako drzet hubu a krok... ale se zbytkem docela souhlasim
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

aloisam

• Host
« Odpověď #216 kdy: 24 Října 2009, 01:15:58 »
Nechci se výrobců nějak zastávat - rozhodně v jejich rozhodnutí hraje roli finanční stránka.. na druhou stranu si vzpomínám, když známej sehnal z druhý ruky ntb fujitsu siemens s poškozeným OS - legálně instalovaným přímo od výrobce. V rámci urychlení jsme si řekli, že tam hodíme černou verzi XP (SP2), která ale nebyla shopná při instalaci najít hdd (přitom SP2 už v podstatě SATA nedělá problémy) - no zkrátka známej si sehnali původní instalaci, kde už s hdd potíže nebyly. Není třeba i možnost, že výrobce vytváří ovladače pro specifický HW, které už neuvolní dál? nechává je vyložene pro "své" instalačky? Možná je to blbost.. A možná to i dělá se záměrem, aby si zákazník koupil licenci u něj..

to že výrobce hardwaru dělá ovladače pro windows, mě nijak neobměkčuje. pokud bude dělat i pro linux, je to něco jiného ale to by potom byla ještě větší pitomost, platit nejen jim, ale zároveň i Billovi. jak říkám, mně by vyhovovalo i to řešení od Fujitsu, nechceš win ok, ale dej nám stovku, kdyby to tak ovšem bylo u všech.. na win vydělají víc, ale tohle by výrobce snad nezabilo..

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #217 kdy: 24 Října 2009, 02:32:51 »
Hmm, v tomhle tématu je to trochu zmatek.
Jinak parádní obchod je http://www.peco.cz/ , kupoval jsem si odtamtud svůj pc a hardware je dokonale kompatibilní. ;)

(zvláštní ale je, že i když jsem nezvolil možnost instalace Windows místo Linuxu, PC mi přišel s Windows XP, za které jsem ale vůbec nic neplatil!)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #218 kdy: 24 Října 2009, 11:44:10 »
(zvláštní ale je, že i když jsem nezvolil možnost instalace Windows místo Linuxu, PC mi přišel s Windows XP, za které jsem ale vůbec nic neplatil!)

Dobrý :-)

pomec

• Aktivní člen
  • *
  • Go2Africa!!!
« Odpověď #219 kdy: 24 Října 2009, 11:50:19 »
Dobrý :-)
Tak už aj XP je OpenSource ;D

col_boggy

• Host
« Odpověď #220 kdy: 24 Října 2009, 12:09:04 »
Oživujeme?? Pokud si dobře pamatuju, ten pitomý "vtip" jsi mi posílal včera - negativní názor uživatelů fóra na sebe snášíš sám. A jestli opravdu odejdeš při k -40, nezbývá nám, než se upřímně snažit. Smite jsem nedal snad už přes rok..
« Poslední změna: 24 Října 2009, 12:41:00 od Visterius »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #221 kdy: 24 Října 2009, 12:12:26 »
No schválně:
1) Co mají společného elektrický proud a (nejen BF) uživatel?
2) Co Wokna mají a Linux ne?
Za správné odpovědi nabízím K+ :-)

No, zdá se, ža vám dlužím (-: správné :-) odpovědi:
1) Jdou cestou nejmenšího odporu.
2) Neuvěřitelnou spoustu kšeftů všude kolem sebe.

Nebo taky jinak: to zda a případně kdy bude Linux moci vážně konkurovat např. Woknům závisí především na tom, zda na tom bude možné pořádně vydělat. A jak všichni víme, v tomto ohledu si Linux tak trochu už ze své podstaty háže sám sobě klacky pod nohy. Ale co dělat, mě se prostě líbí :-)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #222 kdy: 24 Října 2009, 12:16:00 »
No schválně:
1) Co mají společného elektrický proud a (nejen BF) uživatel?
2) Co Wokna mají a Linux ne?
Za správné odpovědi nabízím K+ :-)

No, zdá se, ža vám dlužím (-: správné :-) odpovědi:
1) Jdou cestou nejmenšího odporu.
2) Neuvěřitelnou spoustu kšeftů všude kolem sebe.

Námitka výsosti k odpovědi číslo jedna!
Občas taky cestou největšího odporu. Což je problém, když jsme ten odpor/rezistor my.  ;D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #223 kdy: 24 Října 2009, 12:47:13 »
.... Pokud tedy spojím první větu, ve které hovoříš o povinnosti nějak konat, s druhou větou o licenci, vyjde z toho slohově a logicky nesmysl. To jenom jako dovětek k tomu tvému "hlubšímu smyslu".

To je ale tvůj problém, jak rozumíš slovu povinnost. Kdybych mluvil o uzákonění, tak bych to řekl. Fakticky z té první věty nevyplinulo kdo, že vytváří tu povinnost a s čím ta povinnost je spojena.

Místo fňukání si založ obchod s výpočetní technikou a nabízej výhradně linuxové sestavy - co ty na to?

Nevím z čeho máš dojem, že pláču, já pouze konstatoval.
« Poslední změna: 24 Října 2009, 21:03:40 od webhope »

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #224 kdy: 24 Října 2009, 12:51:55 »
Jen MSI prodává něco za stejnej peníz, ale jinak se bez windows prodávají jen low-endy. a u výrobců je to taky dost smutný, snad jen Fujitsu ti milostivě, za poplatek, dovolí neplatit Microsoftu. (proti poplatku nic je to stovka, ale ani tady to nejde u všech modelů..) jako nevím co bys mně poradil? přejít na windows? platit MS za nic? nebo si vystačit s netbookem? tohle je víc než určité omezení výběru! 

Mě by zajímalo, když bych přišel do prodejny a řekl, že chci noťas s linuxem, bez Windowsu, jestli by mi do ceny započítali Windows (dá se vůbec sehnat noťas fakticky bez Win)?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.