Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nováčci, v čem vás překvapilo Ubuntu (Linux)?  (Přečteno 38184 krát)

Pavloper

• Aktivní člen
  • *
Re: Nováčci, v čem vás překvapilo Ubuntu (Linux)?
« Odpověď #100 kdy: 03 Června 2010, 18:00:34 »
ja som začinal tušim na 8.04 alebo skorej  a važne ma prekvapilo to že som vtedy rozbehal cez wine lineage wow , a rychlejšie mi nabehol PC ako s XPčkom . a  dlhu dobu som nemusel reinštalovat ani nič ine s tym robiť , čo o windowse nemožem povedať ked  ja som taky ten experimentujuci typ však skusim čo to povi :D

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #101 kdy: 03 Června 2010, 18:30:53 »
No tak +- nějakej ten rok jsem začal s Ubuntu před půlrokem, nebo jinak Ubuntu skouším již několik let a furt......nic.
Žádný překvapení se nekonalo furt se vopakuje stejná situace 7.10 nefunguje, 8.04 nefunguje, 8.10 nefunguje, 9.04 zase, 9.10 už vůbec, 10.04 funkčnost opět nesklamala, neni, 10.10 zase situace se mění třikrát za den, hlavně problém se zvukem, nastavim funguje někdy i více dní a pak zase ne, vo grafice se radši ani nezmiňuju, nevzdávám to a už se těšim na listopad na 11.04.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #102 kdy: 03 Června 2010, 18:33:34 »
10.10 zase situace se mění třikrát za den, hlavně problém se zvukem, nastavim funguje někdy i více dní a pak zase ne, vo grafice se radši ani nezmiňuju, nevzdávám to a už se těšim na listopad na 11.04.

Posuzovat 10.10 podle situace dokonce ještě před vydáním první alfaverze je opravdu zajímavé.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #103 kdy: 03 Června 2010, 18:40:42 »
No tak +- nějakej ten rok jsem začal s Ubuntu před půlrokem, nebo jinak Ubuntu skouším již několik let a furt......nic.
Žádný překvapení se nekonalo furt se vopakuje stejná situace 7.10 nefunguje, 8.04 nefunguje, 8.10 nefunguje, 9.04 zase, 9.10 už vůbec, 10.04 funkčnost opět nesklamala, neni, 10.10 zase situace se mění třikrát za den, hlavně problém se zvukem, nastavim funguje někdy i více dní a pak zase ne, vo grafice se radši ani nezmiňuju, nevzdávám to a už se těšim na listopad na 11.04.
11.04 listopad? Jsi naprosto mimo!
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #104 kdy: 03 Června 2010, 18:42:09 »
Tak Alfa akurát bola vydaná, že? :) Ja osobne si 10.04 chválim. Vrátil som sa k nemu z Gentoo a musím povedať, že vo veľa veciach prekvapilo. Ovládač na grafiku, vzhľad (hoci som si ho menil), výdrž batérie a kompletná funkčnosť (až na pár detailov, ktoré neriešim) sú naozaj na úrovni.

Pavloper

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #105 kdy: 03 Června 2010, 18:44:53 »
mne sa ako osobne lubia tie upgrady ze to je jedno či si stiahnem   komplet verziu alebo zo starej upgradnem furt to kolo 700 MB spravi :D

BSG - Sharon

• Host
« Odpověď #106 kdy: 04 Června 2010, 08:03:22 »
Pekny den,o Linuxu jsem poprve cetl na internetu v roce 2007 . V clanku bylo receno,ze je zdarma atd. Byla zminka o Mandrive 2007.1 ktera je vhodna pro zacatek jelikoz ma priucku atd. Tedy se domnivam l ze i Ubuntu je pro zacatek vhodny spolecne s knihou.  Tak jsem nasbiral info a zacal. Pri hledani jsem nasel stranku www.linuxvbrne.org , kde jsem nasel kamarada ktery me radi a uci  ;) obcas prijde kdyz me neco nejde a jsem s toho vxrizeny  ;D . Zacal jsem s Mandrivou kterou stale pouzivam na pc splecne s Ubuntu a win xp - jako herni konzola  :) . S Ubuntu jsem zacal kdyz jsem si poridil prvni ntb ,nesla me dobre Mandriva tak jsem zvolil Ubuntu 9.04.  tak jsem zustal u Mandrivx a Ubuntu Az jednou odejde zakl. deska na pc tak win prestanu pouzivat,snad wine uz bude lepsi a lepsi  ;)

Obcas ze zvedavosti zkusim jinou distribuci na live cd.
« Poslední změna: 04 Června 2010, 10:49:33 od BSG - Sharon »

Jurkax

• Aktivní člen
  • *
  • Ubuntu 11.10 / Gnome-shell
« Odpověď #107 kdy: 04 Června 2010, 18:46:38 »
Už nějaký ten pátek s Linuxem žiju, ale co mě tenkrát příjemně překvapilo, tak skutečnost, že Windows už k ničemu nepotřebuju  ;D
Ubuntu 11.10 32bit NTB HP Pavilion dv6319 (CoreDuo @1,73GHz, 2GB RAM, 160GB HDD, GeForce Go 7400)

richard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #108 kdy: 04 Června 2010, 20:09:46 »
Pokud si chcete přehrát DVD, MP3...atd. Ve win najdete návody co odkud stáhnout, co kde naklikat, zaškrtnout, atd. Při pročítání pětistránkového návodu určitě někde uděláte chybu. V linuxu stačí zkopírovat příkazy z návodu do terminálu a ono to většinou funguje.

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #109 kdy: 04 Června 2010, 21:12:14 »
chabá, velice chabá podpora
jo vim že se za kritiku platí a to tady platí dvojnásob tak vás předběhnu
« Poslední změna: 04 Června 2010, 21:13:49 od Frantisek Uzivatelu »

pivik

• Host
« Odpověď #110 kdy: 04 Června 2010, 22:15:31 »
To jsi nás všechny ale hrozně naštval.... ;D

MacHala

• Stálý člen
  • **
  • Big Bro iz watching joo!
    • ZlejT
« Odpověď #111 kdy: 04 Června 2010, 23:16:09 »
chabá, velice chabá podpora
jo vim že se za kritiku platí a to tady platí dvojnásob tak vás předběhnu
no tohle, dalsi kterej utekl bez placeni  ;D
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #112 kdy: 05 Června 2010, 19:00:38 »
podporaq nejni tak velké protože ubuntu nejni tolik rozšířené takže máme fórum já bych řekl že je tu podpora velká  ano občas se stane že se nějaké to téma přehlédne
ubuntu 10.4 az na to ze mi nejde 3d je to dobrý... vlastně víc než to

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #113 kdy: 05 Června 2010, 19:13:59 »
Mám skvělého strejdu. Pan Google. Tam je vše :) A je úplně jedno zda se to najde na fóru Archu nebo Fedory atd :)

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #114 kdy: 11 Června 2010, 11:52:43 »
Já jsem o linuxu po prvé slyšel někdy na základce (éra win 95), když ná o něm učitel vykládal věci jako že je zdarma, ale když do něho někdo chce umístit program tak musí Linusovi platit těžký love a podobný fantasmagorie.
Někdy v roce 2007 jsem si koupil nové PC, kolega v práci mi ''věnoval'' XP, ale s těma byly stále jen problémy. O několik měsíců později jsem na DVD Computeru našel Mandrivu One  2007.1. Tu jsem vyzkoušel a nainstaloval. Úplně mě fascinovalo jak to na stroji s 512 RAM doslava lítá proti Xp. Pak jsem si koupil i příručku. Nějakou dobu jsem na ní spokojeně fungoval, ale po nějakým updatu už nenaběhla. To se se mi nechtělo řešit, řekl jsem si, že linux je na ***** a pokorně se vrátil win. Návrat mi vydržel asi půl roku. Pak jsem objevil Ubuntu, tehdy myslím je to byl 8.10 Intrepid Ibex, z toho jsem úspěšně přešel na  Jaunty Jackalope, na to jsem fungoval až do vydání Lucyda a nic jiného mi (zatím  ;) ) na PC nesmí.

Jinak úplné začátky tehdy na Mandrivě, byly taky docela zábavné. Do zjištění, že existují repozitáře, jsem kromě Skypu nebyl schopný nainstalovat žádný program. Měl jsem k tomu přístup a lá win zdarma, což byla pochopitelně chyba. Ale takových nás bylo asi (určitě) víc.   

Nebýt wiki a forka, tak bych na Ubuntu asi nezůstal. Tímto bych chtěl zároveň všem okolo české komunity Ubuntu poděkovat za to jak se tady o to starají.

rionka

• Návštěvník
    • http://rionka.blogspot.com/
« Odpověď #115 kdy: 05 Července 2010, 15:12:28 »
na tu USB klicenku na tahani vsude s sebou je uplne vyborny Live Easy Debian. ale vlastne i jakakoli jina live distribuce se hodi ..

jinak musim rict (a zaklepat na drevo) ze mam asi strasne stesti na zelezo, protoze ty problemy, co tady lidi popisuji, jsem vubec nemela - jedine, co mi dodnes nebezi, je scanner... jinak absolutni kompatibilni luxus
« Poslední změna: 05 Července 2010, 15:15:39 od rionka »
Registered Linux User #505051

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #116 kdy: 06 Července 2010, 18:28:41 »
jedine, co mi dodnes nebezi, je scanner...

jakej?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Michael2009

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #117 kdy: 06 Července 2010, 19:37:56 »
Pametam si ze asi v roku 2005 som sa rozpraval s kamaratom a ten hovoril ze niekto z dediny ma linux.A ja na to ze mne staci windows :D niekedy tesne pred vianocami minuly rok som sa rozhodol ze prestanem pokial mozno pouzivat crackovane programy a tak som zacal pouzivat na sice nelegalnich widlach programy ktore boli freeware alebo open-source.Na nete som dlho hladal o veciach zadarmo a tak som narazil na Ubuntu 9.10 . Este v ten den (zaciatkom roka 2010) som si cez wubi (co som si vtedy myslel ze je plnohodnotna instalacia) nainstaloval ubuntu.No asi som nadstavil malo miesta a tak mi tam neslo skoro nic nainstalovat.Zacal som nan nadavat vykaslal sa nan a odinstaloval som ho.Tesne pred vydanim verzie 10.04 som sa zacal zase zaujimat o Ubuntu.Uz som bol zase pevne rozhodnuty ze ho vyskusam len som cakal na najnovsiu verziu a medzitym som hladal informacie.Hned ako vyslo nove ubuntu som ho nainstaloval (uz klasicky).Odvtedy mam Ubuntu spolu s widlami a dnes som uspesne preinstaloval vsetko a bezim uz len na Ubuntu bez zasraneho windovsu.
Moj OS je Ubuntu 10.10 Beta !!!

Kedrigern

« Odpověď #118 kdy: 06 Července 2010, 20:01:43 »
jedine, co mi dodnes nebezi, je scanner...

jakej?

Mě například nechodí Mustek plustek OpticBook 3600...

Kristina

• Návštěvník
« Odpověď #119 kdy: 06 Července 2010, 20:23:02 »
Překvapilo mě, že to zvládnu nainstalovat sama - kupovala jsem tenkrát počítač mamince, ale už se mi nechtělo platit za licence pro Win a MS Office, tak jsem tam dala Ubuntu a Open Office, vše přejmenovala tak, aby se v tom maminka vyznala (textový editor je Word, pošta je Outlook...).
Ubuntu přímo zbožňuju. Příkazové řádky mi nevadím, ještě pamatuju ZX Spectrum, kde jsem jako malá furt něco zkoušela programovat. Ale narazila jsem s koupí nového ntb, kde je grafická karta GMA 500. To je jedinej problém, kterej tu řeším (Wiki, Forum)
Jinak mě nepřekvapilo (kromě toho, že je to fakt User Friendly, pohodlné a opravdu to funguje) vůbec nic :)

Drtikol

• Návštěvník
« Odpověď #120 kdy: 06 Července 2010, 20:51:12 »
Asi největší překvapení bylo získávání softwaru (kvůli tomu jsem se několikrát velice rychle vracel k win), netřeba antiviru a hlavně že nemusím umět programovat :D Ale bez tohohle fóra a hlavně wiki bych se k win vrátil asi i potřetí

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #121 kdy: 07 Července 2010, 17:53:28 »
mne pekvapilo Ubuntu v tom, ze ho jeste pouzivam :) Dycky pred tim me neco omrzelo a hledal jsem neco jineho...vsak to znate. Ubuntu a jeho klony mi vyhovuji, orientuju se v tom - proste uz nehledam...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

domitea

• Návštěvník
  • Mayday, mayday, bird strike, flight 1549
« Odpověď #122 kdy: 12 Července 2010, 11:40:50 »
S linuxem jsem začal asi tak, že jsem si chtěl udělat server ze svého starého PC - chtěl jsem nahodit jsem tam apache, ale pak jsem někde na netu četl, že nejlíp jede na Linuxu. Tak jsem tam po chvilce bádání internetu nainstaloval 7.04 Desktop (chtěl jsem to spravovat jako Windows  :D) a až do dob 9.10 to byl jedinej linux, kterého jsem měl. Jenže pak se mi začal můj starej notes (PIV výkonově) strašně sekat, tak jsem tam nahodil 9.10 a naschvál jsem si tam dal téma (barvy rámečků oken a tak  ;)) aby to vypadalo jako windows. Byl jsem jedinej ve třídě, kterýmu notes startoval do 5 sec. a to byl 5 let starej  ;D. každej se vyptával co to je za systém :). No a dnes cca po 2 letech jsem stále jedinej, kdo má ve třídě Linux, teď už na novém NTB a 10.04 ;D. A v čem mě překvapilo?  Nechce antivir díky úplně jiné architektuře, Synaptic - kdyby něco takového bylo na Windows  :'( a hlavně  je to zdarma a je to někdy i rychlejší :)
« Poslední změna: 12 Července 2010, 11:46:09 od domitea »
Prozřel jsem! Už se na svět nedívám přes Wokna, ale přes okno!

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #123 kdy: 12 Července 2010, 16:53:53 »
   Že je opravdu zdarma, a že funguje! Pro moje potřeby super. Začínal jsem letos v únoru s předinstalovaným Linpusem (na Acer Extensa 5230E), ale ten chudák od té doby co mi od Canonicalu přišlo CD s 9.10 tiše spí odložen hodně vzadu. Přechod na 10.04 jsem už zvládl za odpoledne. Návody, fóra a pod. jsou, alespoň pro mne, užitečné a zatím mě vysekaly ze všech trablů, které jsem si šťouráním do systému způsobil.
   Nehodlal jsem tomu zlodějovi z Ameriky platit, ale ani jsem ho nechtěl okrádat.
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #124 kdy: 12 Července 2010, 22:34:40 »
Překvapilo mě v tom, že na noťasu starém 3 roky jede Samsung Oceanic demo přes GPU(cpu 16%) a Mac OS X utřel :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.