Hodně dlouho předtím jsem slyšel, jak je Linux super, jak je rychlý, výkonný atd. jak je Windows aplikace emulovaná (asi myslel Wine :3) v Linuxu rychlejší a výkonnější, než nativní běh ve Windows (to mi fakt kdosi říkal XD). Pak mi jeden spolužák dal DVD k instalaci a první, co mě překvapilo bylo šíleně pomalé menu, obrovské možnosti toho, co si nainstalovat, 2 hodiny 30 minut dlouhá instalace a velmi pomalé prostředí. Cca 5 let zpátky. Zpětně si říkám, že KDE na 196MB RAM nebyl tak úplně dobrý nápad, ale vůbec nic jsem o tom nevěděl. No a po té, co jsem po mnoha hodinách pokusů neúspěšně nenainstaloval tehdejší Telecom USB ADSL modem, zanevřel jsem na to. Netuším, co to bylo za distribuci (ale mělo zelené logo XD - no, BFU :3).
Další setkání bylo na výšce formou Ubuntu (rok 2006, 2007), překvapila mě absence jakékoli grafické akcelerace. Tou dobou jsme se učili bash, ten mě silně nepříjemně překvapil (a nemám rád do teď, ale pořád lepší, než Win konzole a scripty).
No a od té doby pendluji mezi Windows a Ubuntu (občas Debian) dle potřeb (např. zda se mi chce hrát kvalitní hra, jestli programuji něco, co potřebuje dobrou 3D akceleraci (nejen rychlost, ale i korektní vykreslování), ...). A pochopil jsem, že rychlost Linuxu není v GUI a 3D (nezažil jsem na stejném železe něco rychlejšího, než Windows XP, zkoušel jsem Gnome i XFce), ale procesorových výpočtech (do školy jsem dělal 3D SW renderer, 5fps ve Windows, 15-20 fps v Linuxu mě fakt šokovalo).
Jo a taky mě překvapilo
- špatné a tiché nastavení zvuku
+ úžasné nastavení efektů v Compizu
- padání Compizu
+ rychlost startu a ukončování
+ po přihlášení je možno pracovat, není třeba čekat dalších 10 minut
- co ve Windows "just work" v Linuxu třeba ani nerozjedu, jindy je potřeba týdenní práce
- Linux mi furt leze do nastavení jasu, Windows mi to nechal jak jsem chtěl
- stabilita srovnatelná s Windows XP (čekal jsem lepší :333)
... (hromady dalších :3)