Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: man  (Přečteno 8758 krát)

Frantisek Uzivatelu

• Host
man
« kdy: 09 Dubna 2010, 22:31:45 »
Náhodou nevíte někdo, z jakýho důvodu nejsou na Ubuntu manuálové stránky v češtině narozdíl od Debianu, kde jsou? Samo vim, že jdou nainstalovat a návod je na viki.
Zatim jsem měl za to, že Ubuntu se snaží bejt přátelštější k nám BFU.

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: man
« Odpověď #1 kdy: 10 Dubna 2010, 09:32:01 »
BFU man nepotřebuje ::)
A pro mě je emeričtina přátelštější, hlavně když nemusim přemejšlet jak je přeložený výraz v originále...

q66

« Odpověď #2 kdy: 10 Dubna 2010, 09:44:37 »
afaik je tam někde k instalaci balíček s CZ manpages, but i don't know how it is called

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #3 kdy: 10 Dubna 2010, 10:48:43 »
Citace
BFU man nepotřebuje Kroutím očima
A pro mě je emeričtina přátelštější, hlavně když nemusim přemejšlet jak je přeložený výraz v originále...
Aha, a kdo ho teda potřebuje? Příkazy, parametry atd. jsou samozřejmě anglicky, jenom popis je přeložen.
Citace
afaik je tam někde k instalaci balíček s CZ manpages
Díky, ale znám což jsem psal už v dotazu.

q66

« Odpověď #4 kdy: 10 Dubna 2010, 11:50:05 »
Citace
Aha, a kdo ho teda potřebuje? Příkazy, parametry atd. jsou samozřejmě anglicky, jenom popis je přeložen.
Citace
afaik je tam někde k instalaci balíček s CZ manpages
Díky, ale znám což jsem psal už v dotazu.

v tom případě bys musel nahlásit bug s požadavkem přidat manpages-cs jako závislost do metabalíku instalujícího lokalizaci :)

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 10 Dubna 2010, 12:02:55 »
Citace
Kdo ho potřebuje? Ti co se chtějí něco o programu dovědět, což BFU nepotřebuje, k čemu mu bude vědět že `mkdir` má parametr aby neházel chyby když složka už je :)
« Poslední změna: 10 Dubna 2010, 12:05:23 od LuciusMare »
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #6 kdy: 10 Dubna 2010, 12:39:23 »
Citace
Kdo ho potřebuje? Ti co se chtějí něco o programu dovědět, což BFU nepotřebuje, k čemu mu bude vědět že `mkdir` má parametr aby neházel chyby když složka už je
Proc by se bfu nemel neco dozvedet? Dyt at se bfu doví co nejvic, aby nebyl bfu, nemusel se ptat a moh treba i radit.
Nebo jinak
   bfu: Nejde mi vytvorit slozka jmeno hlasi to chybu "fille exist"
 guru: mkdir -p
  troll: sudo chown -R root:root /home/uzivatel
Chytrej bfu pouzije man, pokud zna a rozumi mu, pripadne hledá jinde nebo se zepta. Blbej bfu to skopíruje a spustí oboje ten man opravdu nepotǸebuje.
« Poslední změna: 10 Dubna 2010, 12:41:00 od Frantisek Uzivatelu »

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 10 Dubna 2010, 12:55:16 »
Když se chce něco dozvědět tak už není BFU...
Citace

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #8 kdy: 10 Dubna 2010, 16:17:09 »
Když se chce něco dozvědět tak už není BFU...
Přesně tak...
Cejtim tu snahu o provokaci, absolutní OT.
BFU k terminálu ani nečuchne, vše co potřebuje BFU udělat zvládne naprosto s přehledem v grafickém prostředí.

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Dubna 2010, 18:27:28 »
Takže odpověd zní: Je to tak, protože to, tak je (na to se nedá nic namítnout) a je to, tak správně, protože to, tak je.
Citace
BFU k terminálu ani nečuchne, vše co potřebuje BFU udělat zvládne naprosto s přehledem v grafickém prostředí.
Jo ale to znamená: bfu nesmí sledovat televizi, nemůže přidat disk, nemůže zálohovat, nemůže každej měsíc přeinstalovávat wokna a obnovit grub nedejbože grub2......
A i kdyby proč by bfu nemoch čuchnout k terminálu? Všichni jste byli bfu, nikdo se s tim co umí nenarodil.
Ačkoli to tak nevypadá jsem víceméně spokojený uživatel Ubuntu 9.04 a Debianu.
Citace
Provokace? Možná trochu. OT ani náznakem stále je to o Ubuntu.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Dubna 2010, 19:34:15 »
sigsegv: Pravdu s tou lokalizaci urcite ma, je to chyba, s tim druhym az zas tak nesouhlasim :)

Takže odpověd zní: Je to tak, protože to, tak je (na to se nedá nic namítnout) a je to, tak správně, protože to, tak je.
Citace
Jo ale to znamená: bfu nesmí sledovat televizi, nemůže přidat disk, nemůže zálohovat, nemůže každej měsíc přeinstalovávat wokna a obnovit grub nedejbože grub2......
A i kdyby proč by bfu nemoch čuchnout k terminálu? Všichni jste byli bfu, nikdo se s tim co umí nenarodil.
Ačkoli to tak nevypadá jsem víceméně spokojený uživatel Ubuntu 9.04 a Debianu.
Citace
Provokace? Možná trochu. OT ani náznakem stále je to o Ubuntu.
Ty sledujes televizi v terminalu? ;) Nebo narazis na to ze je nekdy potreba napsat prikaz do terminalu k vyreseni speifickeho problemu? K tomu aby zkopiroval prikaz snad nepotrebuje manualove stranky, ani vedomosti o prikazu. Ze sve vule se BFU nepriblizi k terminalu, nema duvod :)
Tu druhou cast jsem nepochopil, ano, nikdo se nerodi guru-em, mno a?
Citace

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #11 kdy: 10 Dubna 2010, 21:12:46 »
Citace
Ty sledujes televizi v terminalu? Mrknutí Nebo narazis na to ze je nekdy potreba napsat prikaz do terminalu k vyreseni speifickeho problemu? K tomu aby zkopiroval prikaz snad nepotrebuje manualove stranky, ani vedomosti o prikazu. Ze sve vule se BFU nepriblizi k terminalu, nema duvod Úsměv
Jo, vyskoušel jsem si to a na to ...... co tam dávaj to bohatě stačí.
Samozřejmě nepotřebuje man, ale přece jenom spouštět příkazy natož jako root a nevědět co dělaj je trošku nebezpečný.
Hlavní problém je v tom, že si nerozumíme kdo je bfu, takže tvuj bfu nic neumí ani nic umět nechce, v tom případě máš 100% pravdu. Ale ten se k Linuxu dostane nedopatřenim.
Kdežto muj bfu toho taky moc neumí, chce pc používat čistě jako uživatel, ale případnej problém potřebuje i pochopyt nejen vyřešit. Zrovna takoví přecházej k Linuxu.
A ke znalostem angličtiny. Angličtina se tady začala masivně učit až po 89 a zezačátku učitelema co se učili současně s žákama.
Citace
nahlas bug at manpages-cs patri do lokalizace .. mas pravdu podle meho nazoru

Bug je možná trošku silnej výraz, ale rozhodně neuškodí se o tom zmínit, ale moje angličtina stačí tak maximálně na částečné pochopení textu.

RiP

• Aktivní člen
  • *
    • Richard Pastrňák
« Odpověď #12 kdy: 10 Dubna 2010, 21:32:41 »
nahlas bug at manpages-cs patri do lokalizace .. mas pravdu podle meho nazoru
Nechci samozřejmě nijak znevažovat práci lidí, kteří manuálové stránky překládají, ale nemyslím si, že by měly být zařazeny do základní instalace české lokalizace. Někdy před rokem, když jsem zjistil, že některé manuálové stránky jsou přeloženy do češtiny, tak jsem si říkal, že je to výborná věc a hned jsem si balíček nainstaloval. Mé nadšení záhy opadlo, když jsem zjistil, že české překlady jsou značně neaktuální oproti anglickému originálu.

Situace je pořád stejná, konkrétní příklad z nadcházejícího Ubuntu:

man cp

V české verzi je verze GNU coreutils 7.0 říjen 2008
v anglické verzi je verze GNU coreutils 7.4 March 2010

V české verzi například úplně chybí (chybí, neboli není tam, ne že jenom není přeložen) popis parametru:
Kód: [Vybrat]
-n, --no-clobber
              do  not  overwrite  an  existing  file  (overrides a previous -i
              option)

Druhá věc je obtížnost překladů, překládat manuálové stránky bude pěkně tvrdý oříšek, a z tohoto plynoucí přesnost překladů. Překladatel musí umět jednak dobře anglicky a jednak musí rozumět všemu, co překládá. Kolik lidí manuálové stránky překládá, jakou kontrolou překlady procházejí? Nevyskytují se v nich třeba nějaké nepřesnosti dané nepochopením anglického textu či popisované problematiky? Odpovědi neznám, už ta neaktuálnost je pro mě dost závažný problém a odradila mě od bližšího pročítání. Lepší žádný překlad než neaktuální či nepřesný (v případě dokumentace to platí dvojnásob!!!).

Všem, kteří překládají české manuálové stránky, patří bezesporu poděkování, bylo by skvělé mít je všechny v mateřštině, ale zároveň si myslím, že je potřeba mít nastavená určitá měřítka. A jelikož v případě Ubuntu (v případě Debianu nevím) nejsou české manuálové stránky aktuální, tak si myslím, že by neměly být základní součástí české lokalizace. Ono totiž nejde jenom o to něco přeložit, ale také pak překlad udržovat a neustále aktualizovat a to zatím splněno není. Pokud někdo ale české manuálové stránky chce, nechť si je doinstaluje, možnost má. A tak by to podle mě prozatím i mělo zůstat.

P.S.: A pokud chce někdo umět ovládat počítač na jiné než čistě uživatelské úrovni, tedy že bude pouze používat programy, které mu někdo nainstaluje, nastaví a naučí ho s nimi pracovat, tak se chtě nechtě musí naučit i nějaké ty základy angličtiny, protože angličtina (ať se nám to líbí, nebo ne) je počítačový jazyk. Ne každý může být administrátorem PC, sítí atd., ač si to většina lidí, kteří si koupí počítač, myslí ;).

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 10 Dubna 2010, 22:22:12 »
Franta: Zjevne se z pojmu 'BFU' stalo neco vic nez co puvodne melo oznacovat, a to bezneho uzivatele - a urcite se mnou musis souhlasit ze bezny uzivatel co pouziva pocitac jako okno do internetu, pripadne jako psaci stroj opravdu nepotrebuje a ani nechce mit tuny znalosti, to je jako s autem :)
Citace

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #14 kdy: 10 Dubna 2010, 22:40:00 »
V českých man Debianu taky parametr -n chybí, takže asi stejnej překlad.
Citace
A pokud chce někdo umět ovládat počítač na jiné než čistě uživatelské úrovni, tedy že bude pouze používat programy, které mu někdo nainstaluje, nastaví a naučí ho s nimi pracovat, tak se chtě nechtě musí naučit i nějaké ty základy angličtiny, protože angličtina (ať se nám to líbí, nebo ne) je počítačový jazyk. Ne každý může být administrátorem PC, sítí atd., ač si to většina lidí, kteří si koupí počítač, myslí Mrknutí.
No jo, ale tvuj přístup téměř vylučuje používání Linuxu v domácnostech.
Jinak s angličtinou jako pc jazykem souhlasim, ostatně neni tak těžký pochytit základy pc-angličtiny.  
K zamyšlení: Kde je hranice mezi uživatelskou úrovní a guru úrovní?
Před patnácti lety bylo používání příkazového řádku a příkazů cp, xcopy, mv, format...... běžné u většiny bfu.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #15 kdy: 10 Dubna 2010, 22:46:59 »
Souhlas s RiP: při vší úctě k překladatelům je to často kontraproduktivní, hezky je to vidět u chybových hlášek (někdy nesrozumitelné, často nedohledatelné), a některé překlady jsou vyloženě vtipné (vstoupivší - vystoupivší)
Kód: [Vybrat]
arrange@lean:/dev/shm$ LANG=cs_CZ.utf8 dd if=/dev/zero of=test bs=10 count=1
1+0 vstoupivších záznamů
1+0 vystoupivších záznamů
10 bajtů (10 B) zkopírováno, 4,3104e-05 s, 232 kB/s

Sám se snažím používat české výrazy (oddíl x partition apod.), ale je to dřina :)

Kompromisem by mohly být české manuálové stránky někde na internetu, ale nikde jsem je nenašel.

BTW how what it is called

EDIT: české man stránky na internetu existují, např.
http://manpages.ubuntu.com/manpages/karmic/cs/man1/
« Poslední změna: 11 Dubna 2010, 01:17:57 od arrange »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #16 kdy: 10 Dubna 2010, 22:48:12 »
A ke znalostem angličtiny. Angličtina se tady začala masivně učit až po 89 a zezačátku učitelema co se učili současně s žákama.

kto chce, tak si vyhovorku najde vzdy :) - kurz anglictiny je pristupny vsetkym.
v dnesnej dobe sa bez ENG a hlavne v IT oblasti proste clovek nepohne. Uz sa neda spoliehat na to, ze sa prelozi vsetko, este aj prikazy v MS Excel :D.

q66

« Odpověď #17 kdy: 10 Dubna 2010, 23:00:05 »

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #18 kdy: 10 Dubna 2010, 23:03:16 »
Citace
Franta: Zjevne se z pojmu 'BFU' stalo neco vic nez co puvodne melo oznacovat, a to bezneho uzivatele - a urcite se mnou musis souhlasit ze bezny uzivatel co pouziva pocitac jako okno do internetu, pripadne jako psaci stroj opravdu nepotrebuje a ani nechce mit tuny znalosti, to je jako s autem Úsměv
Děkuji za přihrávku. Přeju ti abys nikdy nepíchl.

Citace
kto chce, tak si vyhovorku najde vzdy Úsměv - kurz anglictiny je pristupny vsetkym.
Jo máš pravdu, ale po práci ještě jet někam na kurz, kde většinou učej fráze typu : "kudy se dostanu do hotelu, na nádraží........", nemluvě o ceně.
Jo je to lenost, ale i s tim se dá naučit žít.

Jinak neaktuálnost a nepřesnost překladů je určitě dostatečnej důvod, RiP děkuji za odpověď

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #19 kdy: 10 Dubna 2010, 23:54:48 »

kto chce, tak si vyhovorku najde vzdy :) - kurz anglictiny je pristupny vsetkym.
v dnesnej dobe sa bez ENG a hlavne v IT oblasti proste clovek nepohne. Uz sa neda spoliehat na to, ze sa prelozi vsetko, este aj prikazy v MS Excel :D.
Naprostý souhlas, navíc kdo je líný se učit, nenaučí se ani  na PC.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 11 Dubna 2010, 00:07:29 »
ne .. manualove stranky patri jednoznacne do lokalizace at jsou prelozeny jakkoliv ... to je uz druha vec
Nesouhlasím. Co když se v programu XYZ změní syntaxe a podle CZ překladu si nadělám do kalhot?
A s tou anglinou se Vám to povídá... když už jste pokročilí.... učil jsem se němčinu.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 11 Dubna 2010, 02:25:54 »
Ked uz je tu taka vrava, tak aj ja prihodim polienko do ohna(moj sukromny nazor):
- najprv fakt, ze ked mozem nepouzivam lokalizovane programy, plne mi postacuje, ked programy umoznia pouzivat svk/cz klavesnicu, fonty ...
- myslim, ze ked niekto si lokalizuje system, tak asi chce lokalizovat aj manpages, cize tu vidim asi nedostatok, ze balicek by mal byt v lok. metabaliku, ale treba vediet kde je hranica(ajked ta sa pravdepodobne casom meni a o 2000 rokov pravdepodobne jazyky budu velmi blizke/podobne, lebo nove veci maju vacsinou uz medzinarodne unifikovane nazvy). Tata hranica je pre mna to, co napr. uz spominany Excel urcite prekrocil, ked zbadam VB makro alebo vzorce v excely v CZ/SVK jazyku, tak by som vrazdil.
- dalsi bod je ale, ze ked nie je dost. pocet ludi na lokalizovanie, tak co je lepsie, ci mat lok. man stranky ale stare, v najhorsom pripade uz dokonca neplatne, alebo mat anglicke vzdy aktualne platne? Myslim, ze tu sa treba pozerat pozitivne a kto lokalizaciu potrebuje, nech dstane aj man stranky lokalizovane, a ak objavi nezrovnalost nech nahlasi alebo sa pricini o napravu, lebo ak bude vatsiba z nas len nadavat/hundrat(vratane mna), tak ako v tomto vlakne, tak to mozeme rovno zabalit.
- no a k zakladatelovi vlakna, myslim, ze aj obcasny extremizmus treba mat na svete, ako system na udrzovanie rovnovahy, lebo inak by to dopadlo napr. tak, ze ak by sa mne dostala do ruky nejaka distribucia, tak by bola uplne bez lokalizacie, co je zasa uplne opacny extrem a vela ludi by to od linuxu/alebo OS sytemu/pocitacov odradilo.
- kazdy sme iny a to je dobre, clovek musi mat vzdy na vyber, lebo inak by nevedel posudit co je prenho dobre a co lepsie.

ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 11 Dubna 2010, 08:31:39 »
Citace
Franta: Zjevne se z pojmu 'BFU' stalo neco vic nez co puvodne melo oznacovat, a to bezneho uzivatele - a urcite se mnou musis souhlasit ze bezny uzivatel co pouziva pocitac jako okno do internetu, pripadne jako psaci stroj opravdu nepotrebuje a ani nechce mit tuny znalosti, to je jako s autem Úsměv
Děkuji za přihrávku. Přeju ti abys nikdy nepíchl.
Tak to odveze do servisu ;) Pichnuti je zrovna blbej priklad, to je neco jako vyhorelej monitor. Zkusime treba ze motor se sam vypina za chodu a blika nejaka kontrolka: Ridic opravdu nepotrebuje a IMHO ani nechce vedet cim to bylo, bohate mu staci kdyz dostane funkcni navod jak to spravit. Znam to z vlastni zkusenosti, kdyz jsem byl povolan a problem jsem vyresil, bud rekli neco ve stylu: "To je dobry, ja tomu stejne nerozumim, dekuju" a nebo to do druheho dne zapomneli :P
Citace

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #23 kdy: 11 Dubna 2010, 10:42:15 »
suhlasim s petergula, ze lokalizovat treba ale odtial potial. No ako som pisal, spoliehat sa na to v dnesnej dobe neda, pretoze dnes ludia nemaju moc casu, je ich malo alebo to proste nechcu robit zadarmo a tak veria, ze ludia uz povacsinou vedia eng. A toto nie je problem len pri linuxe a nejakych manpageoch, ale vseobecne.

Pokial sem neprisla tato tema ani by ma nenapadlo, ze manpages mozu byt lokalizovane. Ked som vsak pozrel baliky, tak SK preklad uplne chyba, takze asi nie je nikto kto by to doplnil. Ak by sa naslo par ludi, tak by som nemal problem sa do toho zapojit, pre jednotlivca je to ale prilis vela.

PS: pozrite si help vo windows CMD k nejakemu prikazu, myslim, ze sa tam nejakej cestiny alebo slovenciny nedockate.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #24 kdy: 11 Dubna 2010, 12:55:27 »
Měli bychom si asi ujasnit, kdo je cílová skupina manpages-cs, a jak je početná, jinak tato debata nemá smysl. Nevím zatím o nikom, kdo by si na nezahrnutí tohoto balíku do lokalizace stěžoval a tvrdil, že to v praxi využije, kromě FU (a i ten trochu ustoupil).
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.