nahlas bug at manpages-cs patri do lokalizace .. mas pravdu podle meho nazoru
Nechci samozřejmě nijak znevažovat práci lidí, kteří manuálové stránky překládají, ale nemyslím si, že by měly být zařazeny do základní instalace české lokalizace. Někdy před rokem, když jsem zjistil, že některé manuálové stránky jsou přeloženy do češtiny, tak jsem si říkal, že je to výborná věc a hned jsem si balíček nainstaloval. Mé nadšení záhy opadlo, když jsem zjistil, že české překlady jsou značně neaktuální oproti anglickému originálu.
Situace je pořád stejná, konkrétní příklad z nadcházejícího Ubuntu:
man cpV české verzi je verze
GNU coreutils 7.0 říjen 2008v anglické verzi je verze
GNU coreutils 7.4 March 2010V české verzi například úplně chybí (
chybí, neboli není tam, ne že jenom není přeložen) popis parametru:
-n, --no-clobber
do not overwrite an existing file (overrides a previous -i
option)Druhá věc je obtížnost překladů, překládat manuálové stránky bude pěkně tvrdý oříšek, a z tohoto plynoucí přesnost překladů. Překladatel musí umět jednak dobře anglicky a jednak musí rozumět všemu, co překládá. Kolik lidí manuálové stránky překládá, jakou kontrolou překlady procházejí? Nevyskytují se v nich třeba nějaké nepřesnosti dané nepochopením anglického textu či popisované problematiky? Odpovědi neznám, už ta neaktuálnost je pro mě dost závažný problém a odradila mě od bližšího pročítání. Lepší žádný překlad než neaktuální či nepřesný (v případě dokumentace to platí dvojnásob!!!).
Všem, kteří překládají české manuálové stránky, patří bezesporu poděkování, bylo by skvělé mít je všechny v mateřštině, ale zároveň si myslím, že je potřeba mít nastavená určitá měřítka. A jelikož v případě Ubuntu (v případě Debianu nevím) nejsou české manuálové stránky aktuální, tak si myslím, že by neměly být základní součástí české lokalizace. Ono totiž nejde jenom o to něco přeložit, ale také pak překlad udržovat a neustále aktualizovat a to zatím splněno není. Pokud někdo ale české manuálové stránky chce, nechť si je doinstaluje, možnost má. A tak by to podle mě prozatím i mělo zůstat.
P.S.: A pokud chce někdo umět ovládat počítač na jiné než čistě uživatelské úrovni, tedy že bude pouze používat programy, které mu někdo nainstaluje, nastaví a naučí ho s nimi pracovat, tak se chtě nechtě musí naučit i nějaké ty základy angličtiny, protože angličtina (ať se nám to líbí, nebo ne) je počítačový jazyk. Ne každý může být administrátorem PC, sítí atd., ač si to většina lidí, kteří si koupí počítač, myslí

.