Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Oplatí sa prejsť na nové 12.04 ?  (Přečteno 9927 krát)

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
Oplatí sa prejsť na nové 12.04 ?
« kdy: 11 Června 2012, 19:31:42 »
Zdravím. Chcel by som počuť vaše skúsenosti, rady apod., či sa mi oplatí meniť z 11.04 na 12.04. Aktuálne mi tu nič nechýba - všetko funguje, spadne to tak max. raz za mesiac to je nič, celkovo lepšie ako napr. Windows. Niekde som počul, že ATI CCC sa už nevydáva, respektive či by mi grafika ladila so systémom, ale neviem ako to presne je... Celkovo by som sa rád dozvedel či je 12.04 stabilná a tak. Díky

AMD Athlon 3000+ 3Ghz, RAM 2x512 MB, Ati Sapphire Radeon HD 3650 - 512MB
PC: Ubuntu 12.10 | Intel Core2Quad 2.4GHz, 4GB RAM, nVidia GeForce GT240 1GB
NB: Ubuntu 12.04 LTS | ASUS K50IJ: Intel Core2duo 2GHz, DDR2 RAM 2GB+1GB, Intel GMA 4500M 256MB

C++odeG++irl-o.cc

• Host
Re:Oplatí sa prejsť na nové 12.04 ?
« Odpověď #1 kdy: 11 Června 2012, 19:44:11 »
Ahoj, rozhodně doporučuju čistou instalaci, jsou trochu problémy hlavně s upgrade, pokud se pro ubuntu 12.04 rozhodneš.

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 11 Června 2012, 19:59:55 »
Oplatí/neoplatí. Budeš muset... za půl roku ti končí podpora. Tak máš dost času si vyzkoušet LiveUSB a udělat si názor sám.
Těžko radit každému sedne něco jiného, navíc na každém stroji jede vše jinak :-)
Ale s 1GB RAM bych to viděl na LXDE....
Možná ti někdo poradí s Unity na stroji s malou RAM

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #3 kdy: 11 Června 2012, 20:04:55 »
Tak, k tomu Ati CCC.
Ten příspěvek o tom jsem psal já a pokusím se rozepsat více dopodrobna.
Jde o to, že server phoronix informoval, že dojde k zastavení vývoje nesvobodného grafického ovladače pro pre-evergreen karty(karty bez podpory Directx 11). Toto bylo posléze upřesněno - amd má vydávat aktualizace čtvrtletně - všechno by bylo ok, jenže nové verze nemají podporovat nová jádra a xserver. Čili, TI kdo mají AMD kartu bez podpory Directx11 by neměli aktualizovat na Ubuntu 12.10(!)(12.04 je OK!!!).
Mě osobně to velmi štve - na počítači mám přes monitor vodoznak o použití beta driveru (Radeon HD 7770) a na noťasu mi skončí podpora pro nové verze(Mob. Radeon HD 4570). Netbook je nejslabší ale zase je ok - intel gma 3150 :D
K dotazu : jednoznačně přejdi na novou verzi, teď je otázka, zda upgradovat - já s upgradem nikdy problém neměl, ale budeš muste jít takto: 11.04 > 11.10 > 12.04 (vše je samozřejmě automatické), určitě si zazálohuj svá data. 12.04 se  mi oproti 11.04 zdá svižnější a zejména nemusím kompilovat wine(ppa 11.04 nepodporuje).
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #4 kdy: 11 Června 2012, 20:19:40 »
neupgraduj raci! zalohuj si data anebo cele /home a instaluj nacisto - to je pouze ma rada...
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

regine

• Stálý člen
  • **
Ubuntu a Unity a první křeč - teď OK
« Odpověď #5 kdy: 11 Června 2012, 20:20:06 »
Ubuntu a Unity a první křeč - teď OK
je v tomto diskusním příspěvku:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=63345.msg451068#msg451068
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

geblina

• Aktivní člen
  • *
  • Bez pivka a metalu si svět nedovedu představit.:-)
« Odpověď #6 kdy: 11 Června 2012, 20:53:52 »
12.04 zatím běhá dobře,ale jestli nemáš potřebu přecházet na vyšší verzi,tak počkej než Ti bude končit podpora stávajícího distra a pak se sám svobodně rozhodni co budeš chtít. ;)

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2012, 20:57:50 »
Diki.. vyskusam, ked tak 12.04 je LTS takze dalej asi nepojdem ak teda konci podpora pre moju grafiku :D urcite to nainstalujem nacisto ...a unity nepouzivam uz ma pred par tyzdnami nasralo :D

EDIT: a mam tahat 32bit ci 64bit ? doporucene je 32 taze asi to ze ? :D
« Poslední změna: 11 Června 2012, 21:25:06 od augustus »
NB: Ubuntu 12.04 LTS | ASUS K50IJ: Intel Core2duo 2GHz, DDR2 RAM 2GB+1GB, Intel GMA 4500M 256MB

Pavel Brandýský

« Odpověď #8 kdy: 12 Června 2012, 19:13:10 »
Takovou otázku je třeba položit si sám sobě  ;). Potřebuji nový kernel kvůli podpoře nějakého hardware? Nepotřebuji. Není tedy důvod přecházet. Potřebuji novou verzi Ubuntu z důvodu obsahu nové verze nějakého programu obsahující funkci, kterou potřebuji a využiji? Pak je důvod přejít. Tím chci říci, že pokud mě vše funguje, mám pracně za několik měsíců vyladěný a vytuněný systém, je úplně zbytečné přecházet. Využiji tedy 18 měsíční či 3 letou (LTS) podporu aktualizací a v klidu pracuji na funkčním systému. :)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #9 kdy: 12 Června 2012, 20:12:18 »
Nevidím důvod pro přechod z 10.04, zkusil jsem si to nanečisto, zjistil, že není potřeba nutně přecházet na Unity (velké +), ale problém je, že v U12.04 mi nefunguje ndiswrapper (velké -) a moje osvědčené ovladače wifiny broadcom. Vzhledem k tomu, že opravdu nevidím žádný přínos, kromě moderní fazóny, tak ndiswrapper řešit nebudu (nebaví mě to) a přejdu až na distro, kde bude wifina opět fungovat během pár minut se starými osvědčenými ovladači.

Stručně, distro vybírám podle toho, jestli mi všechny důležité věci fungují (wifina, tisk, skener, uspávání, zvuk atd.). Ne podle věku (mladší lepší) nebo podle oblečení (Shell, Unity).
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #10 kdy: 12 Června 2012, 20:35:52 »
No tak som nainstaloval 12.04. Moje prvé dojmy:
- nejak extra rychlejsie, plynulejsie to nie je, prave naopak
- otvorim nastavenia a je tam len zlomok tych, ktore boli v 11.04, neviem ako toto vymysleli...
- neviem prejst na Ubuntu classic, stale len to unity, k tomu ten panel je bud vzdy zasunuty alebo vzdy vpredu, co pri starom sa skryvalo ked bol spusteny nejaky program takze je to totalny nezmysel ....ale zevraj sa niekde daju stiahnut pracovne prostredia, bol by som rad za vasu radu :)

Takze zatial len minusy. Budem vdacny za kazdu radu, ktora by u mna vylepsila reputaciu 12.04-ky.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #11 kdy: 12 Června 2012, 20:37:03 »
Nedavno som instaloval ubuntu 12.04 na ntb s wifi broadcom(neviem presne oznacenie a ntb uz nemam) a po instalacii stacilo pripojit ntb kablom na net a povolit ovladac v instalatore dodatocnych(uzavretych) ovladacov.

Povol vsetky zdroje softveru v centre softveru a obnov informacie o balikoch. Potom
http://www.omgubuntu.co.uk/2012/03/gnome-classic-in-ubuntu-12-04-its-like-nothing-ever-changed
« Poslední změna: 12 Června 2012, 20:39:43 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #12 kdy: 12 Června 2012, 21:12:55 »
- neviem prejst na Ubuntu classic, stale len to unity, k tomu ten panel je bud vzdy zasunuty alebo vzdy vpredu, co pri starom sa skryvalo ked bol spusteny nejaky program takze je to totalny nezmysel ....ale zevraj sa niekde daju stiahnut pracovne prostredia, bol by som rad za vasu radu :)
Takže tak:
otevři terminál a
pokud chceš classic, sudo apt-get install gnome-panel
pokud chceš kde, sudo apt-get install kde-full
pokud chceš xfce, sudo apt-get install xfce4
pokud chceš lxde, sudo apt-get install lxde
pokud chceš gnome shell, sudo apt-get install gnome-shell
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #13 kdy: 12 Června 2012, 23:07:23 »
Diky, ale rychlo mu zachranujte reputaciu...neskutocne je spomaleny, taky som zazil len na CD :D

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 12 Června 2012, 23:09:15 »
Používáš na U12.04 Unity či gnome-panel už? Koukni na výpis z příkazu top. Zda to něco nevytěžuje. Aktualizuj systém.

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 13 Června 2012, 00:08:27 »
Pro mě se vyplatí přechod na LTS vždy a nepoužívám už nic jiného. LTS je debian testing, ostatní verze jsou unstable.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #16 kdy: 13 Června 2012, 09:53:21 »
Nedavno som instaloval ubuntu 12.04 na ntb s wifi broadcom(neviem presne oznacenie a ntb uz nemam) a po instalacii stacilo pripojit ntb kablom na net a povolit ovladac v instalatore dodatocnych(uzavretych) ovladacov.

Takto to dělám od U7.04. U12.04 je nějaká chyba, kvůli které to nejde. Osobně, mám ovladaše pro win a když nejde wifina za 15 minut, tak na to (distro) prdím...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #17 kdy: 13 Června 2012, 16:34:51 »
Použivam Unity teraz, lebo som zistil, ze kliknut v ubuntu classic na panel a editovat jeho nastavenia je nemozne, ako uz vacsina nastaveni  :-[

Mam otazku: ako odinstalujem pracovne prostredie ? Nudil som sa tak som si nainstaloval kde, ale teraz by som ho chcel dat prec :)

Je to mozne, ze 12.04 nespolupracuje preto, lebo je to este nove ? Neviem, skor si to nemyslim, ved je zrobeny zlepsovanim predoslych verzii....

Co by som stratil, keby som presiel naspat na 11.04 ? Stiahol by som si vsetky aktualizacie, prisposobil by som si system jak by som chcel...podporu ma este 4 mesiace...ked podpora skonci, znamena to ze dalsie aktualizacie a fixy sa uz nebudu vydavat, je to tak ? A ako to je s aplikaciami - nove verzie bude alebo nebude mozne nainstalovat na starsi system zo starych repozitarov ?

Diki za trpezlivost :)

janek-m

• Host
« Odpověď #18 kdy: 13 Června 2012, 18:15:21 »
Citace
Použivam Unity teraz, lebo som zistil, ze kliknut v ubuntu classic na panel a editovat jeho nastavenia je nemozne, ako uz vacsina nastaveni  :-[
V U 12.04 v Gnome Classic nastavenia panelu môžte editovať stlačením SUPER+alt a pravý klik myšou - je to tu na fóru viackrát spomenuté.
Citace
Mam otazku: ako odinstalujem pracovne prostredie ? Nudil som sa tak som si nainstaloval kde, ale teraz by som ho chcel dat prec :)
Najjednoduchšie cez synaptic odstrániť kde desktop, ale bude potrebné poodstraňovať aj ostatné balíky.
Čo sa týka prechodu na nižšiu verziu (11.04), tak je to možné čistou inštaláciou, možno by stačilo preinštalovať len "/".

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #19 kdy: 14 Června 2012, 16:27:29 »
Este by som chcel vediet, keby som nainstaloval 11.04 ale uz ked mu skonci podpora, budem môct nainstalovat aktualizacie, ktore boli dovtedy dostupne ? Aj ked uz pouzivam na 12.04 gnome-panel tak uz to neseka tak casto, stale to ma chyby.

janek-m

• Host
« Odpověď #20 kdy: 14 Června 2012, 16:54:20 »
Ja používam na ntb U 12.04 Gnome Classic a zatiaľ som veľmi spokojný (pri  Unity sa mi totiž veľmi prehrieva ntb) - všetko funguje veľmi dobre a svižne. Ale urobil som čistú inštaláciu - teda formátoval som "/" aj "/home". Osobne by som už neinštaloval U 11.04, keď už, tak 11.10 - táto verzia je podľa mňa dobre vyladená a ani pri používaní Unity sa mi ntb neprehrieval. Čo sa týka používania distier po ukončení podpory sa dočítate tu: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=62360.msg444011#msg444011

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #21 kdy: 14 Června 2012, 22:30:53 »
Asi prejdem naspäť na 11.04. Krasne isiel, nesekal sa, neboli s nim ziadne problemy, sw mi bohato stacil...ešte ma chviľku podporu a ak pôjde bez problémov nie je čo riešiť, na môj PC to bude stačiť; Upgradujem až 22.12.2012  ;D ;D

Ďakujem všetkým za pomoc :)

Jrk

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 15 Června 2012, 10:14:31 »
Ahoj, i když nejsem žádný počítačový odborník, jsem pouhá lama, tak bych Ti rád zdělil svůj názor na přechod na Ubuntu 12.04, protože i já jsem řešil a zdá se i zdárně vyřešil tuto otázku.

Delší dobu jsem používal Ubuntu 10.04 LTS doladěné Compizem (pro větší efektivitu a ergonomičnost práce), u kterého za necelý rok skončí podpora. Nejsem z těch co by měli čas, chuť a náladu co půl roku přeinstalovávat systém a vychytávat drobnosti - mám rád něco dlouhodobě funkčního a použitelného - přijdu k počítači, udělám co potřebuji, někdy si zajezdím nebo zastřílím a odcházím. Jelikož jsem momentálně po operaci v delší pracovní neschopnosti, tak jsem si řekl, že by by bylo dobré se podívat po nástupci svého operačního systému, takovém, aby měl stejnou funkčnost jako ten předešlý.

- Pochopitelně jsem vyzkoušel Ubuntu 12.04 s Unity - na pohled nevypadalo až tak špatně. Jenže pro mě, zvyklého většinu věcí dělat myší, šla efektivita práce hodně nízko. Možná je Unity zamýšleno pro pokročilejší, kteří by byli schopni ovládat vše klávesnicí. Nevyhovovalo mi zdlouhavé spouštění aplikací a při pohledu na pracovní plochy samé klikání a ještě ke všemu ve srovnání se svým předchůdcem značná pomalost.

- Vyzkoušel jsem i GNOME Classic - vychytat ho tak jak jsem ho měl dříve - nepovedlo se Compiz si dělá co chce a několik detailů jsem nevychytal tak, aby nové prostředí dokázalo nahradit to staré a ještě ke všemu vše takové vláčné - na vše dlouhá odezva.

- Dále jsem zkouše GNOME 3 - tam mě opět svírala efektivita práce, podobně těžkopádné zpouštění aplikací, ale podstatně lépe vyřešené přepínání mezi otevřenými okny a plochami, ale opět strašná pomalost a neohrabanost.

- Rozhlížel jsem se dále a zkusil Linux Mint 13 Maya Cinnamon. Velice mile mě překvapil svojí rychlostí a ergonomičností vše úplně perfektní, ale ten design - hnus (můj názor), ale takový, že bych se za něj styděl, kdybych měl svůj Netbook někomu ukazovat - splácaných několik stylů škaredých ikon - zmatečné, škaredé. Ale funkčně perfektní!

Zkoušel jsem dál a objevil jsem Kubuntu 12.04, které mě na první pohled moc nelákalo a připadalo mi strašně zmatené, několikrát jsem jej zkoušel a nikdy jsem se k němu (prostředí KDE) nedopracoval, ale po zkušenostech s Ubuntu 12.04 jsem si jej nainstaloval a snažil se jej lépe poznat: Veškerá ergonomie práce na vysoké úrovni (hlavně ta správa otevřených oken - levý horní roh - podobně jak v GNOME 3 - v Unity jsem nedokázal nastavit) kombinovaná z uceleným vzhledem mě oslovila - bez výhrad mohu prohlásit, že si na Ubuntu 10.04 LTS nevzpomenu.

Takže jsem přešel na Kubuntu 12.04

- Ohledně grafiky neporadím, tam mé zkušenosti nesahají.
- Stabilita je u Kubuntu, dle mého názoru celkem dobrá, občas něco zazlobí, ale není to nějak tragické.
- Každopádně bych si dělal čistou instalaci - osobně mám disk rozdělený na dva (tři) oddíly Systémový (16 GB) a zbytek Home a Swap (2GB), takže zálohování dat není až takový problém.
- Jak již psali předemnou - stejně asi budeš muset na něco přejít, za chvíli končí podpora.
- Dovolil bych si oponovat názoru, že 1GB RAM je vhodné na LXDE: Dle údajů systémového monitoru málokdy přesáhne použitá RAM 0,5 GB, nepovedlo se mi obsadit víc než 0,9 GB za běžného používání, včetně hraní k dispozici (2GB). Při použití na konfiguraci: CPU AMD 1GHz, ATI Radeon 1550, RAM 0,5 GB je systém na hranici použitelnosti - osobně vyzkoušeno, používáno - před 2mi dny jsem povýšil.

Co jsem pochopil z Tvých příspěvků, tak Ti KDE moc nevyhovovalo - ono si s tím chce trošku pohrát a možná vyhovovat začne - já ho zkusil taky, jako ty ze zoufalství a jako poslední možnost, ale teď bych neměnil.

Nebo další alternativou Linux Mint 13 Cinnamon, ale taky se v něm trošku rozkoukat - IMHO není sice pěkný, zato se mi v něm perfektně pracovalo, padl mi do ruky.
- Desktop: AMD FX 4300 3,8 Ghz; nVIDIA GTX 1050; 12 GB RAM
- Netbook: Dell Latitude D430 - Intel Core 2 1,2 Ghz; Intel 945; 2 GB RAM

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
« Odpověď #23 kdy: 15 Června 2012, 12:46:02 »
Asi prejdem naspäť na 11.04. ...

Pokud 12.04 nevyhovuje, tak bych z čisté instalace zkusil radši 11.10 než 11.04, protože 11.10 má podporu až do Dubna 2013 (viz. zde doba podpory pro jednotlivá vydání: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ubuntu_releases#Future_releases).
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

augustus

• Návštěvník
  • In Unity we trust
« Odpověď #24 kdy: 16 Června 2012, 14:50:25 »
Ahoj, i když nejsem žádný počítačový odborník, jsem pouhá lama, tak bych Ti rád zdělil svůj názor na přechod na Ubuntu 12.04, protože i já jsem řešil a zdá se i zdárně vyřešil tuto otázku.

Delší dobu jsem používal Ubuntu 10.04 LTS doladěné Compizem (pro větší efektivitu a ergonomičnost práce), u kterého za necelý rok skončí podpora. Nejsem z těch co by měli čas, chuť a náladu co půl roku přeinstalovávat systém a vychytávat drobnosti - mám rád něco dlouhodobě funkčního a použitelného - přijdu k počítači, udělám co potřebuji, někdy si zajezdím nebo zastřílím a odcházím. Jelikož jsem momentálně po operaci v delší pracovní neschopnosti, tak jsem si řekl, že by by bylo dobré se podívat po nástupci svého operačního systému, takovém, aby měl stejnou funkčnost jako ten předešlý.

- Pochopitelně jsem vyzkoušel Ubuntu 12.04 s Unity - na pohled nevypadalo až tak špatně. Jenže pro mě, zvyklého většinu věcí dělat myší, šla efektivita práce hodně nízko. Možná je Unity zamýšleno pro pokročilejší, kteří by byli schopni ovládat vše klávesnicí. Nevyhovovalo mi zdlouhavé spouštění aplikací a při pohledu na pracovní plochy samé klikání a ještě ke všemu ve srovnání se svým předchůdcem značná pomalost.

- Vyzkoušel jsem i GNOME Classic - vychytat ho tak jak jsem ho měl dříve - nepovedlo se Compiz si dělá co chce a několik detailů jsem nevychytal tak, aby nové prostředí dokázalo nahradit to staré a ještě ke všemu vše takové vláčné - na vše dlouhá odezva.

- Dále jsem zkouše GNOME 3 - tam mě opět svírala efektivita práce, podobně těžkopádné zpouštění aplikací, ale podstatně lépe vyřešené přepínání mezi otevřenými okny a plochami, ale opět strašná pomalost a neohrabanost.

- Rozhlížel jsem se dále a zkusil Linux Mint 13 Maya Cinnamon. Velice mile mě překvapil svojí rychlostí a ergonomičností vše úplně perfektní, ale ten design - hnus (můj názor), ale takový, že bych se za něj styděl, kdybych měl svůj Netbook někomu ukazovat - splácaných několik stylů škaredých ikon - zmatečné, škaredé. Ale funkčně perfektní!

Zkoušel jsem dál a objevil jsem Kubuntu 12.04, které mě na první pohled moc nelákalo a připadalo mi strašně zmatené, několikrát jsem jej zkoušel a nikdy jsem se k němu (prostředí KDE) nedopracoval, ale po zkušenostech s Ubuntu 12.04 jsem si jej nainstaloval a snažil se jej lépe poznat: Veškerá ergonomie práce na vysoké úrovni (hlavně ta správa otevřených oken - levý horní roh - podobně jak v GNOME 3 - v Unity jsem nedokázal nastavit) kombinovaná z uceleným vzhledem mě oslovila - bez výhrad mohu prohlásit, že si na Ubuntu 10.04 LTS nevzpomenu.

Takže jsem přešel na Kubuntu 12.04

- Ohledně grafiky neporadím, tam mé zkušenosti nesahají.
- Stabilita je u Kubuntu, dle mého názoru celkem dobrá, občas něco zazlobí, ale není to nějak tragické.
- Každopádně bych si dělal čistou instalaci - osobně mám disk rozdělený na dva (tři) oddíly Systémový (16 GB) a zbytek Home a Swap (2GB), takže zálohování dat není až takový problém.
- Jak již psali předemnou - stejně asi budeš muset na něco přejít, za chvíli končí podpora.
- Dovolil bych si oponovat názoru, že 1GB RAM je vhodné na LXDE: Dle údajů systémového monitoru málokdy přesáhne použitá RAM 0,5 GB, nepovedlo se mi obsadit víc než 0,9 GB za běžného používání, včetně hraní k dispozici (2GB). Při použití na konfiguraci: CPU AMD 1GHz, ATI Radeon 1550, RAM 0,5 GB je systém na hranici použitelnosti - osobně vyzkoušeno, používáno - před 2mi dny jsem povýšil.

Co jsem pochopil z Tvých příspěvků, tak Ti KDE moc nevyhovovalo - ono si s tím chce trošku pohrát a možná vyhovovat začne - já ho zkusil taky, jako ty ze zoufalství a jako poslední možnost, ale teď bych neměnil.

Nebo další alternativou Linux Mint 13 Cinnamon, ale taky se v něm trošku rozkoukat - IMHO není sice pěkný, zato se mi v něm perfektně pracovalo, padl mi do ruky.

Chcem sa spytat, ci Kubuntu ide plynulo ? Ci nemrzne napr. ked mas zapnutych viac programov naraz apod. ? Software centrum a balicky by mali byt rovnake, kedze to je ubuntu akurat s inym pracovnym prostredim, predpokladam...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.