Ahoj, i když nejsem žádný počítačový odborník, jsem pouhá lama, tak bych Ti rád zdělil svůj názor na přechod na Ubuntu 12.04, protože i já jsem řešil a zdá se i zdárně vyřešil tuto otázku.
Delší dobu jsem používal Ubuntu 10.04 LTS doladěné Compizem (pro větší efektivitu a ergonomičnost práce), u kterého za necelý rok skončí podpora. Nejsem z těch co by měli čas, chuť a náladu co půl roku přeinstalovávat systém a vychytávat drobnosti - mám rád něco dlouhodobě funkčního a použitelného - přijdu k počítači, udělám co potřebuji, někdy si zajezdím nebo zastřílím a odcházím. Jelikož jsem momentálně po operaci v delší pracovní neschopnosti, tak jsem si řekl, že by by bylo dobré se podívat po nástupci svého operačního systému, takovém, aby měl stejnou funkčnost jako ten předešlý.
- Pochopitelně jsem vyzkoušel Ubuntu 12.04 s Unity - na pohled nevypadalo až tak špatně. Jenže pro mě, zvyklého většinu věcí dělat myší, šla efektivita práce hodně nízko. Možná je Unity zamýšleno pro pokročilejší, kteří by byli schopni ovládat vše klávesnicí. Nevyhovovalo mi zdlouhavé spouštění aplikací a při pohledu na pracovní plochy samé klikání a ještě ke všemu ve srovnání se svým předchůdcem značná pomalost.
- Vyzkoušel jsem i GNOME Classic - vychytat ho tak jak jsem ho měl dříve - nepovedlo se Compiz si dělá co chce a několik detailů jsem nevychytal tak, aby nové prostředí dokázalo nahradit to staré a ještě ke všemu vše takové vláčné - na vše dlouhá odezva.
- Dále jsem zkouše GNOME 3 - tam mě opět svírala efektivita práce, podobně těžkopádné zpouštění aplikací, ale podstatně lépe vyřešené přepínání mezi otevřenými okny a plochami, ale opět strašná pomalost a neohrabanost.
- Rozhlížel jsem se dále a zkusil Linux Mint 13 Maya Cinnamon. Velice mile mě překvapil svojí rychlostí a ergonomičností vše úplně perfektní, ale ten design - hnus (můj názor), ale takový, že bych se za něj styděl, kdybych měl svůj Netbook někomu ukazovat - splácaných několik stylů škaredých ikon - zmatečné, škaredé. Ale funkčně perfektní!
Zkoušel jsem dál a objevil jsem Kubuntu 12.04, které mě na první pohled moc nelákalo a připadalo mi strašně zmatené, několikrát jsem jej zkoušel a nikdy jsem se k němu (prostředí KDE) nedopracoval, ale po zkušenostech s Ubuntu 12.04 jsem si jej nainstaloval a snažil se jej lépe poznat: Veškerá ergonomie práce na vysoké úrovni (hlavně ta správa otevřených oken - levý horní roh - podobně jak v GNOME 3 - v Unity jsem nedokázal nastavit) kombinovaná z uceleným vzhledem mě oslovila - bez výhrad mohu prohlásit, že si na Ubuntu 10.04 LTS nevzpomenu.
Takže jsem přešel na Kubuntu 12.04
- Ohledně grafiky neporadím, tam mé zkušenosti nesahají.
- Stabilita je u Kubuntu, dle mého názoru celkem dobrá, občas něco zazlobí, ale není to nějak tragické.
- Každopádně bych si dělal čistou instalaci - osobně mám disk rozdělený na dva (tři) oddíly Systémový (16 GB) a zbytek Home a Swap (2GB), takže zálohování dat není až takový problém.
- Jak již psali předemnou - stejně asi budeš muset na něco přejít, za chvíli končí podpora.
- Dovolil bych si oponovat názoru, že 1GB RAM je vhodné na LXDE: Dle údajů systémového monitoru málokdy přesáhne použitá RAM 0,5 GB, nepovedlo se mi obsadit víc než 0,9 GB za běžného používání, včetně hraní k dispozici (2GB). Při použití na konfiguraci: CPU AMD 1GHz, ATI Radeon 1550, RAM 0,5 GB je systém na hranici použitelnosti - osobně vyzkoušeno, používáno - před 2mi dny jsem povýšil.
Co jsem pochopil z Tvých příspěvků, tak Ti KDE moc nevyhovovalo - ono si s tím chce trošku pohrát a možná vyhovovat začne - já ho zkusil taky, jako ty ze zoufalství a jako poslední možnost, ale teď bych neměnil.
Nebo další alternativou Linux Mint 13 Cinnamon, ale taky se v něm trošku rozkoukat - IMHO není sice pěkný, zato se mi v něm perfektně pracovalo, padl mi do ruky.