Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s Ovladačem Grafické karty  (Přečteno 16917 krát)

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #75 kdy: 03 Prosince 2012, 23:40:32 »
Zkus ještě předělat to rozlišení v xorg.conf, teď tam máš 1280x960_60, zkus tam dát 1280x960_75 a znovu povolit Vsync

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #76 kdy: 04 Prosince 2012, 13:38:05 »
No hele ono to při rozlišení 1280x960 s povolenym Vsyncem ani s vypnutym nejde nastartovat teda myslim po přihláše v GDM nejde nastartovat žádný graf. prostředí a i tak to zase bliklo na začátku

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #77 kdy: 04 Prosince 2012, 13:45:48 »
A co to vlastně dělá, monitor ukazuje "Out Of Range"

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #78 kdy: 04 Prosince 2012, 14:49:56 »
Out of Range se mi zobrazuje když nějaká hra změní rozlišení třeba (v tuto chvíly) z 1280x960+60 na 1024x786+60 nebo na 800x600+60 tak  mi to hlásí Out of Range ale přitom na tu hru vidim a hrát jí můžu akorád je to mírně (Téměř neznatelně) Kostičkovanější a hnusnejší obraz než při původnim
     HorizSync       28.0 - 55.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
Při kterym se mi nic takovýho nedělá ani to Out Of Range nevidim když se přepíná rozlišení.
Zkrátka při původních hodnotách mi to funguje normálně.
Je zvláštní že když v Nvidia-settings přepínám rozlišení (tedy po té modifikaci na  HorizSync 31.5 - 81.1 VertRefresh   55.0 - 76.0) tak se mi při hodnotách který jsem vyjmenoval před tím u těch her nic nepíše.
To Out of Range se mi objevuje na obrazovce né linuxem ale samotný monitor si na to stěžuje.
Obecně to dělá když se dostává na hranici kde je rozlišení větší jak 1280x960 tak mi píše out of range.
Je pravda že si pamatuju na windowsu když jsem hrál hru Chrome tak jsem tam měl to rozlišení 1280x960 a dělalo se mi tohle taky i přesto že ostatní hry jako třeba Max Payne nebo BloodRayne mi na tomto rozlišení žádné Out Of Range nedělali.
« Poslední změna: 04 Prosince 2012, 14:52:13 od Aranor »

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #79 kdy: 04 Prosince 2012, 18:42:24 »
Já mám pocit, že ten panel nedává v jednom směru přesně 1280x960, může tam být mírná asymetrie, kdy skutečný obraz je 1278x958, když si potom nějaká hra alokuje plných 1280x960 už to překročí možnosti monitoru. Jenže ovladač při detekci rozlišení tohle nedá a tak nastaví to co je nejblíž ve spektru monitoru a karty, tedy těch 1152 na něco.

Horší je to s tím blikáním, kdyby se to dělo stále, byla by to malá obnovovací frekvence, ale je fakt, že takhle specifický problém jsem ještě neviděl.

Zkus ještě tohle
Kód: [Vybrat]
sudo cvt 800 600 60 rozlišení a frekvenci si dosaď podle toho co chceš, výsledkem bude něco takového
Kód: [Vybrat]
Modeline "800x600_60.00"   38.25  800 832 912 1024  600 603 607 624 -hsync +vsync teď to zkus nahodit
Kód: [Vybrat]
sudo xrandr --newmode "800x600_60.00"   38.25  800 832 912 1024  600 603 607 624 -hsync +vsync pokud to funguje dosaď do sekce monitor c xorg.conf něco takového
Kód: [Vybrat]
Modeline        "1280x1024_60.00"  108.88  1280 1360 1496 1712  1024 1025 1028 1060  -HSync +Vsync
Option          "PreferredMode" "1280x1024_60.00"

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #80 kdy: 04 Prosince 2012, 18:55:06 »
Podle logu se z monitoru nedari dostat EDID soubor, tak ja googlim googlim, jestli se neda sehnat aspon nekde na netu. Jen tak mimochodem, pomoci nvidia-settings by se ti nepodarilo ho vyexportovat? (tlacitko Acquire EDID... v sekci CRT-0 nebo jak se to u tebe jmenuje). Pokud by se to povedlo, priloz ho sem. Jsou nastroje na upravu, tam by se to zkontrolovalo, pripadne opravilo, a pak by se nacital ten konkretni soubor nastaveny v xorg.conf. Potize s rozlisenim by to asi vyresilo, i kdyz nevim, jak s tim blikanim.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #81 kdy: 04 Prosince 2012, 23:26:53 »
Acquire EDID to je promáčklí tlačíko v sekci CRT-0 (CRT-0) a tam klepu jak chci tak to nic nedělá

[příloha smazaná administrátorem]

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #82 kdy: 04 Prosince 2012, 23:34:44 »
Hmm, asi nemáš dual-boot s Windows, co?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #83 kdy: 04 Prosince 2012, 23:35:10 »
Nebo bys mohl zkusit nahodit ty starsi ovladace... na chvili...
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #84 kdy: 04 Prosince 2012, 23:37:22 »
Jo a taky je divný že v rozsahu 320x240 až po všechna ta ostatní rozlišení do 960x600 tam všude mám xxHZ a vedle nich mám v závorce (double scan) a když na ně kliknu na ten double scan tak se mi stane to Out Of Range jinak od těch 1024x786 je všude normální xxHz bez tý závorky double scan.
Nevim co je double scan ale tím pádem usuzuji že když se hra spouští nv těhle rozsahách tak se to double scan spustí taky protože nenajde jinou možnost.
« Poslední změna: 05 Prosince 2012, 00:26:29 od Aranor »

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #85 kdy: 04 Prosince 2012, 23:38:29 »
Ve starších ovladačích to tlačítko ani neni a ne windows už nemám (I když se mi hrozně líbí ta nová Windows 8 )

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #86 kdy: 04 Prosince 2012, 23:41:12 »
Jo a když zadám do terminálu

sudo xrandr --newmode "800x600_60.00"   38.25  800 832 912 1024  600 603 607 624 -hsync +vsync
 tak jenom problikne obrazovka ale nic zásadního se neděje

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #87 kdy: 05 Prosince 2012, 00:10:03 »
Musíš si tam dosadit rozlišení a frekvenci podle sebe, příkaz cvt ti potom něco vygeneruje, nemůžeš použít to co jsem dal do příkladu, to jsem vygeneroval na svém počítači a to nemůže fungovat

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #88 kdy: 05 Prosince 2012, 00:13:28 »
Já spíš nevidm že by se stal nějakej rozdíl ať tam dám cokoliv


$ sudo cvt 1280 960 75
# 1280x960 74.86 Hz (CVT 1.23M3) hsync: 75.23 kHz; pclk: 130.00 MHz
Modeline "1280x960_75.00"  130.00  1280 1368 1504 1728  960 963 967 1005 -hsync +vsync
$ sudo xrandr --newmode "1280x960_75.00"  130.00  1280 1368 1504 1728  960 963 967 1005 -hsync +vsync
 
Nebo to teprve budu mít až to dám do to xorg.conf ???

Když zadám

sudo cvt 800 600 60

tak mi výjdou naprosto totožné hodnoty co tobě
« Poslední změna: 05 Prosince 2012, 00:25:18 od Aranor »

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #89 kdy: 05 Prosince 2012, 00:25:38 »
Takže když to natáhneš, tak ti to funguje, máš obraz, to chceme, ale takhle to vydrží jen do restartu, teď to přidej do xorg.conf v sekci "Monitor" a pak se uvidí

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #90 kdy: 05 Prosince 2012, 00:27:18 »
Akorád přesně norozumim jak to tam mám zapsat
Takhle ???

Modeline       "1280x960_75.00"  130.00  1280 1368 1504 1728  960 963 967 1005 -hsync +vsync
Option          "PreferredMode" "1280x960_75.00"

???
« Poslední změna: 05 Prosince 2012, 00:31:36 od Aranor »

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #91 kdy: 05 Prosince 2012, 00:33:18 »
sudo xrandr --newmode "1280x960_75.00"  130.00  1280 1368 1504 1728  960 963 967 1005 -hsync +vsync
X Error of failed request:  BadName (named color or font does not exist)
  Major opcode of failed request:  153 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  16 (RRCreateMode)
  Serial number of failed request:  23
  Current serial number in output stream:  23

zkusil jsem to znovu vyvolat a napsalo mi to tohle

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #92 kdy: 05 Prosince 2012, 00:38:03 »
Jak se zdá tak se systém tomu rozlišení z nějakého důvodu brání, tedy pokud jsi to zkusil znovu natáhnout až po restartu, jinak je to chyba generovaná tím, že natahuješ něco co už přidané je

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #93 kdy: 05 Prosince 2012, 00:53:18 »
No takhle teď jsem to tam mrsknul a funguje to.
Ovšem náš hlavní problém to nevyřešilo a navíc furt tam zůstalo to double scan což vůbec nevim co je takže mi to opět při hrách píše Out Of Range
« Poslední změna: 05 Prosince 2012, 00:56:25 od Aranor »

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #94 kdy: 05 Prosince 2012, 01:05:37 »
DoubleScan by mělo být něco jako dvojnásobná frekvence (2 přepisy místo jednoho), ale už mi začínají docházet nápady. Rozlišením to není, frekvencí to není, nastavením parametrů monitoru to není, kdyby jsme alespoň věděli po čem jít, nějak už mě nenapadá co by to mohlo způsobovat

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #95 kdy: 05 Prosince 2012, 01:10:45 »
No já bych to sváděl na to double scan protože to je něco co tam před tim nebylo a prokazatelně je to to zo způsobuje ten Out Of Range ale jak se zbavit toho problému s poblikáváním to nevim.
Bohužel to neni ani zdaleka můj první problém s hardwarem
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=62344.msg443871#msg443871
jenže tady mi ještě nikdo nepomohl vůbec.
Ale řikám no tady se aspoň jednoduše dostanu z Nvidia 304.64 na 295.49 a problém je vyřešen absolutně jen je škoda že tím ztratím tu výkonost kterou teda 304.64 prokazatelně má (abych byl přesnější ve hrách ve kterejch jsem měl před tím 30 až 45 FPS mám nyní kolem 60 a i ostatní hry který se prakticky nedaly hrát protože dosahovaly kole 15 až 25 FPS teď mám aspoň hezkých 30 až 40 což už oku opravdu moc nevadí)
« Poslední změna: 05 Prosince 2012, 01:18:11 od Aranor »

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #96 kdy: 05 Prosince 2012, 01:16:04 »
Tak to mám, je to overclocking mód a způsobuje to to blikání (prý), takže teď ještě jak to vypnout

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #97 kdy: 05 Prosince 2012, 01:20:54 »
Prosimtě já mám overclocking nastavenej jenom než začnu hrát hru u který vim že se mi hra určitě bez toho nebude tak plynule hrát (Coolbits používám jak jsem již zadal na začátku v xorg.conf) ale stejně už jsem ho kvůli podezření během naší debaty odstranil z xorgu úplně a dal restart a nic to neřešilo.

Rover623

Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #98 kdy: 05 Prosince 2012, 01:23:25 »
Tohle by mělo taktovat frekvenci

Takže, prvně musíš vyndat
Kód: [Vybrat]
Option      "DPMS" v sekci Monitor, potom do sekce device přidáš
Kód: [Vybrat]
Option "DoubleScan""false"

Aranor

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 405
Re:Problémy s Ovladačem Grafické karty
« Odpověď #99 kdy: 05 Prosince 2012, 01:26:22 »
pak jsem někde četl že je to tím Vsyncem prý to blikne na začátku aplikace protože prý nový 304.xx způsobuje to že se aplikace k nastavení Vsync dostávají opožděně.
Hned jak to najdu tak to sem mrsknu

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.