No...ono to není tak jednoduché...Sám patřím k majitelům Maca, nedávno jsem si koupil nového Intel Mini Maca a musím říct, že rozhodně nelituju...
Přijde mi, že fašizující komunita se ve velké míře profiluje i kolem linuxu...Možná ještě více vyhraněně...a proti všem ostatním operačním systémům :-) (i konkurenčním linuxovým)
Maca jsem si koupil, protože na něm především pracuji a nemám čas se v něm hrabat a snažit se rozcházet hardware, potřebuji pracovat v profesionálních komerčních programech + používat účetnictví. Nic z toho bohužel na Ubuntu nerozchodím, a to přesto že je to moc fajn systém a i dceři jsem ho nainstaloval na její PC.
Stav Applu v Čechách mě taky štve, ale je to prostě taky o firmách, které zde Apple distribuují...Můj nový Mini Mac Intel Core Duo 1,83 MHz s klávesnicí, Superdrive mechanikou, 1,25 Gb Ram, včetně českého systému a aplikací, pro úpravu fotek, videa a správu hudby a dálkového ovladače mě stál 20000,- je to milá a malá tichá krabička a i když to není málo, tak to zase není tolik peněz, aby to nestálo za to...
Kromě Mac OSX 10.4.10 na něm provozuju i WinXP kvůli účetnictví a pokud budu chtít mohu i Linux...
Podpora lokalizace opravdu není ideální, ale protože je to Unix, tak i pozdější aktualizace nejsou bezpečnostním průšvihem jako ve Win a i když je to tak trochu drbání za uchem přes hlavu, pro české uživatele stačí jen občas mrknout na stránky českých aktualizací, stáhnout je a nainstalovat...
Protože Mac OSX je Unix, tak je pro něj i dostatek aplikací portovaných z Linuxu a mnohdy mi přijdou i lepší, jako je třeba zmiňované Adium....to je špice...Hry nevím, nepařím
Co se týče podpory hardwaru (periferií), tak většina značkových výrobců standartně dodává ovladače i software k tiskárnám, skenerům, webkamerám, fotoaparátům...atd...Je to jen o tom se podívat a vybrat si značku a typ, který si koupím...ale to je v linuxu potřeba taky...ne?
Přiznám se, že za těch několik let, co pracuju na Macu, tak jsem do terminálu zatím nešáhl...nebylo proč...co potřebuju, nastavím jednoduše v předvolbách systému. To mi přijde uživatelsky jednodušší a přívětivější, než v Ubuntu, kdy mnohdy není jiné možnosti...
No tak to je zase jiný úhel...používám MacOSX, Win i Linux, každý má své a taky záleží co kdo od toho očekává a na co daný systém používá...No a pak je to taky hlavně o aplikacích... Z mého pohledu pro mě třeba zatím není náhrada za aplikace ve kterých dělám - Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign, taky potřebuju program na správu písem, pravidelně kalibrovat sondou monitory, mít kompatibilní kvalitní výstupy pro tisk a to v linuxu neudělám...