Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Srovnání MacOS X vs. Ubuntu GNU/Linux  (Přečteno 38169 krát)

Tomáš Kubíček

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.foto-reklama.cz
Srovnání MacOS X vs. Ubuntu GNU/Linux
« Odpověď #50 kdy: 13 Září 2007, 15:01:36 »
No...ono to není tak jednoduché...Sám patřím k majitelům Maca, nedávno jsem si koupil nového Intel Mini Maca a musím říct, že rozhodně nelituju...

Přijde mi, že fašizující komunita se ve velké míře profiluje i kolem linuxu...Možná ještě více vyhraněně...a proti všem ostatním operačním systémům :-) (i konkurenčním linuxovým)

Maca jsem si koupil, protože na něm především pracuji a nemám čas se v něm hrabat a snažit se rozcházet hardware, potřebuji pracovat v profesionálních komerčních programech + používat účetnictví. Nic z toho bohužel na Ubuntu nerozchodím, a to přesto že je to moc fajn systém a i dceři jsem ho nainstaloval na její PC.

Stav Applu v Čechách mě taky štve, ale je to prostě taky o firmách, které zde Apple distribuují...Můj nový Mini Mac Intel Core Duo 1,83 MHz s klávesnicí, Superdrive mechanikou, 1,25 Gb Ram, včetně českého systému a aplikací, pro úpravu fotek, videa a správu hudby a dálkového ovladače mě stál 20000,- je to milá a malá tichá krabička a i když to není málo, tak to zase není tolik peněz, aby to nestálo za to...

Kromě Mac OSX 10.4.10 na něm provozuju i WinXP kvůli účetnictví a pokud budu chtít mohu i Linux...

Podpora lokalizace opravdu není ideální, ale protože je to Unix, tak i pozdější aktualizace nejsou bezpečnostním průšvihem jako ve Win a i když je to tak trochu drbání za uchem přes hlavu, pro české uživatele stačí jen občas mrknout na stránky českých aktualizací, stáhnout je a nainstalovat...

Protože Mac OSX je Unix, tak je pro něj i dostatek aplikací portovaných z Linuxu a mnohdy mi přijdou i lepší, jako je třeba zmiňované Adium....to je špice...Hry nevím, nepařím

Co se týče podpory hardwaru (periferií), tak většina značkových výrobců standartně dodává ovladače i software k tiskárnám, skenerům, webkamerám, fotoaparátům...atd...Je to jen o tom se podívat a vybrat si značku a typ, který si koupím...ale to je v linuxu potřeba taky...ne?

Přiznám se, že za těch několik let, co pracuju na Macu, tak jsem do terminálu zatím nešáhl...nebylo proč...co potřebuju, nastavím jednoduše v předvolbách systému. To mi přijde uživatelsky jednodušší a přívětivější, než v Ubuntu, kdy mnohdy není jiné možnosti...

No tak to je zase jiný úhel...používám MacOSX, Win i Linux, každý má své a taky záleží co kdo od toho očekává a na co daný systém používá...No a pak je to taky hlavně o aplikacích... Z mého pohledu pro mě třeba zatím není náhrada za aplikace ve kterých dělám - Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign, taky potřebuju program na správu písem, pravidelně kalibrovat sondou monitory, mít kompatibilní kvalitní výstupy pro tisk a to v linuxu neudělám...
------------------------------------------------------------------------------------
Intel Mini Mac 1,83 Ghz, 2 GB RAM, MAC OSX 10.4.11, virtuálně XP přes Parallels Desktop; dual boot OpenSuse 11 Gnome a Win XP na AMD SEMPRON,  Ubuntu 8.04 na AMD k7
http://www.foto-reklama.cz

Satannas

• Aktivní člen
  • *
Re: Srovnání MacOS X vs. Ubuntu GNU/Linux
« Odpověď #51 kdy: 13 Března 2010, 10:00:50 »
Na MacOSX nedám šáhnout  :). Dělám na něm v práci a představa, že bych musel dělat znovu na Windowsech mě přímo děsí. Líbí se mi na něm ta čistota, nevyskakujíí mi žádné errory, bubliny atd. Nedá se to dost popsat, ale představte si, že používáte rok v práci WidleXP a co to dělá. Samozřejmě nemáte čas se prát s IT, že to jede na *censored* atd. V osX mám nainstalované základní věci jako Photoshop, illustrator, indesign, blender, openoffice, firefox a thunderbird - Nic víc nepotřebuji. Všechno pořád jede. Navíc díky Ubuntu můžu i v osx používat příkazový řádek (doufám, že tady není žádný náš IT :) ).
Ubuntu mám doma asi 2.5roku, už asi u něho zůstanu. Mám ho nastavený ala Mac (zkratky, tlacitka, plochu) - jak sem zvyklí. Ubuntu se mi zdá uplně stejně dobrý. Dokonce možná lepší, kvůli instalování v  synapticu. Asi sem si zvykl na to, že nemusím hledat programy po všech čertech na netu. Co mi ale dost kazí je slabá podpora adobe věcí na linux. doma mám je n photoshop pod winem, ale není to ono.
Takže pokud to celkově nějak porovnám, tak pro mě na prvním místě OSX ( Z důvodu Adobe produktů), jinak by bylo lepší Ubuntu.
Ani nevíte jak mě ti adobáci serou   ;D

Luban

• Závislák
« Odpověď #52 kdy: 13 Března 2010, 10:09:57 »
To Satanas: jakou lištlu alá mac používáš - cairo-dock, avant windows navigator? Díky.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: 13 Března 2010, 10:32:01 »
Mám cairo-dock. Ten awant sem měl dřív v 7.10, ale občas mi tam blbnul koš, tak sem zkusil cairo a ten mi jede ok.

Luban

• Závislák
« Odpověď #54 kdy: 13 Března 2010, 10:36:58 »
Cairo je dost mocný, ale přišel mi dost složitý a zatím jsem usoudil, že bych jeho sílu z větší části nevyužil.
Mám teď  Gnome-do jsem spokojený
http://wiki.ubuntu.cz/GNOME%20Do?highlight=%28gnome\-do%29
Těmi tlačízky jsi měl na mysli cairo? nemáš někde snímek své plochy?

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: 13 Března 2010, 10:49:18 »
Ty tlačítka sem myslel "minimize,......"
Na ten Gnome-do se kuknu, ale ten cairo mám už nastavený podle sebe, tak uvidim.
Snímek plochy má tu, ale není teda na tom co vidět, mám rád pořádek: http://img651.yfrog.com/i/satandesktop.png/

Luban

• Závislák
« Odpověď #56 kdy: 13 Března 2010, 10:54:50 »
Díky, tak nejsem přiznivec moc velkém počtu ikon a odkazů na ploše.

Co používáš na správu multimédií (MP3, video apod.) Banshee? Na Macu je iTunes a mě příjde, že Banshee se tomu blíží nejvíce.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #57 kdy: 13 Března 2010, 11:16:00 »
itunesu sem moc nepřišel na chuť. Spíš se mi ho nechce nastavit. Na macu v práci používám prostě vlc. Nemusím se s tím drbat, hodím do toho adresář co chci aby hrálo a mám pokoj. Není čas na hrdinství. V ubuntu mi naprosto vyhovuje Rhythmbox + pluginy jako eqalizer. Mám vyplněné v mp3 všechny tagy, obaly desek, takže je to pěkně seskládané, přehledné. Ani sem nějakou náhradu nezkoušel. Videa si nezařazuji nikde. Hážu je do složky videa  :).  Na video používám klasický totem. Předtím sem tam míval taky vlc, ale když sem instaloval 9.10, tak sem si říkal, že tam nebudu cpat zbytečně navíc další programy, že si pořádně rozchodím (kodeky...) na to co tam už je. Takže proto ten Rhythmbox a totem. Jinak na tv požívám tvtime (malý ale naprosto stačí), na nahrávání webky cheese, chat pidgin+skype plugin. Něco na jednoduché stříhání videa (avidemux) a na zvuk audacity, mail thunderbird (Evolution mě bohužel nesedí). a to je tak asi všechno.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: 13 Března 2010, 11:35:22 »
Víc než mít podobné programy na 9.10/osx jsem spíš nastavoval klávesové zkratky. Akorát mě točí, že nevím jak udělat abych v 9.10 mazal cmd+backspace. Občas se zapomenu a mažu a mažu a nic. pak si uvědomím, že klavesa "del"  ;D

Luban

• Závislák
« Odpověď #59 kdy: 13 Března 2010, 11:42:40 »
No ty klávesové zkratky by mě taky zajímaly :). Jaké používáš? Respektivě, jaké se snažíš rozchodit v ubuntu?
« Poslední změna: 13 Března 2010, 23:47:54 od Luban »

Luban

• Závislák
« Odpověď #60 kdy: 13 Března 2010, 23:48:30 »
Jaký soft se, podle tebe blíží iPhoto?

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #61 kdy: 14 Března 2010, 03:44:06 »
iPhoto? v životě sem to neviděl, takže nevím.  :) Na prohlížení bitmap (hledání různých designů na HDD) používám Adobe Bridge. Stejně většinou dělám ve Photoshopu, maximálně když potřebuju najít určitou zakázku tak klasicky ve finderu a přes quicklook se kuknu jestli je to co mám otevřít. Bridge používám spíš na již udělané designy co by se šiklo k dalšímu návrhu.
« Poslední změna: 14 Března 2010, 03:52:29 od Satannas »

Luban

• Závislák
« Odpověď #62 kdy: 14 Března 2010, 08:55:37 »
A na fotky v ubuntu jdeš čím?

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #63 kdy: 14 Března 2010, 09:06:21 »
Taky ničím. na náhledy gloobus, eog a na práci Photoshop.

Luban

• Závislák
« Odpověď #64 kdy: 14 Března 2010, 09:40:51 »
Gloobus neznám. Vyzkouší. Díky.
Myslel jsem nějakou sofistikovanější správu množství fotografií.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #65 kdy: 14 Března 2010, 09:57:11 »
Gloobus je něco jako quicklook na macu. Správce fotografií ani nic takového nepoužívám. Pro mě je to jen dalo by se říct zbytečný prográmek navíc. Raději si to řadím přehledně po adresářích.

Luban

• Závislák
« Odpověď #66 kdy: 15 Března 2010, 00:51:36 »
Tak jsem zkoušel ten Gloobus naistalovat, ale nepovedlo se to :(.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #67 kdy: 15 Března 2010, 04:47:31 »
Jestlis jen instaloval ten deb balíček, tak mě to taky nešlo. Ale nezkoušel sem restartovat nautilus jak píšou.
Zkus podle tohoto: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=828774
 Já teda mám nainstalovaný akorát gloobus-preview.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #68 kdy: 15 Března 2010, 15:39:37 »
Vyzkoušel jsem na krátkou dobu ze zvědavosti ten hacknutý OS X, sice to není moc legální, a nejde tam úplně všechno tak jako na originálu. Nicméně mi to posloužilo jako taková demoverze Mac OS X. Na používání je to úplně jiné než Windows nebo KDE v Linuxu, zorientovat se v tom ale dá. Dělá se tam dost věcí jinak než ve Windows a v mnohých případech i snáze. Dávám za pravdu jabkařům v tom, že Windows dokáží být pěkně otravní.
Vím, pro koho je Apple určen, pro ty. kteří mají počítač vyloženě jako pracovní prostředek, kteří nemají nejmenší zájem se hrabat v systému.
Jinak takhle, jsem celkem nalomen, jestli si nepořídím místo nějakého nového PCčka jabkáče. Oni ty Mac Mini nejsou zas tak moc drahé, co se aspoň té nabídky Maců týče.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #69 kdy: 15 Března 2010, 16:24:07 »
Počítače Apple s MacOSX jsou pro každého a to bez výjimky. Je postaven na FreeBSD a má naprosto dokonalou, intuitivní a jednoduše přehlednou správu. Vyladěná grafika. Jak na práci tak i domů. A navíc ty současné modely jsou i krásné kusy, bezdrátové myši s touchpadem a dokonalé klávesnice. Obzvláště verze systému 10.6.2 (současný build) je již vyladěn opravdu dobře. A cenově jsou již mnohem přístupnější než v minulosti. Takový iMac27" stojí okolo 34.000,-Kč bez DPH. A máte kompletní a výkonné počítadlo, a hlavně funguje a neotravuje.
Neberte to jako marketingový trik zde na foru, pouze jako zkušenost jednoho, co s nimi pracuje už opravdu od plenek. A jak doufám tak právě tímto směrem se ubírá i Ubuntu ve verzi 10.04 LTS což jsou všechny moje domácí počítadla a i jeden v práci jako pracovní (nyní zatím pouze 9.10) Všechny ostatní systémy jsou hluboko pod touto čarou a nemá smyslu se s nimi zabývat. Bohužel s výjimkou Windows, ale i ty už ze svého krajíce mají hodně ujedeno a trend bude pomalu pokračovat.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #70 kdy: 15 Března 2010, 16:32:40 »
Mac je dobrý, ale na dom bych to asi nebral. Představa, že ti tam něco pokazí, třeba mechanika a dávat to do servisu, to je otrava. U PC prostě mechaniku vyhodíš, nacpeš novou a valíš dál. Když se pokazí něco v imacu, tak to je pak sranda.  :)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #71 kdy: 15 Března 2010, 19:54:55 »
Dobře beru, je to pravda, tak si můžeš koupit tower. Ano je to dražší, ale můžeš vyměňovat disky, přidávat disky, měnit mechaniky DVD. A vypadá to pořád jako "kus". Systém OSX není nahraditelný žádným jiným doposud známým. Je to laťka, na kterou žádný jiný nedošahne. Snad, jak doufám, pouze Ubuntu 10.04. Podrobil jsem průzkumu Win7, ano je tam pokrok a dokonce je vidět co si vzal ze struktury linuxu. A i když se dá předpokládat, že Win8 už bude hodně blízko struktuře linuxu, pořád to nebude on. Na počítadle je nejdůležitější právě systém a to jedině on. Pak jeho složitost správy a následuje bezpečnost. Tohle lidi zanedlouho budou řešit houfně. A jak myslíte, že to dopadne? Vyhraje "ksicht" a bezpečnost. A jestli tam půjde vyměnit mechanika anebo se to bude muset dát do servisu bude opravdu vedlejší. Dneska je nastaveno 24 měsíců. Pak si buď budeme muset kupovat nové hotovky anebo si necháme měnit komponenty v servisech. Ale po domácku vyráběné pecky opravdu nemají budoucnost. Žijeme ve světě trhu a sám mám dlouholetou zkušenost, hotovky kupují firmy a komponenty kupují pouze ti co si pořád myslí, že ušetří. A neušetří. Protože i komponenty jsou nastavené na dobu životnosti 24 měsíců tak, aby se reklamace nedala uplatnit. A bude se to pořád zdokonalovat. Protože trh může fungovat jedině tehdy pokud bude pohyb zboží a tím potažmo kapitálu. Jakmile se to zastaví, nastane chaos a pak krach. Vůbec nejde o kvalitu anebo dokonalost, ale o prachy a tomu je podřízeno vše. A to doslova. Takže pokud se ještě dneska najde někdo kdo chce produkovat dokonalost, tak u mne je to úctyhodný jedinec. Velká modrá do této kategorie nepatří a nikdy nebude. Oni nedokážou udělat tu revoluční změnu jako se stala u Applů. Přechod z Classic systému do OSX. Bylo to extrémně riskantní a vlastně sebevražedné. Ale udělali to. Chvilku se potáceli, ale nakonec to zlomili. A dneska? Systémová špička ze všech pohledů. Lodivodi Ubuntu měli mnohem snažší úlohu. Udělali z Debianu synonymum uživatelské použitelnosti. Nemuseli lámat srdce pravověrných. A dělají to dobře. Já si toho vážím a jako obdivovatel to používám výhradně mimo svoji profesi. Ať si kdo chce co chce říká, ale Windows není správná trasa. V současnosti rozhoduje pořád ještě jejich výjimečnost v množství nasazených stanic na poli firem (dědictví minulosti) a hlavně gamblerů. Samozřejmě potrvá ještě dlouho než se vše dostane do rovnováhy a výrobci her začnou portovat svoje produkty i do jiného systému než je Windows. Ale už dnes je vidět a je možno číst o vážném zamyšlení těchto výrobců nad portací i jinam. A nejvíce se o to zasloužilo Ubuntu a jeho lodivodi. Apple sám by to nezvládl. Proto se skláním před týmem Ubuntu a tleskám jim. Je to druhý nejpoužitelnější systém pro nejširší veřejnost a hlavně pořád je schopen pracovat na stavebnicích a naprosto dokonale - záleží ovšem na správném výběru komponentů. To je potřeba mít na paměti. Berte anebo nechte bejt.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #72 kdy: 16 Března 2010, 14:23:40 »
Víte, co je ale opravdu u Mac OS X škoda? Není vyráběn i pro normální PC. Sice se říká, že by ztratil Apple exkluzivitu, ale to je spíš podle mě výmluva. Apple by tím neztratil, naopak by spíš získal větší část trhu s desktopovými OS než má dnes, nemusí přece Microsoft kontrolovat více jak 90% trhu.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #73 kdy: 16 Března 2010, 14:36:02 »
No, MacOS X bude vždycky pouze produkty Apple. Apple nikdy nepředstavuje aby prodal do šrotovné počítače. Apple na druhou stranu dělá dobře kvůli tomu že systém chce mí vyladění s hardware. Zbytek jádro byly zdrojáky od Apple které nacpaly nějaké kódy pro Intel, Nvidia, ATI atd... Jako beru o osobně že mi MacOS X líbí. Ale nelíbí se mi politika Apple. Mám iPhone a musím navázat uzlem s iTunes. Bez iTunes jiná možnost toho není. iTunes je základ sdílení hudeb, obrázky, videa apod... Bohužel výrobek Apple původně je zaměřena pro Americkou územní. A proto v Evropě nečekejte žádné zázraky. V Evropě ti ceny iMac atd... podle mých je to stejný jak Česká koruna. Ale bohužel koupit mac do Ameriky stejně to nevyplatí. Jde o ztrátu krabice při letadle, platit daň, ještě různé věci... Proto Apple vyřešil tak 1dolar = 1euro. Kdyby Apple trošku zlepšovala podobné chování mezi Windows a Linux a tak možná přijde ještě svobodnější. Apple mně přijde ještě uzavřené a bohužel byste měli smůlu najít crack na program. Které jste zvyklí na Widle. A totéž sami. Že u nás není moc dobrá podpora a to zrovna není taková sláva. Ta čeština kterou jsem otestoval, můžu klidně uřvat na veřejnosti: Ubuntu je lepší překlad než MacOS X. Takové produkty se mi líbí a proto se mi jedná o desing. Ale problém je v tom omezení a nepodpora. To jsou řešení této stádia.
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #74 kdy: 16 Března 2010, 15:33:58 »
Jde vůbec v Mac OS X provozovat jiné programy než jsou dostupné v tom icosi?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.