Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu vs. Windows Vista  (Přečteno 33763 krát)

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #75 kdy: 25 Dubna 2007, 14:53:58 »
Trochu po delší době sem napíšu něco pro zasmání...

Windows Vista po čisté instalaci zabírají 25GB na disku a 500-750 MB v RAMce po startu...
Měl jsem tu čest vidět to na vlastní oči u jednoho kamaráda...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Miko10

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #76 kdy: 25 Dubna 2007, 15:36:21 »
Zajtra budem prvý krát inštalovať Vistu Home Premium, dojmy dám určite vedieť :), takisto aj to koľko bere hneď po inštalácií HDD a RAM
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #77 kdy: 25 Dubna 2007, 17:40:52 »
Citace: jakub.lucky
...Vista po čisté instalaci zabírají 25GB na disku a 500-750 MB v RAMce po startu...
Ciste Vista Business zabiraji 9GB (v to pocitam 1.5GB Pagefile a 0.5GB System Volume Information). Pravdu mate s RAM, na pocitaci s 1GB RAM zabiraji po startu v necinnosti 317MB RAM. Okamzite po startu sice bylo obsazeno pres 600MB RAM, asi po dvou minutach necinnosti ale system nepouzivana data z pameti uvolnil.

Pro srovnani: Ubuntu Feisty zabira v ciste instalaci na disku 2141MB (bez swapu, ovsem v zakladu je jiz OpenOffice a spousty dalsich programu), po startu systemu a prihlaseni do Gnome je obsazeno 342MB RAM.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #78 kdy: 25 Dubna 2007, 22:00:18 »
Citace: lukas.svoboda
...Vista po čisté instalaci zabírají 25GB na disku a 500-750 MB v RAMce po startu...
Ciste Vista Business zabiraji 9GB (v to pocitam 1.5GB Pagefile a 0.5GB System Volume Information). Pravdu mate s RAM, na pocitaci s 1GB RAM zabiraji po startu v necinnosti 317MB RAM. Okamzite po startu sice bylo obsazeno pres 600MB RAM, asi po dvou minutach necinnosti ale system nepouzivana data z pameti uvolnil.

Pro srovnani: Ubuntu Feisty zabira v ciste instalaci na disku 2141MB (bez swapu, ovsem v zakladu je jiz OpenOffice a spousty dalsich programu), po startu systemu a prihlaseni do Gnome je obsazeno 342MB RAM.
Jak jsem slyšel a bylo mi ukázáno, tak říkám....

Jinak pro srovnání s Dapperem

Po půl roce používání: "/" bez "/home" zabírá 3,1 GB (spoustu věcí co nepoužívám jsem poslal do pryč)
RAM po startu: 90-110 MB po radikálním vypínání služeb
Při bootu bez Xek cca 40MB

donny

• Závislák
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #79 kdy: 25 Dubna 2007, 22:27:17 »
no pri porovnavani Visty a Ubuntu bych boot bez spusteneho X serveru moc neuvazoval, neco takovyho prece jenom Vista neumi ;) ...
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Miko10

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #80 kdy: 26 Dubna 2007, 08:30:39 »
K pravdivemu porovnaniu by som este doplnil spojazdneny Beryl :)
Fujitsu-Siemens V6535, CD T3200, 3GB RAM, 320 GB HDD, Wifi Atheros 242x, Ubuntu 10.10

Michal

• Návštěvník
    • http://www.arcanea.net
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #81 kdy: 26 Dubna 2007, 11:10:19 »
taky mám možnost pořídit si vistu zdarma, ale vůbec mě to neláká :)))
master: Celeron 1Ghz, 512 RAM, nvidia geforce fx5200
blaster: Intel solo 1.86 Ghz, 1536 RAM, intel gma950

Miko10

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #82 kdy: 27 Dubna 2007, 23:15:48 »
No tak som instaloval Vistu :). Konkretne Home Premium. Tiez som pre porovnanie nahodil na ten komp Ubuntu 7.04. A vysledky su zaujimave. Instalacia Visty 22 minut, instalacia Ubuntu 15 min. Vista zabera 9GB, Ubuntu 2GB.  Start Visty bol ale o trochu rychlejsi ako Ubuntu, ale zase polovicu casu bola cierna obrazovka (inak ta je cierna dost casto aj pri praci s Vistou). Co sa tyka toho uzasneho Aero.... no najprv som musel zistit ze teda co to vlastne je, lebo som nevidel nic uzasne co by ma zaujalo. Takze Aero su napriklad priehladne hlavicky, obraz pod hlavickou je kapanek dost rozmazany (v Ubuntu krasny ostry obraz), dalej animacie okien.... TO JE VSETKO????? (Beryl neporovnatelne mnozstvo moznosti), atd.

Celkovo mi pride Vista ako XP s novym transformation packom, ktory zabera miesta na disku programom ktore naozaj potrebujem, o ramke ani nehovorim.

Nie som odporca Windowsu, doteraz som na nom fungoval kopec rokov, ale proste uz je nevyhovujuci. Linux sa dostal do takej formy, ktora je pouzitelna uz aj na desktopoch aj pre beznych ludi a nie len na serveroch.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #83 kdy: 04 Května 2007, 15:58:29 »
Já ten laptop, co mám, na něm by Visty šly, ale vůbec si je tam neplánuji dávat, když jsou tam ta XPčka vyhovující. Možná ještě není pro Vistu čas, protože Vista je pro silnější HW. Kdoví, jestli to nebude taková slepá větev. V dnešní době je spíš žádán systém, který neplýtvá zbytečně HW prostředky, Vista bohužel taková je. Aby Microsoft pozice neztratil, bude muset vyvinout příští systém tak, aby nebyl zbytečně náročný na HW, vždyť ten Compiz nebo Beryl tolik výkonu nespotřebuje jako Aero ve Vistě.
Příští systém by třeba mohl být takový, že defaultně bude zapnuto plně grafické prostředí jako u dosavadních Windows, pak by tam mohly být volby třeba lehčí grafické rozhraní nebo také rozhraní s příkazovým řádkem a s volitelně spustitelným grafickým prostředím, jde o to, aby si Microsoft udržel i ty pokročilejší uživatele. Samozřejmě by v tomto příštím systému nemělo být tolik plýtváno s HW prostředky.
Nakonec sem přihodím leták, co ležel v jedné prodejně s elektrem. Je to obyčejná A4ka s textem:

Kupte si Windows Vista, budete pracovat pomaleji!

Chcete si pořídit Windows Vista?

Počítáte s tím, že budete moci pracovat rychleji?

Tak to jste na velkém omylu.

Microsoft ve Windows Vista představuje vylepšené grafické prostředí Aero, které se mimo hezkých ikonek a designu postará i o to, aby vaše práce byla jednoduše pomalejší.
Ukazují to poslední testy výkonu některých činností systému i aplikací (viz. např. server Živě.cz).

Ani v jednom testu nedopadla nová Windows Vista lépe než Windows XP.

Je opravdu potřeba platit takovou výkonnostní daň za pěkný vzhled systému a 3D efekty?
Jak ukazuje Novell se svým SUSE Linux Enterprise Desktop (Já dodám: i jiná distra) či Apple se svým MacOS X - není.

Inovace Microsoftu jsou zase o krok zpět.

Windows Vista nejsou pro ty, kteří to myslí s počítačem vážně a chtějí opravdu pracovat.

S trochou nadsázky lze dodat - pořiďte si nový hardware pro Windows Vista, abyste mohli pracovat pomaleji než na Windows XP na starém železe.

A samozřejmě, rADo zase má tu článek, který je snad placenou inzercí na Vista http://radekhulan.cz/item/jsou-windows-vista-propadak-nebo-hit .
Takže nakonec sečti si to a udělej si závěr sám. Mě by se Vista prostě nezavděčila, nepotřebuji systém, který udělá milión věcí za mě a ukousne si hodně z HW.

Skeletonix

• Host
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #84 kdy: 04 Května 2007, 16:43:33 »
ale, ale to je trochu přehnané ... ne ? Zkušený uživatel si mnoho služeb může po vypínat (i to Aero jde jistě vypnout).

Miko10

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #85 kdy: 04 Května 2007, 20:21:42 »
Citace: Skeletonix
ale, ale to je trochu přehnané ... ne ? Zkušený uživatel si mnoho služeb může po vypínat (i to Aero jde jistě vypnout).
Neni potom tá Vista zbytočná? Však MS robí marketing Viste len na tom že má Aero..... Aj keď samozrejme ako vždy klamú ľudí, pretože tvrdia že "Vista má Aero", ale Vista Home Basic ho NEMÁ.

Skeletonix

• Host
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #86 kdy: 04 Května 2007, 21:28:15 »
Věřím, že mnoho lidí se bez ní neobejde ... jsou aplikace které jdou jen jistých Os a na jiných ne. Mnoho uživatelů využije úplně jiné vlastnosti než je hezký vzhled ... na ten se dají lákat běžný občánci, ale už vidím jak velmi kvalitní přístroje od firmy  http://www.home.agilent.com/ pojedou s Aerem ... ale v současné době jsou vybaveny WinXP :(, tudíž visty za pár let také očekávat ;) .

Jony

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #87 kdy: 04 Května 2007, 22:28:40 »
No nevím, ale jen to Aero za tu pomalost rozhodně nemůže... BFU si asi opravdu musí vysledovat všechny ty služby DRM a "buzer systemu"... a povypínat je... neboť i "běh" jehoVisty Home Basic (bez WoW Aera =) ) je na dvoujádrovém noťasu s 1GB RAM a 120GB SATA docela "vopruz"... prostě WXP i OpenSuse (sry *buntu nebylo po ruce) jsou na daném Asusu mnohem rychlejší =)

honny

• Návštěvník
    • http://honny.org/
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #88 kdy: 07 Května 2007, 23:06:53 »
Vista toho má hodně. A víte co je krásný? Když připojím PDAčko a ono se mi synchronizuje s Outlookem. A funguje to.

Náhražky typu Evince jsou hodně zaostalý.
MS Windows Vista. Nějak sem zmigroval do "zlého systému", ubijte mne. A stejně sem předtím neměl *buntu. XD

Warp

• Návštěvník
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #89 kdy: 07 Května 2007, 23:21:33 »
Citace: honny
Co má prohlížeč dokumentů společného se synchronizací?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #90 kdy: 07 Května 2007, 23:27:35 »
Vista toho má hodně. A víte co je krásný? Když připojím PDAčko a ono se mi synchronizuje s Outlookem. A funguje to.

Nepochybně jsou věci, které ve Windows fungují dobře... Microsoft si logicky předchází firemní zákazníky, kteří toto používají nejvíce...
Já si taky nemyslím, že jich je málo... Ale pro mě jich není dost na to, abych byl ochoten akceptovat některé věci, které naopak tak dotažené nejsou...

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #91 kdy: 07 Května 2007, 23:29:07 »
Citace: Warp
Pravděpodobně myslel Evolution

Miko10

• Stálý člen
  • **
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #92 kdy: 08 Května 2007, 00:01:57 »
K tej synchronizacii, len tak na okraj, dnes sa mi podarilo v pohode synchronizovat PDA s Evolution. Zatial ale idu iba kontakty, kalendar a ulohy. Na maily bud treba este nejaky plugin alebo si treba pockat. Dufam ze sa dockame. Ja nastastie potrebujem len ten kalendar a ulohy. Bolo by fajn keby sa vyvojari trosku povenovali tejto oblasti, napriklad aby stacilo PDA pripojit a automaticky sa konektlo s multisyncom. Myslim ze dnes uz ma dost ludi PDA a je skoda ze su s nim v linuxe problemy.

honny

• Návštěvník
    • http://honny.org/
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #93 kdy: 08 Května 2007, 00:28:31 »
Nepochybně jsou věci, které ve Windows fungují dobře... Microsoft si logicky předchází firemní zákazníky, kteří toto používají nejvíce...
Já si taky nemyslím, že jich je málo... Ale pro mě jich není dost na to, abych byl ochoten akceptovat některé věci, které naopak tak dotažené nejsou...
Samozřejmě, nic není dokonalý, ale po 3/4 roce relativně neintuitivního systému prostě příjdu, připojím a funguje to. Je to krásný :) Jasný, asi mě to brzo omrzí, o tom nepochybuju. Ale už nikdy distro ala gentoo...
Citace: Warp
Pardón.
Pravděpodobně myslel Evolution
jj...
MS Windows Vista. Nějak sem zmigroval do "zlého systému", ubijte mne. A stejně sem předtím neměl *buntu. XD

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #94 kdy: 08 Května 2007, 09:10:34 »
Samozřejmě, nic není dokonalý, ale po 3/4 roce relativně neintuitivního systému prostě příjdu, připojím a funguje to. Je to krásný :)
Windows XP SP 2 je v současnosti zdaleka nejrozšířenější systém, používá ho drtivá většina uživatelů, nehledě na to, jak pomalé by byly právě vydané a neodladěné Windows Vista. Právě včera jsem chtěl přijmout a poslat něco přes Bluetooth, snad poprvé v životě. Nepodařilo se. Zapnul jsem Kubuntu a šlo to samo, automaticky, jako po másle. Takže asi tak, nic není tak jasné a černobílé.

jacob

• Návštěvník
Re: Ubuntu vs. Windows Vista
« Odpověď #95 kdy: 11 Prosince 2008, 15:21:21 »
nedá mi to a musím reagovat.

Vista malej krůček udělala, sice to celé je šíleně nestabilní, ale líbí se mi konečně pomalé a jisté krůčky k větší bezpečnosti a to pomocí UAC, když se rozumě nastaví, dá se pohodlně pracovat pod userskym účtem, prostě styl sudo v ubuntu, to bylo konečně něco co chybělo. Pod xp to šlo tak nějak taky, ale ne ve všech případech a né zrovna tak dobře. Jsou tam i další kroky viditelné a to hlavně podpora wi-fi, to jsem ocenil hned jako prnví věc za používání, našel bych i jiné věci které mi odlehčili na čase....

ale

Za půlrok používání jsem sice neměl jediný problém se spywarem, virem nebo podobnou havětí (ani náznak) vista 64bit sp1 user account, jenže
faktem je že je to pořád neodladěný systém a že se vydá windows 7 který defakto bude odladěná vista :) Takže se mi stalo to, že po půlroce prostě jen tak přestala sama od sebe jít a vytočilo mě to, že jsem se vrátil k linuxu a už tu hodlám zůstat...

beztak bych jej nezavrhoval, pomalé krůčky jsou vidět, ale jinak přístup mi přijde šílený ze strany microsoftu pustit něco takového a testovat to na lidech kteří za to ještě platí....
Jsem linux pozitivní

qUAKER

• Host
« Odpověď #96 kdy: 11 Prosince 2008, 15:25:32 »
nedá mi to a musím reagovat.

Vista malej krůček udělala, sice to celé je šíleně nestabilní, ale líbí se mi konečně pomalé a jisté krůčky k větší bezpečnosti a to pomocí UAC, když se rozumě nastaví, dá se pohodlně pracovat pod userskym účtem, prostě styl sudo v ubuntu, to bylo konečně něco co chybělo. Pod xp to šlo tak nějak taky, ale ne ve všech případech a né zrovna tak dobře. Jsou tam i další kroky viditelné a to hlavně podpora wi-fi, to jsem ocenil hned jako prnví věc za používání, našel bych i jiné věci které mi odlehčili na čase....

ale

Za půlrok používání jsem sice neměl jediný problém se spywarem, virem nebo podobnou havětí (ani náznak) vista 64bit sp1 user account, jenže
faktem je že je to pořád neodladěný systém a že se vydá windows 7 který defakto bude odladěná vista :) Takže se mi stalo to, že po půlroce prostě jen tak přestala sama od sebe jít a vytočilo mě to, že jsem se vrátil k linuxu a už tu hodlám zůstat...

beztak bych jej nezavrhoval, pomalé krůčky jsou vidět, ale jinak přístup mi přijde šílený ze strany microsoftu pustit něco takového a testovat to na lidech kteří za to ještě platí....

nj, ale proč reaguješ na rok starý topic? :)

jacob

• Návštěvník
« Odpověď #97 kdy: 11 Prosince 2008, 19:49:11 »
protože jsem blbec :) a při prohlížení a hledání na foru (a několikero otevrenych tabů) jsem se už neorientoval a myslel podvědomě že jde o topic novej aniž bych se podíval na datum :)

tak pardon
Jsem linux pozitivní

Pavel Půlpán

« Odpověď #98 kdy: 11 Prosince 2008, 19:50:46 »
To nevadí, dem flejmovat... ;D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #99 kdy: 11 Prosince 2008, 20:09:45 »
Ja osobne jsem videl nekolik novych ntb kteri kolegove z MS departmentu v nasi firme preinstalovavali na Xp, protoze tam vista jednoduse nesla ..

bud to padalo a nebo podelany okno s prohlizecem se oteviralo treba pul minuty ...

ja mam sice vedle sveho Linuxu nainstalovane i legalni windows XP, ale muzu rict, ze jsem je zapinal naposledy pred treba 3ma mesicema ..
jsem desne paranoidni a s windowsema bych se proste k internetu nikdy nepripojil .. na hry mozna dobry .. skoda ze zadne nehraju :/

co se tyce zmeny os, tak vlastne neuvazuju, pac Linux je v ramci *NIX systemu asi zdaleka nejpokrocilejsi pracovni prostredi (i kdyz ten zbytek stoji taky casto za pekny kulovy ..)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.