Já ten laptop, co mám, na něm by Visty šly, ale vůbec si je tam neplánuji dávat, když jsou tam ta XPčka vyhovující. Možná ještě není pro Vistu čas, protože Vista je pro silnější HW. Kdoví, jestli to nebude taková slepá větev. V dnešní době je spíš žádán systém, který neplýtvá zbytečně HW prostředky, Vista bohužel taková je. Aby Microsoft pozice neztratil, bude muset vyvinout příští systém tak, aby nebyl zbytečně náročný na HW, vždyť ten Compiz nebo Beryl tolik výkonu nespotřebuje jako Aero ve Vistě.
Příští systém by třeba mohl být takový, že defaultně bude zapnuto plně grafické prostředí jako u dosavadních Windows, pak by tam mohly být volby třeba lehčí grafické rozhraní nebo také rozhraní s příkazovým řádkem a s volitelně spustitelným grafickým prostředím, jde o to, aby si Microsoft udržel i ty pokročilejší uživatele. Samozřejmě by v tomto příštím systému nemělo být tolik plýtváno s HW prostředky.
Nakonec sem přihodím leták, co ležel v jedné prodejně s elektrem. Je to obyčejná A4ka s textem:
Kupte si Windows Vista, budete pracovat pomaleji!Chcete si pořídit Windows Vista?
Počítáte s tím, že budete moci pracovat rychleji?
Tak to jste na velkém omylu.
Microsoft ve Windows Vista představuje vylepšené grafické prostředí Aero, které se mimo hezkých ikonek a designu postará i o to, aby vaše práce byla jednoduše
pomalejší.
Ukazují to poslední testy výkonu některých činností systému i aplikací (viz. např. server Živě.cz).
Ani v jednom testu nedopadla nová Windows Vista lépe než Windows XP.Je opravdu potřeba platit takovou výkonnostní daň za pěkný vzhled systému a 3D efekty?Jak ukazuje Novell se svým
SUSE Linux Enterprise Desktop (Já dodám: i jiná distra) či Apple se svým
MacOS X -
není.
Inovace Microsoftu jsou zase o krok zpět.Windows Vista nejsou pro ty, kteří to myslí s počítačem vážně a chtějí opravdu pracovat.S trochou nadsázky lze dodat -
pořiďte si nový hardware pro Windows Vista, abyste mohli pracovat pomaleji než na Windows XP na starém železe.A samozřejmě, rADo zase má tu článek, který je snad placenou inzercí na Vista
http://radekhulan.cz/item/jsou-windows-vista-propadak-nebo-hit .
Takže nakonec sečti si to a udělej si závěr sám. Mě by se Vista prostě nezavděčila, nepotřebuji systém, který udělá milión věcí za mě a ukousne si hodně z HW.