Na tom není nic nepravdivého. Windows 10 je mnohem méně náročný než Windows 7 na stejném starém HW (ověřeno na HP 650 s Pentiem B980, Lenovo ThinkPad X220, Lenovo ThinkPad T430 (všechny tři s 8 GB RAM a SSD) a jakýsi Asus s Celeronem, 4 GB RAM a HDD, ten po vymazání Windows 7 a nainstalování Windows 10 přímo zázračně ožil).
Jaký neduh zasekávající HDD máš na mysli? Nejspíš jsem se s ním nesetkala, protože fakt nevím, co máš na mysli.
Důvod samozřejmě je, protože už teď je software, který na Windows 7 nefunguje a Windows 10 mají menší systémové nároky, takže se jednoznačně vyplatí přejít, i se slabým HW (samozřejmě fakt nemám na mysli nějaké jednojádro s 2 GB RAM, to snad ani už nikdo nepoužívá).
S Avastem? Aha, tak asi chápu, proč tvrdíš, že Windows je pomalý a zasekává počítač. Za to ale nemůže Windows, ale ten Avast. Stačí si nechat Defender, není špatný a případně free Comodo včetně firewallu. Co se týče vzhledu, je to subjektivní, ale když porovnám Windows 7 a Windows 10, tak desítky jsou prostě hezčí, sedmičky jsou ošklivé a nepřehledné, naštěstí jsem je viděla jen párkrát. Nejhorší je, že vypadají jinak. Zlatý macOS, který od 10.0 do 11.0 vypadá prakticky stejně a základ ovládání je stejný, akorát přibývají funkce a z 3D se přes flat zase pomalu vrací ke 3D, ale základ je prostě už bezmála dvacet let stejný a to je to, co mi dokonale vyhovuje.
Co jsou rizikové operace? Asi nejsem dost geek, ale já na počítači žádné rizikové operace nedělám. A pro své soukromí mám zaplacenou kvalitní VPN + AdGuard (škoda, že stále není pro Linux, ale možná se taky konečně dočkáme, protože doplněk pro browser aplikaci konkurovat nedokáže, i když je jednoznačně lepší než různé AdBlock, Ublock a podobně).