Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Některé programy jsou v ruštině  (Přečteno 780 krát)

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Některé programy jsou v ruštině
« kdy: 13 Leden 2021, 09:35:20 »
Mám Ubuntu 20.04 LTS s prostředím GNOME v češtině, ale některé aplikace které nainstaluji z Ubuntu Software se spustí v ruštině. Nevíte někdo co s tím dělat?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3973
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #1 kdy: 13 Leden 2021, 09:51:08 »
Mám Ubuntu 20.04 LTS s prostředím GNOME v češtině, ale některé aplikace které nainstaluji z Ubuntu Software se spustí v ruštině. Nevíte někdo co s tím dělat?

Ano - neinstaluj aplikace typu snap/flatpak (ano, centrum sw je mohutně tlačí) - jejich jazyková podpora je mizerná....
1. Tyto aplikace nejprve odinstaluj.
2. Pak nainstaluj jejich "normální" verzi přes apt (např. pomocí Synaptic). A přes Ubuntu Software nic neinstaluj - nikdy.

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #2 kdy: 13 Leden 2021, 10:14:55 »
Mám Ubuntu 20.04 LTS s prostředím GNOME v češtině, ale některé aplikace které nainstaluji z Ubuntu Software se spustí v ruštině. Nevíte někdo co s tím dělat?

Ano - neinstaluj aplikace typu snap/flatpak (ano, centrum sw je mohutně tlačí) - jejich jazyková podpora je mizerná....
1. Tyto aplikace nejprve odinstaluj.
2. Pak nainstaluj jejich "normální" verzi přes apt (např. pomocí Synaptic). A přes Ubuntu Software nic neinstaluj - nikdy.

Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #3 kdy: 13 Leden 2021, 10:44:58 »
Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

Samozřejmě že "zbytkové soubory" (zde jazykové balíčky) se mohly zatáhnout do systému s něčím jiným, nakonec možná i přes to Ubuntu software (kdo ví, jak to tam pro Máňu Vomáčkojc vůbec funguje)...

Jak vypadá Synaptic s rychlým filtrem ve tvaru language-pack-*-*-ru ?

Mělo by to vypadat viz příloha (žádná ruština).
« Poslední změna: 13 Leden 2021, 10:46:51 od JirkaZ »

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #4 kdy: 13 Leden 2021, 14:50:42 »
Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

Samozřejmě že "zbytkové soubory" (zde jazykové balíčky) se mohly zatáhnout do systému s něčím jiným, nakonec možná i přes to Ubuntu software (kdo ví, jak to tam pro Máňu Vomáčkojc vůbec funguje)...

Jak vypadá Synaptic s rychlým filtrem ve tvaru language-pack-*-*-ru ?

Mělo by to vypadat viz příloha (žádná ruština).

V Synapticu nemůžu najít něco jako rychlý filtr

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #5 kdy: 13 Leden 2021, 15:44:45 »
V Synapticu nemůžu najít něco jako rychlý filtr

https://duckduckgo.com/?q=synaptic+quick+filter+missing&t=h_&ia=web => https://ubuntuhandbook.org/index.php/2019/01/enable-quick-filter-search-box-synaptic-package-manager/

Taky už jsi to za tu dobu mohl mít vyhledané ručně dle názvu. Na tom screenshotu je celých 11 balíků, přičemž těch relevantních je ještě méně.

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #6 kdy: 13 Leden 2021, 19:39:03 »
Zkusil jsem nainstalovat přes Synaptic program hardinfo (nikdy předtím nebyl u mě v systému nainstalován, takže žádné "zbytkové" soubory tu nebudou) a je v ruštině

Samozřejmě že "zbytkové soubory" (zde jazykové balíčky) se mohly zatáhnout do systému s něčím jiným, nakonec možná i přes to Ubuntu software (kdo ví, jak to tam pro Máňu Vomáčkojc vůbec funguje)...

Jak vypadá Synaptic s rychlým filtrem ve tvaru language-pack-*-*-ru ?

Mělo by to vypadat viz příloha (žádná ruština).

Zadal jsem to tam a nemám tam nic (viz. screenshot)
https://drive.google.com/file/d/1kRy5rmPodzQGYvBKYrahO7vtjM2JukiE/view?usp=sharing

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #7 kdy: 13 Leden 2021, 19:57:10 »
To vypadá na nějak podivně nastavené repozitáře či co... Ty lokalizační balíčky existují a musejí se zobrazit ať už jako instalované, nebo jen v repozitáři. Samozřejmě se to netýká všech těch, které jsou na mém screenshotu, ale přinejmenším language-pack-gnome-ru a language-pack-gnome-ru-base tam prostě být musí.

Jo a screenshoty se dávají sem jako příloha, ne na nějakej hosting. Ten časem zmizí/stane se placeným apod. a obrázek je fuč.

A ještě jedna věc:
hardinfo nemá češtinu (viz třeba https://github.com/lpereira/hardinfo/tree/master/po), takže třeba u mě je anglicky. Předpokladem ovšem je, že v systému jsou anglické lokalizační balíčky (vždycky jsem myslel, že jsou defaultní, ale kdo ví...).
« Poslední změna: 13 Leden 2021, 20:13:00 od JirkaZ »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6390
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #8 kdy: 13 Leden 2021, 20:54:01 »
Ked si nainstaloval ubuntu tak ti ponuklo doinstalovat jazyky?
Mas aktivovane vsetky repozitare? Ak nie tak:
Spusti softver a aktualizacie, na prvej karte oznac vsetky repozitare ako na obrazku a na karte dalsi softver zafajkni vsetko orem tych ktore maju na konci zdrojovy kod. Ukonci to a v terminale spusti
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get updatea zopakuj to vyhladavanie.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #9 kdy: 13 Leden 2021, 21:31:50 »
Ještě jsem procházel nainstalované balíky a našel jsem tohle:
Nemůže to s tím nějak souviset?

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #10 kdy: 13 Leden 2021, 21:36:41 »
Ked si nainstaloval ubuntu tak ti ponuklo doinstalovat jazyky?
Mas aktivovane vsetky repozitare? Ak nie tak:
Spusti softver a aktualizacie, na prvej karte oznac vsetky repozitare ako na obrazku a na karte dalsi softver zafajkni vsetko orem tych ktore maju na konci zdrojovy kod. Ukonci to a v terminale spusti
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get updatea zopakuj to vyhladavanie.

Jinak koukal jsem na to a všechny repozitáře jsou aktivovány

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #11 kdy: 13 Leden 2021, 21:52:56 »
Ještě jsem procházel nainstalované balíky a našel jsem tohle:
Nemůže to s tím nějak souviset?

To si děláš p*r*d*e*l, nebo co???

Vždyť na ty lokalizační balíky s ruštinou se od počátku ptám pomocí screenshotu i textově!!!

Takže je odstraň (viz screenshot), samozřejmě pokud není v systému ruština potřebná pro něco jiného.
« Poslední změna: 13 Leden 2021, 22:01:14 od JirkaZ »

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #12 kdy: 13 Leden 2021, 22:51:38 »
Ještě jsem procházel nainstalované balíky a našel jsem tohle:
Nemůže to s tím nějak souviset?

To si děláš p*r*d*e*l, nebo co???

Vždyť na ty lokalizační balíky s ruštinou se od počátku ptám pomocí screenshotu i textově!!!

Takže je odstraň (viz screenshot), samozřejmě pokud není v systému ruština potřebná pro něco jiného.

odstraněno, nepomohlo to

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #13 kdy: 14 Leden 2021, 10:11:45 »
odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...
« Poslední změna: 14 Leden 2021, 11:15:38 od JirkaZ »

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6390
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #14 kdy: 14 Leden 2021, 14:58:13 »
Mozno by bola dobra otazka aj odkial ma stiahnute to instalacne iso. Aby to nebolo uz tak upravene od dajakeho ruskeho dobrodinca. :D
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #15 kdy: 14 Leden 2021, 15:04:31 »
Mozno by bola dobra otazka aj odkial ma stiahnute to instalacne iso. Aby to nebolo uz tak upravene od dajakeho ruskeho dobrodinca. :D

I to mě napadlo (spíš ve formě nějaké dodatečné nevítané modifikace systému). Nicméně ten hardinfo je původem od ruského autora (Alexandr Zajcev), viz třeba https://gitlab.com/zamazan4ik/hardinfo , což vysvětluje i onu přítomnost ruštiny v několika málo existujících lokalizacích...

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3074
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #16 kdy: 14 Leden 2021, 15:17:13 »
Nevšiml jsem si, že by se někdo zajímal o nastavení systémových proměnných ovlivňujících volbu jazyka spouštěné aplikace, což je klíčové. Nastavení lze z terminálu zjistit příkazem:
Kód: [Vybrat]
localeProměnná LANG je základ pro volbu jazyka aplikace, LANGUAGE pak umožňuje určit další preferované jazyky, pokud ten primární nebude k dispozici. A pozor, aplikace založené na gettext (většina) dávají LANGUAGE přednost, takže pokud začíná jiným jazykem, než LANG, uplatní se primárně tento.
Výchozí hodnoty jsou v souboru:
Kód: [Vybrat]
/etc/default/localeO použitém jazyku, v jakém se aplikace spustí, tedy primárně nerozhodují nějaké doinstalované jazykové balíčky, ale nastavení prostředí. V linuxových aplikacích (v drtivé většině případů) jsou textové řetězce lokalizovány za běhu, tedy program obsahuje původní textové řetězce "obalené" funkcí (gettext), která je za běhu nahrazuje požadovanou jazykovou variantou (pokud existuje / je nainstalována (v /usr/share/locale/<jazyk>/LC_MESSAGES/)). Pokud lokalizační soubory nejsou k mání, není jinak určeno, jaký jazyk se má použít (není třeba nastavena proměnná LANG, ani LANGUAGE), zobrazí se řetězce, které se nacházejí přímo v kódu, což je většinou angličtina, ale může to být i třeba ruština, pokud to psal rus v rodném jazyce. Většina menších aplikací má všechny podporované lokalizace v jednom balíku, není potřeba instalovat je zvlášť, rozsáhlejší aplikace, kde by to znamenalo velké plýtvání místem, pak dělají ty jazykové balíky odděleně.
Pokud tedy chcete spustit aplikaci v jiném jazyce, než primárním, stačí ji spustit z terminálu, přičemž jí jednorázově nastavíte příslušnou proměnnou. A protože LANGUAGE má přednost, tak pokud je v systému již definována, může to vypadat například takto:
Kód: [Vybrat]
LANGUAGE="cz:en" hardinfoTedy hardinfo by se v tomto případě mělo spustit česky, kdyby nebyla čeština, tak anglicky. Pokud by nebyla ani jedna varianta, spustí se v jazyce, ve kterém je aplikace napsána nativně. Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují.

To jen abyste pochopili, jak to funguje a jak hledat chyby tohoto typu.
« Poslední změna: 14 Leden 2021, 16:57:30 od GdH »

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #17 kdy: 14 Leden 2021, 15:55:10 »
GdH: díky za upřesnění, takhle sumárně a hezky srozumitelně jsem to nikde nenašel (a hledal, protože mě to zajímá i osobně)...

Ještě dotaz k
Citace
"Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují."
:

který systém si o ní řekne? Myšleno pokud je celé pracovní prostředí v ruštině, tedy pro případ nastavení např. LANG=ru_RU.UTF-8 popř. LANGUAGE=ru ?
« Poslední změna: 14 Leden 2021, 16:13:06 od JirkaZ »

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3074
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #18 kdy: 14 Leden 2021, 16:17:27 »
GdH: díky za upřesnění, takhle sumárně a hezky srozumitelně jsem to nikde nenašel (a hledal, protože mě to zajímá i osobně)...

Ještě dotaz k
Citace
"Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují."
:

který systém si o ní řekne? Myšleno pokud je celé pracovní prostředí v ruštině, tedy pro případ nastavení např. LANG=ru_RU.UTF-8 ?

Zkrátka hardinfo si přečte lokalizační proměnnou a podle toho hledá jazyk. Jestli ta proměnná byla nastavena globálně, nebo někdo modifikoval prostředí shellu, ve kterém se spouští, ho vůbec nezajímá.

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #19 kdy: 14 Leden 2021, 16:22:19 »
...
Zkrátka hardinfo si přečte lokalizační proměnnou a podle toho hledá jazyk.

Jasně, čili napřed čte hodnotu LANGUAGE, pak LANG a pokud nikde nenajde shodu se svými lokalizacemi (soubory *.mo), tak zvolí ten jazyk, ve kterém je napsaný, čili v tomto případě angličtinu.

Je to správně?

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3074
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #20 kdy: 14 Leden 2021, 16:51:22 »
Přesně tak. Aplikací použitá knihovna gettext dostane jméno aplikace a cestu k lokalizačním souborům. Podívá se do lokalizační proměnné, cestu si podle ní doplní a testuje, zda lokalizační soubor existuje. Pokud nalezne, použije ho pro překlad, pokud se k žádnému nedostane, nemůže ho použít, tedy nepřekládá. Ty lokalizační soubory jsou klasické slovníky, kde se nachází původní řetězce a proti nim přeložené.

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #21 kdy: Včera v 14:46:32 »
Mozno by bola dobra otazka aj odkial ma stiahnute to instalacne iso. Aby to nebolo uz tak upravene od dajakeho ruskeho dobrodinca. :D

https://ubuntu.com/download/desktop

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #22 kdy: Včera v 14:51:32 »
odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...

Zkusil jsem udělat ten postup a teď je hardinfo v angličtině. Mám to samé udělat s ostatními soubory, co jsou v tý složce kde bylo i hardinfo.mo? (/usr/share/locale/ru/)

EDIT: zkusil jsem pak přeinstalovat hardinfo a je znovu v ruštině, takže problém ještě není úplně vyřešen, pokud nechci u každého druhého programu mazat ručně soubory z /usr/share/locale/ru/
« Poslední změna: Včera v 14:57:33 od filip2cz »

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #23 kdy: Včera v 15:02:30 »
odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...

Zkusil jsem udělat ten postup a teď je hardinfo v angličtině. Mám to samé udělat s ostatními soubory, co jsou v tý složce kde bylo i hardinfo.mo? (/usr/share/locale/ru/)

EDIT: zkusil jsem pak přeinstalovat hardinfo a je znovu v ruštině, takže problém ještě není úplně vyřešen, pokud nechci u každého druhého programu mazat ručně soubory z /usr/share/locale/ru/

Drž se toho, jak to upřesnil GdH.

Čili: jak vypadá výstup po příkazu

Kód: [Vybrat]
locale
?

filip2cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 15
  • Ubuntu 20.4.1 LTS (GNOME 3.36.8)
    • Zobrazit profil
    • Filip Komárek
Re:Některé programy jsou v ruštině
« Odpověď #24 kdy: Včera v 17:20:00 »
Nevšiml jsem si, že by se někdo zajímal o nastavení systémových proměnných ovlivňujících volbu jazyka spouštěné aplikace, což je klíčové. Nastavení lze z terminálu zjistit příkazem:
Kód: [Vybrat]
localeProměnná LANG je základ pro volbu jazyka aplikace, LANGUAGE pak umožňuje určit další preferované jazyky, pokud ten primární nebude k dispozici. A pozor, aplikace založené na gettext (většina) dávají LANGUAGE přednost, takže pokud začíná jiným jazykem, než LANG, uplatní se primárně tento.
Výchozí hodnoty jsou v souboru:
Kód: [Vybrat]
/etc/default/localeO použitém jazyku, v jakém se aplikace spustí, tedy primárně nerozhodují nějaké doinstalované jazykové balíčky, ale nastavení prostředí. V linuxových aplikacích (v drtivé většině případů) jsou textové řetězce lokalizovány za běhu, tedy program obsahuje původní textové řetězce "obalené" funkcí (gettext), která je za běhu nahrazuje požadovanou jazykovou variantou (pokud existuje / je nainstalována (v /usr/share/locale/<jazyk>/LC_MESSAGES/)). Pokud lokalizační soubory nejsou k mání, není jinak určeno, jaký jazyk se má použít (není třeba nastavena proměnná LANG, ani LANGUAGE), zobrazí se řetězce, které se nacházejí přímo v kódu, což je většinou angličtina, ale může to být i třeba ruština, pokud to psal rus v rodném jazyce. Většina menších aplikací má všechny podporované lokalizace v jednom balíku, není potřeba instalovat je zvlášť, rozsáhlejší aplikace, kde by to znamenalo velké plýtvání místem, pak dělají ty jazykové balíky odděleně.
Pokud tedy chcete spustit aplikaci v jiném jazyce, než primárním, stačí ji spustit z terminálu, přičemž jí jednorázově nastavíte příslušnou proměnnou. A protože LANGUAGE má přednost, tak pokud je v systému již definována, může to vypadat například takto:
Kód: [Vybrat]
LANGUAGE="cz:en" hardinfoTedy hardinfo by se v tomto případě mělo spustit česky, kdyby nebyla čeština, tak anglicky. Pokud by nebyla ani jedna varianta, spustí se v jazyce, ve kterém je aplikace napsána nativně. Konkrétně hardinfo je naprogramováno v angličtině a pokud si systém řekne o ruštinu, načte se lokalizační soubor s ruštinou a texty v aplikaci se z něj nahrazují.

To jen abyste pochopili, jak to funguje a jak hledat chyby tohoto typu.

odstraněno, nepomohlo to

Takže i po restartu PC je hardinfo rusky? Je v systému anglická lokalizace (obdoba těch ruských balíků, ale s koncovkou en)?

Co ukáže v konzoli příkaz

Kód: [Vybrat]
hardinfo -v
?

Jinak si pořád myslím, že v systému máš jazykový zmatek (nebyla tam ruština kvůli něčemu jinému už z dřívějška?), hardinfo si odněkud přečte informaci, že systém je v ruštině a přepne se do ní.

Zkusmo bych (jako root) smazal, nebo lépe přejmenoval soubor /usr/share/locale/ru/LC_MESSAGES/hardinfo.mo a po rebootu PC zkusil hardinfo spustit znovu...

Zkusil jsem udělat ten postup a teď je hardinfo v angličtině. Mám to samé udělat s ostatními soubory, co jsou v tý složce kde bylo i hardinfo.mo? (/usr/share/locale/ru/)

EDIT: zkusil jsem pak přeinstalovat hardinfo a je znovu v ruštině, takže problém ještě není úplně vyřešen, pokud nechci u každého druhého programu mazat ručně soubory z /usr/share/locale/ru/

Drž se toho, jak to upřesnil GdH.

Čili: jak vypadá výstup po příkazu

Kód: [Vybrat]
locale
?

Příkaz locale vypíše následující text
Kód: [Vybrat]
LANG=cs_CZ.UTF-8
LANGUAGE=cs:ru:en
LC_CTYPE="cs_CZ.UTF-8"
LC_NUMERIC=cs_CZ.UTF-8
LC_TIME=cs_CZ.UTF-8
LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MONETARY=cs_CZ.UTF-8
LC_MESSAGES="cs_CZ.UTF-8"
LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
LC_NAME=cs_CZ.UTF-8
LC_ADDRESS=cs_CZ.UTF-8
LC_TELEPHONE=cs_CZ.UTF-8
LC_MEASUREMENT=cs_CZ.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=cs_CZ.UTF-8
LC_ALL=

v souboru locale (/etc/default/locale) je

Kód: [Vybrat]
#  File generated by update-locale
LANG="cs_CZ.UTF-8"