Můžeš si stáhnout Live ISO a popřemýšlet, zda nejít místo MATE do XFCE prostředí. Z důvodů jednotného okna nastavení místo toho to mít roztroušeno po všech čertech, prakticky stejných nároků a celkově je takové modernější, víc možností přizpůsobení. Jen pozor. Může vypadat různě s různými distribucemi. Některé mají lišty jinak poskládané.
A podle dotazů... bych tedy doporučil obligátní Linux Mint (XFCe či MATE). Nevím zda se tam také některé tiskárny instalují sami? A jako bonus tam máš už v základu pěkné prostředí, příjemné nástroje navíc oproti Ubuntu a co je hlavní, stabilitu.
Děkuji za přínosnou, pro mě, informaci. Linux Mint je stabilnější? Hmm, zajímavy. XFCE jsem nikdy moc nepoužíval. Na Linuxu, s přestávkami, pracuji hodně dlouho. Můj první Linux byl Ubuntu a u něho jsem zůstal. Konkrétně to byla verze Breezy Badger což je už hodně dlouho. Nejraději jsem měl ale Hardy Heron. Byla to ale jiná doba kdy jsme si mohli na Canonicalu zdarma objednat lisovaná, tenkrát ještě CD, v originál obalu. S XFCE jsem začal pracovat v době, kdy Ubuntu zavedlo to zpropadeny Unity. To nesnáším dodnes.
Proto nechci odcházet od Ubuntu a proto se Tě chci zeptat na tu stabilitu.Je to velký rozdíl stabilita Ubuntu vs. stabilita Mint?
To jsme tedy začínali s Linuxem zhruba ve stejné době.
Distribuce mají občas svoje slabší i silnější chvilky. Vlastně celkově software. Hlavně to nastává, když se mění nějaké velké věci. Např. přechody Alsa>Pulseaudio, X11>Wayland budiž příkladem.
Linux Mint staví na Ubuntu repozitářích. Ubuntu zase na debianích. Tam není stabilita nějak rozdílná, pominu-li grafické prostředí, které nabízí Linux Mint v jedné ze svých odnoží, Cinnamon. Spíše jsem to myslel vůči některým jiným distribucím.
Člověk to za ty roky tak nějak odpozorujem přečte si diskuze nebo se dá i něco najít v recenzích na
www.distrowatch.com.
Např.:
https://distrowatch.com/dwres.php?resource=ratings&distro=mxhttps://distrowatch.com/dwres.php?resource=ratings&distro=mint
Výběr distribuceLinux Mint je vlastně takové vylepšené Ubuntu o pár příjemných nástrojů a zároveň vykuchané od třeba Snapů. Ale je velmi jednoduché si je zase přidat.
XFCE je, řekl bych dle použití v distribucích, třetí nejpoužívanější prostředí. Základem je GTK, což je vlastně stavební kámen i GNOME. Je velice přizpůsobitelné. Může vypadat např. jako GNOME2 nebo styl Windows, lišta dole, start.
Osobně používám u Mintu světlý vzhled, který je laděný do stříbrna.
Xubuntu nemá tyto nástroje navíc, co má Linux Mint a v základu má lištu nahoře navíc a vzhledově vypadá hůře(ano, věc vkusu nebo pár kliknutí navíc).
No ale pokud Ti vyhovuje nové GNOME, tak stojí za zvážení přímo Ubuntu.
MX Linux myslím neumí povýšení distribuce. Prostě update na další verzi. To jsem se dočetl v recenzích od lidí, kterým to zhučelo. Vlastně mě to dost zaskočilo, že to oficiálně nepodporují.
https://mxlinux.org/migration/Nerad bych tu způsobil hádky o distribuci. :-)
Výběr grafického prostředíGNOME, KDE, XFCE, MATE.... dále bych se už asi nerozhlížel.
KDE jsem v poslední době moc nedoporučoval, protože když jsem jej zkoušel ať už v minulosti nebo před pár měsící, tak zrovna nemělo svou chvilku a padaly aplikace na čisté instalaci různých distribucí. (Ale třeba teď jedu na KDE s Nvidia ovladačem a Waylandem a všechno zdá se šlape parádně včetně samozřejmě prohlížeče (čistý Wayland, nikoliv XWayland). Tak třeba zase změním názor do budoucna.)
pro JirkuZ:S Nouveau je plocha použitelnější na Waylandu než s X11. X11 trpí strašným tearingem.
Samostatnou kapitolou je potom balíčkovací systém. DEB (Debian) vs RPM (Red Hat). Tím odpadají další distribuce (pro mě) jako OpenSuse, Fedora, Cent OS, Manjaro a další.