Cannoical to dělá dobře.... co je cílem společnosti dělající soft? Podle mě dosáhnout toho, aby zrovna ten jejich používalo co nejvíc lidí a to se jim s Ubuntu daří.... aspoň statistiky na distowatch.com mluví jasně.

Popravdě, proč by vymýšlela nákladně nějaká vlastní vylepšení kernelu, když ho někdo jiný nabízí volně k použití už poladěný? Dister, která použijí nějaké základní distro (Deb, Fedora, Slackware atd.) jako základ je myslím hodně, ale protože nejsou tak populární, nikdo na ně nepoukazuje.
Podle mě Ubuntu (když nic jiného) přizpělo k rozvoji Gnome. Aspoň sem to někde četl....

Nejsem odborník, ale uživatel a jako takovému mi Ubuntu (resp. LinuxMint) vyhovuje.
Leší, než se tahat kdo udělal kde víc patchů, by dle mého názoru bylo, se domluvit na společné cestě (jednotný balíčkovací systém pro všechna distra,repozitáře, web, wiki, fórum, rozdělit si úkoly, ať každý dělá co umí nejlépe a udělat pouze jedno distro s různými verzemi desktopu a zaměřením, jako Ubuntu-Kubuntu-Edubuntu-Xubuntu), tím pádem by každý výrobce HW, co chce vydat Linuxový ovladač nemusel kompilovat pro 100 distribucí a možná by ho pak vydával častěji a rád...

No a vývojáři SW by také měli dost usnadněno a místo tvoření balíků pro X dister, by se mohli věnovat práci na vyvíjené aplikaci.
Když se bude energie všech pořád štěpit, tak jako doteď, tak podíl Linuxu na PC asi moc nenaroste a to je škoda