Hadam, ze mluvime oba o necem jinem...
Zmenim muj vychozi predpoklad - pokud jde opravdu jen o to, aby se zaci seznamili s Linuxem, tj. bude slouzit jen jako vyukova pomucka na zakovskych stanicich v dualbootu, s tim opravdu nemusi byt velky problem. Otazkou akorat zustava prinos, jak uz jsem psal vyse. Uzivatel (a zak ve skole zejmena) moc neresi, co mu tam bezi, takze z hlediska VYUKY informatiky, ktera nema byt vyukou OS je to zbytecne. Jako seznameni, ze existuje Linux, to uznavam, to byt muze. Aby bylo jeste trosku jasneji, z jake pozice mluvim, tak ja to takto na sve zakladce MAM UDELANE a mam Linux na stanicich v ucebne jako druhy OS nekolik let. Predtim Mandrivu (pomichane to bylo i s Fedorou a Ubuntu), ted na 2x15PC Ubuntu, ktere se mi hlasi do domeny win. Presto vsechno tvrdim, ze to neni nezbytne. Diky tomu tvrdim, ze JE to prace navic, kterou nikdo nikomu nezaplati. U me jde o to, ze zaroven ucim a zaroven jsem spravce site, ale kdybych jen ucil, tak tezko zaukoluju spravce site, at dela co si vzpomenu... Navic, tim, ze delam toho spravce na nasi i na jine skole, porad pocitam s tim, ze bych treba jednoho krasnyho dne, az zfackuju nejakyho dacana a rupnou mi nervy, odesel a vicemen z profesniho hlediska se zajimam i o Linux (zatim tedy relativne malo), abych byl pripraven na vice situaci. Takze cas straveny u techto problemu beru jako sve dovzdelavani (jenze v teto pozici je minimalni mnozstvi ucitelu a spravcu zaroven).
Pokud se tedy jednalo o toto, tim muzu skoncit, vicemene se shodneme.
Pokud by to bylo tak, jak je casto prezentovano - premigrovat vyuku (a to jsem mozna pochopil spatne, ale casto takovy pozadavek zazniva od uzivatelu Linuxu) dostavam se jako spravce site do situace, kdy si spravu zacnu komplikovat. Sam pisete, ze spravujete Linux a nekdo jiny asi Win. Skola si dva spravce nikdy nedovoli, ma problem zaplatit jednoho.
S tim souvisi ti Bakalari a dve site, napriklad na stredni skole, kde delam spravce site, je cca 80PC. V soucasne chvili je ale jen asi 24 z nich zakovskych (v nejblizsi dobe jich pribude cca 30) a zbytek je ve tridach pro ucitele, v kabinetech a podobne a na vsech techto strojich musi bezet zminovani bakalari, nemluve o tom, ze skola pouziva vyukovy sw., ktery si zaplatila a ktery je urcen primarne na Win. Neni v silach jednoho cloveka, za mrzky peniz navic, resit takovou sit jako "dualni", bylo by s tim vic starostri jako uzitku. Navic skola patri do regionu, ktery muze vyuzivat PIL a to znamena, ze pronajem OS na rok je asi 100Kc nebo i min, ted nevim presne. Pokud jde o novy PC, koupi _Mac OS za 1000Kc a k tomu pak maji uz ten pronajem XP/Vista/W7 za hubicku. A takovych skol neni taky malo.
U tech distribuci jsem to myslel tak, ze (jiste ne 10 najednou), ze kdyz neco rozchodim v te kterou si vyberu, muzu zjistit, ze zrovna v ni budu mit problem s necim jinym. I kdyz se nemuzu oznacit na Linuxaka, zkusenot za nekolik let na tech 30PC mi potvrzuje, ze problemy se vyskytuji, netvrdim, ze jsou neresitelne, ale casto neocekavatelne a reseni si musim najit sam (sam pochopitelne ne, ale skrz fora a podobne). Treba ted - takova prkotina, ale na zakovskych stanicich mam uz zmineny multiboot a po upgradu Ubuntu mi Grub posunul poradi nabidek a misto Ubuntu nebo defaultnich Win mi startuje Memtest. A ja musim ty bootovaci nabidky opravovat. Ted bych jeste chtel, aby, kdyz uz mam stanice v Domene, meli zaci svuj disk namapovany i v Ubuntu, ale bude to predstavovat pro mne den hledani a overovani, jestli to chodi a navic asi dojit ke kazdemu PC s Ubuntu a nastavovat tam nejaky logon script, na coz zatim nemam cas.
Edit: Jo, jeste k tem osnovam:
Netvrdil jsem a ani mne to nenapadlo, ze by byl linux otazkou osnov.
Ale vazne. Linux a skola, to je taky (a mozna predevsim) otazka skolnich osnov.
Mozna jste teda myslel jinak, ale ja vychazel z toho napsaneho :-), pokud nejste dva a ja si nepletu prispevky/prispevatele.