Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Microsoft tvrdě útočí na Linux. V rámci kampaně za Windows 7.  (Přečteno 68622 krát)

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
Re: Microsoft tvrdě útočí na Linux. V rámci kampaně za Windows 7.
« Odpověď #150 kdy: 19 Října 2009, 16:11:48 »
A na ovládání potřebujete něco hledat na internetu? běžné ovládání - spuštění nainstalovaných programů, ovládání OOo,... To snad ne...
U windows, na který jsem zvyklý ze školy opravdu ne, ale když pak potřebuju zvětšit okraje stránky v OOo a hledám to deset dvacet minut, je to otrava. A když to je takhle s každou pitomostí, vznikde z toho jeden docela jasný argument, proč používat to, co lidé umí a na co jsou zvyklí. Rozumný manager prostě zvolí tu jednodušší cestu. A to i v případě, že by mu majitelé ten záhadný linux povolili a nějaký profík mu nastavil exchange atd... Jednodušší je najmout nějakého ňoumu, který ty windowsy dá do kupy než shánět linuxového profesionála.
(A když říkám "já", myslím tím spíš lidi, co linux vůbec nepoužívají než skutečného mě)

Bohužel ani s tím ovládáním MS Office to není tak úplně skvělé. Ani z těch škol... V tomto bych opravdu problém neviděl, ale je to jen můj názor podpořený mou zkušeností... Nemám jiný vzorek s čím bych porovnal.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #151 kdy: 19 Října 2009, 16:22:58 »
... aby všichni od malička věděli, že PC <> MS. Což bohužel dnes platí... Díky proniknutí MS na více než 90% desktopů si spousta lidí prostě PC představuje jako plochu s tlačítkem start vlevo dole a symbol internetu je modré "e"....

Já jsem si taky dlouhou dobu myslel, že existuje jen Windows a Internet Explorer. Ono je to vlastně ostudné, je to jako vědět, že existuje Praha, ale nevědět, že existuje Řím. Jaksi, je nutné vycestovat za hranice (třeba jen teoreticky) a rozšířit si obzory, protože je to v našem vlastním zájmu. Třeba dneska si lidé stěžují jak hrozně se u nás rozříšilo pirátství a odsuzuje se to jak jen může. Tvrdé tresty na ně. A donutit je (kdyby to šlo), aby kupovali Windows. Jenže on je to vlastně důsledek nevzdělanosti, ti lidi neví, že existuje nějaký další systém (vždyď často jsou to děti, kterým tatínek, který sám zná jen Windows, koupil počítač...), který nabízí spolehlivější systém než Windows a zábavu tam najdete taky... A proč to neví? Prože někdo nechce, aby to věděli, jak jsem už napsal. Bude někdo léčit "pirátství" tím, že bude zdarma dělat reklamu Linuxu? Ne? Co z toho? Dříve byl Unix jediný operační systém a dnes díky komerčnímu MS osumdesát procent naší populace neví co je Linux.

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #152 kdy: 19 Října 2009, 16:31:32 »
matyskovo: Skvělé to být nemusí, pokud to v tom druhém případě není žádné...
Jinak z pohledu začínající firmy nabírající počítačem jen lehce poznamenané zaměstnance ta alternativa existuje, ale to je celé. Měnit ve velké firmě softwarové vybavení takovým způsobem je sebevražda. To si můžou dovolit státní podniky a úřady, ale ne normální komerční sféra. Už jen nekompatibilita jednotlivých produktů od MS působí nepříjemnosti.
Xubuntu 12.04

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #153 kdy: 19 Října 2009, 16:41:02 »
Zrovna dneska mě překvapili tady na foru, když jsem se ptal na antivirák... a prý žádný na linux nepotřebuji a ani mi ho nedoporučili. Tak další oblast, kde člověk ušetří peníze. Před dvěma dny mi totiž definitivně spadl Windows a už se  mi ho nepodařilo přeinstalovat (přišel jsem o mnoho hodin - dnů - instalace programů a konfigurace). To vše díky virům, respektive, díky děravosti Windowsů... A další argument proti MS: vždycky vás budou nutit, aby jste šli z dobou a pořizovali si nové modernější programy, do kterých budete muset vrážet. Dříve jsem měl XP a tvrdilo se jak jsou úžasdné a spolehlivé. Přitom se museli vyvinout tři service packy, které záplatovali bezpečnostní díry. Pak přišly Visty, zase moderní, a úžasné, ale jak se ukázalo, zbytečně vyhozené peníze... A teď zase nějaký nový Windows... A to je ta stejná písnička. To si zas budu muset pořizovat k tomu i nové programy ne? Tak ať si to každý spočítá a napíše svou zkušenost, kolik ho stál software.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #154 kdy: 19 Října 2009, 17:19:10 »
Dříve jsem měl XP a tvrdilo se jak jsou úžasdné a spolehlivé. Přitom se museli vyvinout tři service packy, které záplatovali bezpečnostní díry.
Na jednu stranu,žádný program není bez chyb.To že Microsoft vydává aktualizace v obrovském balíčku není chyba,například,pro bezinternetové uživatele je CD plné bezpečnosti ideální.Jen to dělá odlišně.Můžu říct že Linux je úžasný a spolehlivý a přes to na něj pořád vycházejí aktualizace...Je snad dobře že se o to starají ne?To samozřejmě neznamená že s Microsoftem nějak sympatizuji,ale vidět to takhle černobíle je,se vší úctou blbost.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #155 kdy: 19 Října 2009, 17:43:47 »
Zrovna dneska mě překvapili tady na foru, když jsem se ptal na antivirák... a prý žádný na linux nepotřebuji a ani mi ho nedoporučili. Tak další oblast, kde člověk ušetří peníze....

Vzhledem k tomu, co pisete, Vam tay XPcka asi spadla zaslouzene :-). Nic ve zlem.
Pokud jste mel legalni system a tedy i aktualizovany vcetne firewallu i antiviru (samozrejme zdarma) a pouzival byste hlavu, XP by vydrzela veeelmi dlouho.

Jak pise LuciusMare, Vas pohled je diky evidentni neznalosti OS velmi zjednoduseny (on to rekl presneji).
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

1x23

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #156 kdy: 19 Října 2009, 20:31:56 »
ahoj dneska jsem se ptal na čoi jak je to s odmitnuti licence u ntb a prislo mi na email tohle:

Dobry den
Na zaklade dnesniho dotazu na COI xxxxx Vam zasilam odpoved.
Podle Vaseho pozadavku je mozno zakoupit notebook nebo PC pouze s predinstalovanym
operacnim systemem Linux/Linpus. Ten nasledne slouzi jen k zakladnimu
ovladani zarizeni a je nutne nainstalovat vami zvoleny plnohodnotny
operacni system.

tak proč to všíchni používáme když je to jenom na základní ovládání..... jde vidět že ani na čoi neví co existuje za os.....
NTB: Lenovo P50. OS - Ubuntu 18.04

Linux registred user: 499415

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #157 kdy: 19 Října 2009, 21:04:19 »
Zrovna dneska mě překvapili tady na foru, když jsem se ptal na antivirák... a prý žádný na linux nepotřebuji a ani mi ho nedoporučili. Tak další oblast, kde člověk ušetří peníze....

Vzhledem k tomu, co pisete, Vam tay XPcka asi spadla zaslouzene :-). Nic ve zlem.
Pokud jste mel legalni system a tedy i aktualizovany vcetne firewallu i antiviru (samozrejme zdarma) a pouzival byste hlavu, XP by vydrzela veeelmi dlouho.

Jak pise LuciusMare, Vas pohled je diky evidentni neznalosti OS velmi zjednoduseny (on to rekl presneji).

Antivirák jsem používal, ale Avast ty viry nezachytil. To jsem zjistil pozdě. Po odstranění virů NODem, však občas ještě nějaké působily. Navíc, jsem dlouho pracoval bez internetu*, nepotřeboval jsem internet ani aktualizace, takže jsem byl ochuzen o nějaké informace z internetu. * - kdysy jsem totiž razil životní filosofii, nač plýtvat časem na internetu, stejně je z toho jen závislost. A pak, já jsem dobře věděl, o nebezpečnosti internetu - totiž internetových virů. Ze strachu o data jsem se nechtěl připojit. A vlastně je to pravda. Jen jsem se připojil a hned jsem nějaké viry schytl i když jsem měl ten Avast.

Před dvěma a půl roky jsem získal trvalé připojení na internet a pak se ze mě stal závislák. Zjistil jsem, kolik toho ještě nevím a asi rok a půl jsem se seznamoval se všema aplikacema (pro Windows) stáhnutelnými z netu. Za tu dobu jsem nedělal žádnou reinstalaci, takže když to spadlo, bylo po všem... a instalovat to ted znova se mi moc nechce. Ale proto jsem si nainstaloval linux, abych si mohl vypálit image až to vše nainstaluju, až zas chytnu nějakého vira, tak to prostě přepíšu a šmitec. Člověk s tím stráví skoro měsíc instalacema a pak bum...

Edit:
Legálnost softwaru ještě neznamená, že jej budu mít aktualizovaný. O nějakém antiviráku zdarma (to jako mluvíte o Avastu?) jsem nevěděl. Nesnáším aktualizace. Jako chápu, že jsou nutné (někdy), a některé základní - jako aktualizace antiviráku - to beru. Ale třeba pokud jde o nějaké aplikace jako AcrobatReader, Mozilla, ty se pomalu ale jistě zvětšují na svém objemu a nakonec se zpomaluje i jejich načítání - spouštění. Nic mě nevytočí víc než čekat deset minut než se spustí Mozilla 3. A proto se budu držet starých dobrých programů, které jsou sice starší, ale zato ušetřím mraky času a taky nervy. Je to začarovaný kruk. Aktualizace, aktualizace a zase aktualizace. To nemohou vyvinout něco, definitivního, aby se to nainstalovalo a byl pak od všeho klid?
« Poslední změna: 19 Října 2009, 21:14:17 od webhope »

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #158 kdy: 19 Října 2009, 21:18:27 »
No,kdyz jste stahoval a instaloval na co narazil tak jste s prominutim prase a clovek se nesmi divit ze to potom padne.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #159 kdy: 19 Října 2009, 21:18:50 »
V *buntu si budeš muset na aktualizace zvyknout,mě třeba v openSuSE chodí aktualizace každý den.Linuxová distra se aktualizují jako celek tzn.: i programy,kompletně celý systém ;)
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #160 kdy: 19 Října 2009, 21:24:02 »
No,kdyz jste stahoval a instaloval na co narazil tak jste s prominutim prase a clovek se nesmi divit ze to potom padne.

Ale člověk to musí nějak odzkoušet. Nainstaluju, vyzkouším a jak zjistím, že je to na nic tak to zase odinstlauju. Snad běžný postup.

Edit:
Navíc teď taky instaluju spoustu programů na Linux a neznám je a chci je odzkoušet. A co mi nebude vyhovovat mohu odinstlaovat, ale neočekávám, že by se mi tím měl zavirovat počítač.
« Poslední změna: 19 Října 2009, 21:28:18 od webhope »

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #161 kdy: 19 Října 2009, 21:27:12 »

Ale člověk to musí nějak odzkoušet. Nainstaluju, vyzkouším a jak zjistím, že je to na nic tak to zase odinstlauju. Snad běžný postup.
.....nebo si přečíst recenze uživatelů co k danému prog. píší na více webech.........
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #162 kdy: 19 Října 2009, 21:29:43 »
V *buntu si budeš muset na aktualizace zvyknout,mě třeba v openSuSE chodí aktualizace každý den.Linuxová distra se aktualizují jako celek tzn.: i programy,kompletně celý systém ;)

Ale jo, už jsem si zvykl za tu dobu. Navím u Toho linuxu mi to nepřekáží, protože u Windowsu pořád vyskakovali nějaká okna - např. u Mozilly. Ale co já vím, třeba to bude tady vyskakovat taky, zadím se to ale myslím odkládá někam do fronty a čeká na schválení.

pomec

• Aktivní člen
  • *
  • Go2Africa!!!
« Odpověď #163 kdy: 19 Října 2009, 21:54:14 »
Aktualizáciam sa nevyhneš...určite by som nainštaloval aspoň niektoré dôležité. Inak vo Wine si môžeš vypnúť to vyskakovanie a upozorňovanie...a v Linuxe by to malo ísť tiež.

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #164 kdy: 19 Října 2009, 22:04:04 »
ahoj dneska jsem se ptal na čoi jak je to s odmitnuti licence u ntb a prislo mi na email tohle:

Dobry den
Na zaklade dnesniho dotazu na COI xxxxx Vam zasilam odpoved.
Podle Vaseho pozadavku je mozno zakoupit notebook nebo PC pouze s predinstalovanym
operacnim systemem Linux/Linpus. Ten nasledne slouzi jen k zakladnimu
ovladani zarizeni a je nutne nainstalovat vami zvoleny plnohodnotny
operacni system.

tak proč to všíchni používáme když je to jenom na základní ovládání..... jde vidět že ani na čoi neví co existuje za os.....
Jenže ten linux linpus je fakt o ničem;)
Xubuntu 12.04

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #165 kdy: 19 Října 2009, 23:49:25 »
Nechcete to, censored, už někdo, censored, zavřít? Anebo, censored, rovnou smazat? CENSORED!!!

Pavel Půlpán

« Odpověď #166 kdy: 20 Října 2009, 08:15:38 »
Podle času příspěvku tuším, že to bylo někdy kolem návratu z knajpy?! :D

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #167 kdy: 21 Října 2009, 16:10:52 »
Nesouhlasím, tímhle si můžete rozdrbat jakýkoli systém, Linux nevyjímaje (včetně toho, že budete jako o život stahovat různá témata, měnit konfiguraci gr. prostředí podle různých fór, tohle nevyjímaje bez toho, abyste uvažoval co tím můžete způsobit).
Nicméně musím konstatovat, že tímhle stadiem si projde prakticky každý. Časem se dostanete do stadia, že začnete počítač používat jako nástroj, který Vám ulehčuje nebo umožňuje jinou práci, tedy jako univerzální nástroj, nikoli jako hračku samu o sobě, tj. ne, že si nainstalujete dvacet programů na úpravu videa a budete si s nimi hrát, protože Vás to baví a líbí se Vám to, ale že si nainstalujete jeden o němž si dopředu zjistíte, co umí a budete jej používat k úpravě videa,... Prostě jste teď pouze ve fázi, kdy objevujete všechno nové a bez rozmyslu instalujete všechno co najdete, na co vyšla někde nějaká reenze, prostě protože TO chcete vyzkoušet i když Vám to vlastně k ničemu není... Takový krásný příkald z mého okolí (Sice na MS platformě, ale to nevadí) - kamarád má nainstalovaný Photoshop, prostě, protože se někde dočetl, že je to nejlepší program na úpravu grafiky, jen mi říkal, že mu tak úplně nevyhovuje, protože mu to přijde takové zdlouhavé a složité, že už zkoušel taky GIMP a pak mi vyjmenoval ještě asi pět editorů... Zeptal jsem se ho na co to vlastně potřebuje a on v Photoshopu pouze otáčel a ořezával fotky!!!! Ale je nejlepší a tak ho měl... Stejně jako mraky dalšího SW... To není kritika na Vás, jen konstalování, že teď jste v určité uživatelské fázi, asi máte zatím dost času hrát si s tím...
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

panet

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #168 kdy: 21 Října 2009, 16:38:18 »
Nesouhlasím, tímhle si můžete rozdrbat jakýkoli systém, Linux nevyjímaje (včetně toho, že budete jako o život stahovat různá témata, měnit konfiguraci gr. prostředí podle různých fór, tohle nevyjímaje bez toho, abyste uvažoval co tím můžete způsobit).
Nicméně musím konstatovat, že tímhle stadiem si projde prakticky každý. Časem se dostanete do stadia, že začnete počítač používat jako nástroj, který Vám ulehčuje nebo umožňuje jinou práci, tedy jako univerzální nástroj, nikoli jako hračku samu o sobě, ..................., že teď jste v určité uživatelské fázi, asi máte zatím dost času hrát si s tím...

Tak s tim nelze nez souhlasit a pro webhope snad doporucit  virtualbox a zkouset v nem co hrdlo/zvedavost raci at uz ve win ci lin.
Jsem Linuxovy pozorovatel, prilezitostny uzivatel.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #169 kdy: 21 Října 2009, 16:47:48 »
Podle času příspěvku tuším, že to bylo někdy kolem návratu z knajpy?! :D

Omyl! Z dívadla. Dávali nějaký to: "Pěkně voní ta tvoje kávička, Vávro..." :-)

DarkCode

• Návštěvník
« Odpověď #170 kdy: 21 Října 2009, 17:52:19 »
Hlavne ze kupili Solaris :) ..aspon dufam ze sa mi to nesnivalo ;) umna to je FAKT moznee :))) :D

webhope

• Návštěvník
« Odpověď #171 kdy: 21 Října 2009, 20:22:56 »

To ano, riziko, že si rozdrbu systém tu je. Proto jsem si ale pořídil ten linux, protože ten se rychle instaluje. Překvapilo mě že instalace byla za deset minut, místo 60 u Windows! Nainstalováníi programů sice zdrží, ale už pracuji na scriptu, který mi vše nainstaluje automaticky a pak si ještě vytvořím image. Takže předpokládám, že pokud to spadne, tak systém jen onovím ze zálohy během 10? minut?

Taky jsem původně nepočítal s tím, že tu budu ty programy instalovat, ale když jsem zjistil, že je to docela snadné a hlavně že tu jsou - tak proč ne, zdá se, že ten linux není tak těžký jak jsem si myslel, dokonce když se teď dívám do scriptů, kde se používají programátorské a regulární výrazy, které mi nejsou cizí, myslím, že si tu práci s instalacema mohu hodně usnadnit. Máte tu nějaké forum, kde bych se mohl zepat na nějaké detaily, které jsem našel ve scriptu a které mi nejsou zcela jasné?
« Poslední změna: 21 Října 2009, 20:28:10 od webhope »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #172 kdy: 21 Října 2009, 20:43:14 »
Máte tu nějaké forum, kde bych se mohl zepat na nějaké detaily, které jsem našel ve scriptu a které mi nejsou zcela jasné?
Můžeš to zkusit tady na fóru v sekci Programování...
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #173 kdy: 22 Října 2009, 08:25:59 »
...a pak si ještě vytvořím image. Takže předpokládám, že pokud to spadne, tak systém jen obnovím ze zálohy během 10? minut?

Mám Ubuntu přes dva roky na třech počítačích, dva používáme denně k práci a přeinstalovával jsem pouze jednou jeden systém, který spadl hw chybou flashdisku a narušením systému souborů. Takže bych se padání a dalších instalací moc nebál...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #174 kdy: 22 Října 2009, 09:09:33 »
...a pak si ještě vytvořím image. Takže předpokládám, že pokud to spadne, tak systém jen obnovím ze zálohy během 10? minut?

Mám Ubuntu přes dva roky na třech počítačích, dva používáme denně k práci a přeinstalovával jsem pouze jednou jeden systém, který spadl hw chybou flashdisku a narušením systému souborů. Takže bych se padání a dalších instalací moc nebál...
Compaq asi špatně četl, tady byla debata o rozdrbání systému při instalaci kde čeho, na co člověk narazí a prostě to jen che vyzkoušet a tam bych se teda bál ;)
P.S. Zná někdo původní téma?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.