Logické to je to co říkáš, ale napsané jsem to nikde jasně neviděl.
Někde jsem to napsané viděl a nemohu dohledat kde. Já to chápu takto, ale netvrdím, že je to 100% tak.
U různých výrobců se to může lišit, ale je de facto běžné, že SSD disky mají vyšší kapacitu, než je uváděná, a část je použitá jako rezerva pro přemapování, když budou buňky dosluhovat. SSD jsou chytré, ví, které buňky jsou kolikrát přepsané. Rezervní oblast se nedá napřímo naformátovat, je pro OS skrytá. Prostě ty disky mají nějaké api, kterými s nimi operační systém komunikuje, ale jak disk interně pracuje, to je chráněno patenty výrobce a to ošetřuje ten firmware, který řídí disk za pomoci nějaké elektroniky (chipy, řadiče?) a zprostředkovává komunikaci s OS. Oddíly si pamatují jen svou velikost a data, která do nich byla uložena. Na druhou stranu se doporučuje správné zarovnání oddílů, pro mne jako lajka je to dost nesrozumitelné.
Existuje nějaký wear leveling (statický a dynamický), nevím, jestli je to ono...
http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_leveling#Dynamic_wear_levelingJá sice používám LVM z důvodu šifrování ale co kdyby byl LVM na klasickém HDD? Byl by swap také defakto všude?
Netuším
.