Řeknu to tak jak tomu rozumím já, je to stejná šňůra, kterou přepojuju mezi pc s win. o nt s linuxem, takže podle mě by to všechno mělo být stejné.
nerozumněl jsi otázce.... MAC adresa nemá nic společného s UTP kabelem (šňůrou), ale s HW = síťovou kartou.
Takže viz výše jsem pochopil, že máš tam počítač desktop = PC = s Windows který na internetu JEDE
A pak máš notebook/laptop = nt = kde máš linux a tam ti internet NEJEDE
Tedy strkáš ten UTP kabel s internetem (šňuru) střídavě do jednoho a druhého zařízení, a tedy tím pádem používáš DVĚ síťové karty, a tedy dvě MAC adresy zařízení.
A pak tedy může být pravdou, že:
1. internet je blokovaný na jednu MAC adresu u ISP, a tedy bez kontaktu s ISP (dodavatel internetu) ti laptop/notebook s linuxem nepojede na internetu
== problém, když tu MAC přehodí, tak ti zase nepojede ten PC s Win
2. jsi netrpělivý, neboť k automatickému přiřazení nové MAC adresy u ISP dochází během 5-15 minut podle nastavení.
V takovém případě však nepojede ten druhý PC
A dostáváme se zpět v kruhu k tomu co jsem na počátku říkal. DEJ TAM NASTAVENÝ router kdy tento má vlastní MAC adresu (dá se clonovat) a následně po jeho připojení a akceptaci MAC adresy routeru ISP si můžeš připojovat za něj CO CHCEŠ a jak chceš....
Kdyby jsi nebyl tak daleko, vyřešil bych tvůj problém za 20 minut. Takto ti doporučím zjistit, jak to je s MAC adresama.