Já používám hlavně KDE, ale GNOME se nebráním (mám na sekundárním počítači) - ale začátečník rozhodně nejsem. Pokud jde o vzhled, tak GNOME jde určitě přenastavit, aby vypadalo jako KDE a naopak. KDE (Kubuntu) používám hlavně kvůli aplikacím, které jsou v KDE přítomny. Podle mého názoru nemají třeba Kontact, Amarok, Katapult nebo Kdevelop v GNOME srovnatelnou konkurenci (ano, leckdy najdeme konkurenci jinde, jako třeba Eclipse, ale GNOME to pokud vím není). Navíc jsem si zvykl na KWin správce oken, který umí vyladit výchozí nastavení oken přesně podle přání uživatele.
Na druhou stranu jsou i aplikace, které na počítači mám, ač závisí na GTK/GNOME knihovnách, jako třeba Firefox, GIMP či Inkscape. Díky modulů gtk-qt-engines mají moje GNOME aplikace stejný styl jako ty z KDE (obráceně myslím žádný modul neexistuje).
Také na KDE oceňuji to, že skoro každá věc se dá upravit k obrazu mému. Vždy, když pracuji s GNOME, tak mám pocit, že těch možností konfigurace a úprav je mnohem méně. Trochu mne mrzí jakási "chaotičnost" a "nevyladěnost" KDE, ale snad se to s KDE4 spraví.
Ale každý má své dva centy, tak ať si vybere podle nich :-)