Teď už vím, že jsem udělala chybu když jsem se rozhodla definitivně přejít kompletně na Linux. Ze dne na den jsem přišla o tolik věcí, až se mi chce brečet. Jdu spát. Už je toho na mě moc. Jak dál budu přemýšlet až zítra.
A to je přesně důvod, proč já se držím toho, čeho se držím a Linux mám na hraní ve virtuálu na notebooku a na desktopu mám pro něj vlastní malý disk. Ale přejít nemůžu. Nejde jen o chybějící SW, to by se dalo vyřešit, ale jde právě o takové ty věci, které jinde fungují out of box a tady s tím člověk stráví spoustu času.
S Linuxem si hraju někdy od roku 2012, vlastně jsem se s ním setkala dřív než s Windows a než nastavím novou instalaci, zabere mi to nějakých 8 hodin čistého času. A stejně každou chvíli něco nefunguje, naposledy 5.1 zvuk. Před pár dny jsem si udělala radost a pořídila si nový MacBook Air a protože mi současně běžel můj Mac Mini, nebylo možné použít na obnovu jeho zálohu Time Machine a vypínat se mi ho nechtělo a hlavně to ani nešlo, běžel mi tam iMovie a ještě několik hodin to zpracovávalo video. Takže jsem nastavovala načisto. Zabralo mi to asi tak půl hodiny a mám MBA ve stejném stavu jako Mini. Většina věcí se načetla z iCloud, aplikace se nainstalovaly z App Store (kromě pár, které mám mimo MAS - AdGuard, Better Touch Tool, Coconut Battery a to je vlastně všechno). Takhle vypadá 21. století. Linux je super, ostatně já ho mám na tom Macu vlastně do jisté míry taky a používám spoustu linuxových věcí a bez Terminálu bych se neobešla, ale Linux je minimálně 20 let pozadu. Používám KDE, je krásné, intuitivní (věc názoru a zvyku), ale taky hrozně překombinované. Umí všechno, ale většinu ne na 100%. Třeba bůhvíproč nejde z připojeného NASu v Dolphinu spustit video, chce to práva roota 🙄 Nastavit síť u mě znamená stáhnout ukázkový smb.conf z AUR a upravit ho podle sebe a doinstalovat Avahi (v AUR jsem to našla pod originálním názvem Bonjour, ale je to opravdu Avahi).
Mimochodem, jestli ti Linux vyhovuje, uč se ho a používej, ono to jednou půjde. Akorát to co já mám out of box budeš ty blíže neurčenou dobu nastavovat a ladit. Ale pak ti to poběží dokud nebudeš instalovat načisto. Ale konfiguráky se dají zálohovat a i automaticky resp. jedním příkazem obnovit. Ale já na to nemám čas ani finance, abych měla Linux jako hlavní a jediný OS, můj čas je vcelku drahý a i když si víceméně můžu dělat co chci, tak učení nového OS to fakt není. Psala jsem kdysi pár připomínek a odpovědí mi vždycky bylo arogantní konstatování, že tak to prostě je a jestli se mi to nelíbí, ať to nepoužívám. Tak to prostě nepoužívám a to necelé jedno procento prostě nerozšířím. Ale tím neříkám, že je Linux špatný, naopak. Ale vývojáři zamrzli v devadesátých letech minulého století, radši udělají fork forku než aby spolupracovali s vývojářem původního programu, milion distribucí tomu taky nepomáhá. A ani komerční firma není zárukou spolehlivosti a funkčnosti (s Romanem jsme nedávno řešili OpenSUSE). Ale buďme rádi, že tu Linux je, snažme se ho používat a snažme se donutit vývojáře, ať dělají pro lidi a ne pro nerdy, kteří umí používat Terminál i poslepu a jsou v něm rychlejší než normální lidi v GUI. Hodně štěstí. A upřímně, jsem zvědavá, kdy se vrátíš zpátky 🙂