Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Počítače v sítí se nevidí.  (Přečteno 4657 krát)

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
Počítače v sítí se nevidí.
« kdy: 26 Listopadu 2024, 20:44:29 »
Kluci prosím o help. Mám 5 pc z toho pc1 je notebook. Na všem jede Ubuntu Pro 24.04.1 Mate.
Vše je propojeno zatím jen routerem a to buď prostřednictvím eth nebo wifi.
Wifi je 2 (2.4GHz) nebo 5 (5GHz)
Nevidí se ale všechny.
Níže uvádím co jak u mě je.

pc1  wifi2    nevidí pc5
pc2  wifi5    nevidí pc3
pc3  eth       vidí vše
pc4  eth       nevidí pc3
pc5 wifi5    vidí vše

Dokážete mi poradit co je u mě špatně?
I'm back. Thank you, Abby.

ramael

• Stálý člen
  • **
Re:Počítače v sítí se nevidí.
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2024, 22:00:34 »
Jak se nevidí? Myslíš pingem nebo nějakým souborovým managerem?
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2024, 22:19:25 »
Otevřu síť a nevidím tam vše. Pingem to určitě najdu, podle ip taky ale mě se líp pracuje když je vidím. A já je vidím všechny jen na dvou počítačích.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2024, 22:40:55 »
Takže souborový manager, nejspíš nautilus.
Pokud ti nepomůže tam ip adresu zadat na tvrdo:
samba:
Kód: [Vybrat]
smb://ip-adresa/sdílená_složka
nfs:
Kód: [Vybrat]
nfs://ip-adresa/sdílená_složka
tak bych nainstaloval cifs.
Ono se to takhle blbě věští. Protože nepoužívám gnome a ubuntu také ne.
Joutůůůůb

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Listopadu 2024, 22:48:50 »
Jo, jak hledám tak jsem na to Cifs už narazila. Ubuntu používá jako souborovyho man. Caju.
Zatím ti děkuji. Jdu na to.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 26 Listopadu 2024, 23:30:34 »
Máš funkční Bonjour? Resp. pro Linux se to jmenuje Zeroconf a taky je to mDNS. Já mám v Manjaro právě Bonjour (ostatně i na Macích, tam je to nativně) a sdílené devices normálně vidím z Linuxu, macOS i Windows, v Manjaro jsem přes AUR nainstalovala a zprovoznila Bonjour, Mac a Win to mají out of box... A vidím normálně jména počítačů i obou NASů, všude.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #6 kdy: 26 Listopadu 2024, 23:34:33 »
Přes Sambu třeba takhle.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 27 Listopadu 2024, 07:18:57 »
Máš funkční Bonjour? Resp. pro Linux se to jmenuje Zeroconf a taky je to mDNS. Já mám v Manjaro právě Bonjour (ostatně i na Macích, tam je to nativně) a sdílené devices normálně vidím z Linuxu, macOS i Windows, v Manjaro jsem přes AUR nainstalovala a zprovoznila Bonjour, Mac a Win to mají out of box... A vidím normálně jména počítačů i obou NASů, všude.
Bonjour není nativně ve Windows nebo alespoň nebyl. Přiinstalovává se tam se softwarem Apple. Podobně jako mDNS třeba s tiskárnama.
« Poslední změna: 28 Listopadu 2024, 07:39:42 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 27 Listopadu 2024, 10:57:35 »
Jsem v praci, tak v rychlosti z mobilu.
Bonjour je Apple pocin. V linuxu na zeroconf mame misto toho avahi, plus jeste par sluzeb.
Vice treba tady https://wiki.archlinux.org/title/Avahi
Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 27 Listopadu 2024, 11:55:28 »
Díky za upřesnění. Já jsem to přes AUR našla právě jako Bonjour, ale máš pravdu, je to Avahi.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 27 Listopadu 2024, 11:57:55 »
Bonjour není nativně ve Windows nebo alespoň nebyl. Přiinstalovává se tam se softwarem Apple. Podobně jao mDNS třeba s tiskárnama.

Jasně, nepíšu, že ve Windows je přímo Bonjour, ale že tam je mDNS. A tyhle tři věci dělají stejnou věc - zpřístupnění devices po síti pomocí jejich názvu. Ale já tam Bonjour mám, asi díky iCloud a Apple Music. Ale mám pocit, že ve Windows síť s názvy devices funguje taky "sama o sobě".

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 27 Listopadu 2024, 14:37:14 »
Asi takhle. Nezajímá mě OS X a nezajímá mě Windows. Je to moje private síť a jiny systémy tu nemají co dělat.
Už tu ani windows na ničem nemám.
Poperu se s tím a uvidím. Napíšu sem.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 27 Listopadu 2024, 14:45:53 »
Takže Zeroconf/Avahi a je vyřešeno.

Ale sorry, zajímat by tě to mělo, protože spousta věcí je provázaná a i pro Linux najdeš leckdy řešení přes macOS, kterému je Linux příbuzný a mají dost věcí stejných. A např. MS a Apple jsou jedni z nejaktivnějších přispěvatelů (nejen) do jádra. Tenhle jednostranný přístup je cesta do pekel.

Ale jestli ti vadí, že jsem ti poradila funkční řešení, tak já už to příště neudělám, mě je to vcelku jedno.

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 27 Listopadu 2024, 15:22:19 »
Takže Zeroconf/Avahi a je vyřešeno.

Ale sorry, zajímat by tě to mělo, protože spousta věcí je provázaná a i pro Linux najdeš leckdy řešení přes macOS, kterému je Linux příbuzný a mají dost věcí stejných. A např. MS a Apple jsou jedni z nejaktivnějších přispěvatelů (nejen) do jádra. Tenhle jednostranný přístup je cesta do pekel.

Ale jestli ti vadí, že jsem ti poradila funkční řešení, tak já už to příště neudělám, mě je to vcelku jedno.

Ale no tak. Já ti samozřejmě děkuji a nemusíš se na mě čertit. Jen nemám ráda vázanost a od nějaké doby jsem zastánkyně free a open.
Věřím, že to půjde i bez těch věcí. Ono to totiž šlo i bez nich a já nechápu co se stalo. Původně jsem tu měla 6 počítačů. Jeden jsem rozebrala a vyhodila.
Potom jsem na ten, který mám jako pracovní, nainstalovala Kubuntu a šla to otestovat. Všichni mi to doporučovali. Prý je kde super a boží. Jenomže pro mě to je nepřehlednej *censored*. Sedm let jsem na Mate a proto je pro mě kde nepochopitelně ulítly. A já potřebuji dělat a ne se učit a zjišťovat co a jak a co kde je. Je to neintuitivní prostředí a hledat vše je únavny a zdržuje. Pitomy ikony počítače, home, sítě na plochu. Pro toho kdo na tom dělá - triviální. Pro mě, která kde nikdy ani nechtěla, o ničem a zdržující.
Na Mate ťuk ťuk-jsem tam-hotovo. Na Kde osm minut ťukám-a nikde nejsem. Ke každé blbosti hledat nápovědu na netu. O ničem.

Dala jsem tam zpět U Mate. Na hlavním pracovním druhym PC jsem nainstalovala Ubuntu Studio. Nešlo to a já nemám zrovna čas si s tím hrát a vše upravovat, opravovat, napravovat. Studio mi dělalo problémy. Zrušila jsem to a dala tam Opět U Mate. Všech pět počítačů jede na Pro. Ale od té doby mi ty dva počítače dělají bordel. Vyresetovala jsem router kdyby si pamatoval ip atp. Od té doby je to v háji. Nic nepomáhá a nastavovat síť v Linuxu neumím.

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 27 Listopadu 2024, 15:25:52 »
Ne. Nevím. Nejde mi to.
Postupovala jsem podle tohoto linku.
https://ubuntu.com/server/docs/how-to-mount-cifs-shares-permanently
Nefunguje. Neumím tu síť v linuxu *censored* nastavit !!!!!

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 27 Listopadu 2024, 20:24:55 »
Ono sitovani neni tak jednoduche jak vypada. Tipuju, ze predtim ti to slo protoze ti bezelo Avahi. Na vsech pocitacich samozrejme. To je sluzba ktera za cloveka nastavuje vsechny ty IP adresy ap. Pokud chces na tvrdo pripojovat cifs ap. Budes muset vse nastavovat v kazdem PC extra a jeste nejspis i router.
Tech reseni je docela dost, jak to udelat. Kombinace tech veci uz je spise kontraproduktivni. Jsem si kdysi blbe nastavil NFS a to nepreju nikomu jak zamrzal system.
Joutůůůůb

Darina Lakovičová

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 27 Listopadu 2024, 22:52:09 »
Nic nedělám. Jenom sedím a koukám. Nerozumím tomu. A platit si podporu a pomoc teda nebudu i když by to bylo, v mém případě, nejjednodužší. Nastavit síť v linuxu? Nikdy by mě nenapadlo, že to bude takovej masakr a masochismus. Ve Windows jsem měla nastavenou celou učebnu (15 PC, 1 Server a Gate s Kerio Control) za hoďku a něco. Nechápu proč to je v Linuxu takto strašně nelogicky, komplikovany a složity. Jednou něco jede, pak zas nejede, jednou síť funguje, přijde nějakej update a zase nefunguje.

Nejsem stará. Je mi 25 a z toho jsem na Linuxu 7 let ale je to tak, jak jsem psala na Rootu. Žiji v 21 století a nechci se vracet k důchodcovskymu MS-DOS kde co jste nenapsali nešlo najít nebo nefungovalo.

Teď už vím, že jsem udělala chybu když jsem se rozhodla definitivně přejít kompletně na Linux. Ze dne na den jsem přišla o tolik věcí, až se mi chce brečet. Jdu spát. Už je toho na mě moc. Jak dál budu přemýšlet až zítra.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 28 Listopadu 2024, 07:48:02 »
A neběží Ti na těch stanicích ještě nějaký firewall?

Díval jsem se na možnosti a jako nejjednodušší mi přijde si naklikat v mém KDE Sambu. Jen kliknu na adresář, sdílení, dám nainstalovat Sambu, restart, vytvořím tam též heslo a uživatele a vyberu co chci a jak sdílet. Hotovo.
Podobně se něco určitě dá doinstalovat do GNOME, potažmo Tvého MATE.

Ale určitě by jsi prvně měla být schopna pingovat své stanice.
« Poslední změna: 28 Listopadu 2024, 10:51:01 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

miro_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 28 Listopadu 2024, 13:09:54 »
U24-mate jsem nezkousel. Resim mnoho jinych problemu.
Ne vzdy nova verze prinese pro mne nejaku vyhodu nebo komplikace.
Nepochopil jsem, co jsi drive mela na jednotlivych PC za linux systemy .

Mam zkusenosti s pristupy mezi jednotlivymi PC nasledujici.

Mam nekolik std. desktopu vcetne dvou Raspberry kde uzivam vyhradne mate verze (Ubuntu 16,18,20 i 22).
Mam zkusenost, ze DHCP urci adresaci (WiFi i Ethernetu) jednotlivych PC nejak dle 'HW' jenotlivych PC.
I kdy z v nejakem PC vymenim SSD s Ubuntu za SSD z jineho PC zustava jeho IP vetsinou stejna.
Pro styk mezi jednotlivymi PC uzivam sambu a vytvorene spoustece,
pojmenovane jmeny jenotlivych PC ('Exec=caja smb://192.168.xxx.xxx' pro WiFi).
Podobne lze vytvaret i spoustece s IP ethernet.
Je nutne spravne provest konfigurace pristupu v konfiguracnich souborech samby
v jenotlivych PC ! Dle uvodu tematu a pojmu 'nevidi' bych odhadl, ze prave zde je problem.

V Synaptic by mela byt dostupna aplikace 'Gigolo'.
Zde lze jednoduse pripojit-overit pristup v (samba) k zvolenemu PC dle jeho IP.

V 'mate' v jednotlivych PC lze overit, zda nektery firewal neblokuje spojeni
upravou v 'Ovladaci centrum->Nastaveni firewalu 'Prichozi' i 'Odchozi' povolit !

IP adresy jednotlivych PC by mely byt videt napr. v programu pro konfiguraci routeru.
V soucasnosti uzivam routem 'Archer', kde je mozno stav site
sledovat pripadne upravit v 'Advanced' vlastnosti jednotlivych klientu.

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 28 Listopadu 2024, 16:21:43 »
Teď už vím, že jsem udělala chybu když jsem se rozhodla definitivně přejít kompletně na Linux. Ze dne na den jsem přišla o tolik věcí, až se mi chce brečet. Jdu spát. Už je toho na mě moc. Jak dál budu přemýšlet až zítra.

A to je přesně důvod, proč já se držím toho, čeho se držím a Linux mám na hraní ve virtuálu na notebooku a na desktopu mám pro něj vlastní malý disk. Ale přejít nemůžu. Nejde jen o chybějící SW, to by se dalo vyřešit, ale jde právě o takové ty věci, které jinde fungují out of box a tady s tím člověk stráví spoustu času.

S Linuxem si hraju někdy od roku 2012, vlastně jsem se s ním setkala dřív než s Windows a než nastavím novou instalaci, zabere mi to nějakých 8 hodin čistého času. A stejně každou chvíli něco nefunguje, naposledy 5.1 zvuk. Před pár dny jsem si udělala radost a pořídila si nový MacBook Air a protože mi současně běžel můj Mac Mini, nebylo možné použít na obnovu jeho zálohu Time Machine a vypínat se mi ho nechtělo a hlavně to ani nešlo, běžel mi tam iMovie a ještě několik hodin to zpracovávalo video. Takže jsem nastavovala načisto. Zabralo mi to asi tak půl hodiny a mám MBA ve stejném stavu jako Mini. Většina věcí se načetla z iCloud, aplikace se nainstalovaly z App Store (kromě pár, které mám mimo MAS - AdGuard, Better Touch Tool, Coconut Battery a to je vlastně všechno). Takhle vypadá 21. století. Linux je super, ostatně já ho mám na tom Macu vlastně do jisté míry taky a používám spoustu linuxových věcí a bez Terminálu bych se neobešla, ale Linux je minimálně 20 let pozadu. Používám KDE, je krásné, intuitivní (věc názoru a zvyku), ale taky hrozně překombinované. Umí všechno, ale většinu ne na 100%. Třeba bůhvíproč nejde z připojeného NASu v Dolphinu spustit video, chce to práva roota 🙄 Nastavit síť u mě znamená stáhnout ukázkový smb.conf z AUR a upravit ho podle sebe a doinstalovat Avahi (v AUR jsem to našla pod originálním názvem Bonjour, ale je to opravdu Avahi).

Mimochodem, jestli ti Linux vyhovuje, uč se ho a používej, ono to jednou půjde. Akorát to co já mám out of box budeš ty blíže neurčenou dobu nastavovat a ladit. Ale pak ti to poběží dokud nebudeš instalovat načisto. Ale konfiguráky se dají zálohovat a i automaticky resp. jedním příkazem obnovit. Ale já na to nemám čas ani finance, abych měla Linux jako hlavní a jediný OS, můj čas je vcelku drahý a i když si víceméně můžu dělat co chci, tak učení nového OS to fakt není. Psala jsem kdysi pár připomínek a odpovědí mi vždycky bylo arogantní konstatování, že tak to prostě je a jestli se mi to nelíbí, ať to nepoužívám. Tak to prostě nepoužívám a to necelé jedno procento prostě nerozšířím. Ale tím neříkám, že je Linux špatný, naopak. Ale vývojáři zamrzli v devadesátých letech minulého století, radši udělají fork forku než aby spolupracovali s vývojářem původního programu, milion distribucí tomu taky nepomáhá. A ani komerční firma není zárukou spolehlivosti a funkčnosti (s Romanem jsme nedávno řešili OpenSUSE). Ale buďme rádi, že tu Linux je, snažme se ho používat a snažme se donutit vývojáře, ať dělají pro lidi a ne pro nerdy, kteří umí používat Terminál i poslepu a jsou v něm rychlejší než normální lidi v GUI. Hodně štěstí. A upřímně, jsem zvědavá, kdy se vrátíš zpátky 🙂

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 28 Listopadu 2024, 16:37:49 »
Ale no tak. Já ti samozřejmě děkuji a nemusíš se na mě čertit. Jen nemám ráda vázanost a od nějaké doby jsem zastánkyně free a open.

Fanatismus není dobrý z žádné strany a fakt je ten, že jednotlivé systémy používají jeden standard, což je u sítě smb. Taky jsem dříve měla období, kdy jsem chtěla pouze free a open, jenže díky selhání free a open řešení jsem přišla cca o čtvrt mega ze zakázky a to mě přesvědčilo, že tohle není ta správná jediná cesta (to bylo ze začátku mého seznamování s Linuxem, taky jsem byla nadšená a místo abych udělala zakázku na v té době cca 6 let starém Macu, snažila jsem se to udělat v Linuxu a samozřejmě se to podělalo, částečně díky mé nezkušenosti, ale ono by se to podělalo nejspíš i dneska, kdy těch zkušeností mám mnohem víc). Od té doby mám pouze drahý kvalitní HW, komerční SW s podporou a už nikdy bych třeba fotky nedělala v nějakém opensource editoru, když mám kvalitní placený Pixelmator a Affinity. Na druhou stranu, nebráním se samozřejmě ani tomu opensource, pokud je kvalitní a dělá to co má. Jsem si jistá, že takové věci mám nainstalované a spokojeně je užívám, akorát o tom nevím 🙂 Ale zkušenosti a ztráta peněz mě naučily používat jen kvalitní a spolehlivé věci a nemám problém něco nespolehlivého zavrhnout a už se k tomu nikdy nevrátit (třeba objektivy Sigma, spousta lidí je s nimi spokojená, já mám jednu špatnou zkušenost, naštěstí bez finanční ztráty a od té doby mám jenom Canon a Tokina a navíc jen tu nejvyšší řadu). Tím ale opravdu nechci tvrdit, že neexistuje žádný profi (= ten, kdo se tím živí) fotograf, který by nebyl na Linuxu a nepoužíval Darktable a Gimp, jistě takoví jsou a nebude jich málo.

Takže naučit se něco nového má samozřejmě smysl. Přecházet ale na sílu jenom proto, že mě omrzí "staré dobré" nebo z nějaké ideologie fakt není dobrý nápad. A jestli tě sítě živí, v Linuxu ti to nejde nastavit a ve Windows to máš na dvě kliknutí, pak je volba asi jasná. A nebo prostě studovat a nejlépe si zaplatit kurz a prostě se to naučit. Ale internet a fóra tě to na profi úrovni nenaučí.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 28 Listopadu 2024, 17:35:27 »
Pojďme se na to kouknout trochu blíže a pak navrhnout nějaké řešení.
Linux je dělán především s ohledem na bezpečnost a proto je nasazován hlavně na serverech. A jednoduchý přístup do systému třeba i jen z lokální sítě tomu odporuje. Aby se lidé netrápili s tímto nastavováním je tu Avahi. Mám za to že v ubuntu stačí jen nainstalovat a po restartu by to mělo fungovat. Ale můžu se mýlit, protože Avahi nepoužívám a Ubuntu také ne, čerpám info z netu. Asi je k tomu nějaký důvod, proč si lézt navzájem do několika počítačů. Jen ho nechápu. Normální řešení je NAS. A k tomu přistupovat z každého PC samostatně. Většina NASů běží na SMB protokolu a tak stačí na PC nainstalovat Samba clienta. A tím se dostáváme k prvnímu nepochopení:
Citace
Ne. Nevím. Nejde mi to.
Postupovala jsem podle tohoto linku.
https://ubuntu.com/server/docs/how-to-mount-cifs-shares-permanently
Nefunguje. Neumím tu síť v linuxu *censored* nastavit !!!!!
Tady to je návod jak si vytvořit permanentní připojení k Samba serveru. Třeba k NASu, s tím že se ti bude tvářit jako lokální disk na PC. Myslím, že to nějak odporuje propojovánímu se počítačů navzájem. Ten server by měl běžet pořád.

No a vlastně ty nepochopení se takhle táhnou víceméně pořád.

Dále bych chtěl podotknout, že Ubuntu je distribuce pro geeky a silnější (novější) počítače. Canonical tam cpe věci které až tak standardní nejsou. Od NETPLANu, systemd síťování až po SNAP. Zkrátka důvod proč jsem přešel na Arch a Void.

Jsem to radši zkrátil. Osobně bych uvítal více spolupráce a hlavně konkrétní! Protože většina vyjádření je nejasná.
To, že je z toho člověk frustrován je v pořádku. Mě frustrace nakopává a vždy to musím porazit a tím mě to posune dál.

Takže, za jakým účelem si mají navzájem ty počítače do sebe lézt? Nebyl by lepší nějaký sdílený disk - NAS (když je to privátní síť)? Jaký router máš? Jde mi o to jak navrhnout nejaké řešení.
Joutůůůůb

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 28 Listopadu 2024, 17:38:23 »
ramael: bez Avahi se ale nedostane ani na ten NAS. Resp. přes IP adresu ano, ale to přece dneska už nikdo nepoužívá, normální je zadat název sdíleného zařízení. A navíc v případě IP je nutné mít ji stále stejnou, tedy ji přiřadit v routru, název to do jisté míry řeší.

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 28 Listopadu 2024, 18:15:35 »

A to je přesně důvod, proč já se držím toho, čeho se držím a Linux mám na hraní ve virtuálu na notebooku a na desktopu mám pro něj vlastní malý disk. Ale přejít nemůžu. Nejde jen o chybějící SW, to by se dalo vyřešit, ale jde právě o takové ty věci, které jinde fungují out of box a tady s tím člověk stráví spoustu času.

S Linuxem si hraju někdy od roku 2012, vlastně jsem se s ním setkala dřív než s Windows a než nastavím novou instalaci, zabere mi to nějakých 8 hodin čistého času. A stejně každou chvíli něco nefunguje, naposledy 5.1 zvuk. Před pár dny jsem si udělala radost a pořídila si nový MacBook Air a protože mi současně běžel můj Mac Mini, nebylo možné použít na obnovu jeho zálohu Time Machine a vypínat se mi ho nechtělo a hlavně to ani nešlo, běžel mi tam iMovie a ještě několik hodin to zpracovávalo video. Takže jsem nastavovala načisto. Zabralo mi to asi tak půl hodiny a mám MBA ve stejném stavu jako Mini. Většina věcí se načetla z iCloud, aplikace se nainstalovaly z App Store (kromě pár, které mám mimo MAS - AdGuard, Better Touch Tool, Coconut Battery a to je vlastně všechno). Takhle vypadá 21. století. Linux je super, ostatně já ho mám na tom Macu vlastně do jisté míry taky a používám spoustu linuxových věcí a bez Terminálu bych se neobešla, ale Linux je minimálně 20 let pozadu. Používám KDE, je krásné, intuitivní (věc názoru a zvyku), ale taky hrozně překombinované. Umí všechno, ale většinu ne na 100%. Třeba bůhvíproč nejde z připojeného NASu v Dolphinu spustit video, chce to práva roota 🙄 Nastavit síť u mě znamená stáhnout ukázkový smb.conf z AUR a upravit ho podle sebe a doinstalovat Avahi (v AUR jsem to našla pod originálním názvem Bonjour, ale je to opravdu Avahi).

Mimochodem, jestli ti Linux vyhovuje, uč se ho a používej, ono to jednou půjde. Akorát to co já mám out of box budeš ty blíže neurčenou dobu nastavovat a ladit. Ale pak ti to poběží dokud nebudeš instalovat načisto. Ale konfiguráky se dají zálohovat a i automaticky resp. jedním příkazem obnovit. Ale já na to nemám čas ani finance, abych měla Linux jako hlavní a jediný OS, můj čas je vcelku drahý a i když si víceméně můžu dělat co chci, tak učení nového OS to fakt není. Psala jsem kdysi pár připomínek a odpovědí mi vždycky bylo arogantní konstatování, že tak to prostě je a jestli se mi to nelíbí, ať to nepoužívám. Tak to prostě nepoužívám a to necelé jedno procento prostě nerozšířím. Ale tím neříkám, že je Linux špatný, naopak. Ale vývojáři zamrzli v devadesátých letech minulého století, radši udělají fork forku než aby spolupracovali s vývojářem původního programu, milion distribucí tomu taky nepomáhá. A ani komerční firma není zárukou spolehlivosti a funkčnosti (s Romanem jsme nedávno řešili OpenSUSE). Ale buďme rádi, že tu Linux je, snažme se ho používat a snažme se donutit vývojáře, ať dělají pro lidi a ne pro nerdy, kteří umí používat Terminál i poslepu a jsou v něm rychlejší než normální lidi v GUI. Hodně štěstí. A upřímně, jsem zvědavá, kdy se vrátíš zpátky 🙂
V linuxu se to dělá tak, že si zazálohuješ home adresář a na novou instalaci ho přeneseš. Nebo si jen přehodíš disk do nového PC a nebo si tam ten disk naklonuješ.

Pokud je někdo kreativní v oblasti grafiky, muziky či videa, od linuxu odrazuju a doporučuju Mac. O tom žádná. V tom je Apple nepřekonatelný.

No a teď něco k tomu vývoji. Fakt nevím jak to jednoduše popsat.
Vezměme něco jednoduchého, třeba čip ESP nebo STM, Atmel cokoliv takového relativně jednoduchého. A teď chce vývojář zapnout nějaký pin. Pin je vlastně jen bit registru. A ty registry jsou vlastně jen část paměti. A různé verze těch čipů mají i různé adresy registrů. Takže s nadsázkou lze říci co verze (model) to jiná adresa. Ne jeden aby se z toho zbláznil. A tak jsou knihovny které vývojáře od toho odstiňují. Jen zadá dle dokumentace model čipu a knihovna už přiřadí správnou adresu a vývojář použije jen funkci. Ty knihovny musí někdo udržovat na základě datasheetů. A teď si představme grafickou nebo zvukovou kartu. Vlastně jakýkoliv HW uvnitř PC. K těmto věcem už se data jen tak nevydávají. A tak musí vývojáři ponejvíce reverzním inženýrstvím zjišťovat co a jak. Ne vše se tím samozřejmě odhalí. A teď si představte kolik tisíců těch věcí je a každá má své specifikum. No a máme tu pak konkurenční Microsoft a Apple. Výrobci těch HW kousků si napíšou na míru svůj ovladač (pro win) a tím to hasne. Nikdo neví co tam je a jak. Klidně v tom může být i virus. Apple má megavýhodu, že si sám dělá HW a tím vlastní SW vytěží z toho maximum. Proto už jsem tu jednou napsal, že na tu výhodu co mají, je dle mne Iphone nedotažený.
V nástinu toho bych rád poznal názor vás všech, nejen Tvůj Abby, co s tím a jak byste to řešily vy? Jestli pořád chce někdo tvrdit, že vývojáři linuxu zaspali? Jak to všechno mají lépe zvládat? Tím nechci tvrdit, že mezi lin vývojáři nejsou paka a frikulíni.
Joutůůůůb

ramael

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 28 Listopadu 2024, 18:32:12 »
ramael: bez Avahi se ale nedostane ani na ten NAS. Resp. přes IP adresu ano, ale to přece dneska už nikdo nepoužívá, normální je zadat název sdíleného zařízení. A navíc v případě IP je nutné mít ji stále stejnou, tedy ji přiřadit v routru, název to do jisté míry řeší.
Ale dostane. Avahi je zkrátka pro nenastavovací nastavení :D
Avahi jen supluje DNS a další služby, Prosím síťaře ať mě za to zjednodušení neumlátí. Ikdyž oni by spíš umlátili za použití Avahi. Jinak se používá správně nastavené DHCP, DNS, HOSTNAME popřípadě ARP atd.
Joutůůůůb

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.